Solymár nem modellkísérlet volt, ezért nem is lehet a győzelem receptje

Solymár nem modellkísérlet volt, ezért nem is lehet a győzelem receptje

Sokan modellkísérletként emlegetik a vasárnapi időközi képviselőválasztást a Pest megyei Solymáron, ám Tóth Zoltán választási szakértő szerint ez nem lehet a győzelem receptje a tavaszi országgyűlési választáson. A szakember szerint örülni kell, hogy a mérhető támogatottságú ellenzéki pártok felsorakoztak egyetlen független jelölt mögött, ám ez csupán félsiker.

Emberkísérlet Solymáron: az esélyes, a közös és a troll

Emberkísérlet Solymáron: az esélyes, a közös és a troll Száraz, hűvös idő, szikrázó napsütés, plusz 5 fok. Két narancssárga hókotró hatalmas csörömpöléssel dübörög le a hegyről. A sarkon napozó fekete macska meg se rezzen. Amúgy is nagy a csönd, alig van mozgás a tízezer lakosú Solymár főutcáján csütörtök délelőtt.

Tóth Zoltán elmondta: a kormánypártok feletti győzelem szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy összefogjon az ellenzék. Az is kellene, hogy a Fidesz ne fogjon össze a Jobbikkal, márpedig szerinte most Solymáron pontosan ez történt. „A Jobbik nem indított saját jelöltet, ezzel szimpatizánsai a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatták, aki így 56 voks különbséggel meg tudta verni az ellenzéki összefogás független jelöltjét”.

De legalább megszorongatták a Fideszt

Se örömre, se szomorkodásra nem ad okot a solymári választás eredménye – ezt már a Viszlát, kétharmad! Mozgalom közölte, mondván: ebből még semmi sem következik az országgyűlési választás eredményére nézve, ahogy abból sem következik semmi, ha egy erősen fideszes településen az ellenzék csak megszorítani tudja a Fidesz jelöltjét.

„2018-ban sem mind a 106 körzetet kell megnyerni, és főként nem a legerősebben fideszes körzeteket”

– írták, megemlítve, hogy a 2018-as választás a szoros körzetekben fog eldőlni, „itt lesz igazán fontos, hogy a kormánnyal elégedetlen választók a legerősebb ellenzéki jelöltre szavazzanak.”

Nem keseredett el a független jelölt sem, aki a Facebookon azt írta: „Majdnem sikerült. Éppen hogy, 56 szavazattal maradtam alul a Fidesz jelöltjével szemben Solymáron egy olyan körzetben, ahol korábban mindenki teljesen esélytelennek kiáltott ki. Csapatommal bebizonyítottuk, hogy nincs előre lefutott választás.”

A Fidesz bevándorlózik, az ellenzék bizakodó

A kormánypártnak természetesen a bevándorlás jutott eszébe a solymári időközi választás eredményéről is. A Fidesz közleménye szerint ugyanis „kiderült, hogy „a solymáriak nem kérnek a bevándorláspárti ellenzék jelöltjéből (…) nem kérnek a bevándorláspárti erőkből és abból a hazug, álságos összefogásból, amely kizárólag csak a hatalomról szól.”

Az MSZP szerint ugyanakkor reményt ad a solymári eredmény, mivel

„ha a solymári 6-os körzetben sikerült ilyen szoros eredményt elérni, az azt jelenti, hogy jövőre a 106 körzet többségében bukhat a Fidesz.”

A szocialisták szerint Solymár azt is bizonyítja, hogy „a közös indulás a győzelem forgatókönyve – csak együtt sikerülhet legyőzni a Fideszt.”

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke bizakodó Fotó: Veres Viktor

Az Együtt választmányi elnöke, Szigetvári Viktor értékelésében kitért a részvételi adatokra is – Solymáron 39 százalékos volt a részvétel. Szerinte az ellenzék számára a részvétel növelése a győzelem kulcsa, mert ha 50% körül marad a részvétel 2018 tavaszán, akkor nyer a Fidesz, ha 60% felett, akkor jó eséllyel nem tud megalakulni a negyedik Orbán-kormány.

Friss kutatások: a Fidesz és a DK erősödik

Ami a jövő tavaszi esélyeket illeti, jó kiindulási alap a frissen megjelent két közvélemény-kutatás az esélyek számolgatásához. A 24.hu-n megjelent Republikon-felmérés szerint a két legnagyobb ellenzéki párt vergődik, a Fidesz népszerűsége pedig folyamatosan nő.

A Fidesz erősödését mérik a friss közvélemény-kutatások Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A 2017. májusi relatív mélypont után, amikor a Fidesz 45 százalékon állt a pártválasztók körében – szemben a Jobbik és az MSZP 19-19 százalékával –, az októberi rekord magas, 54 százalékos támogatottságot most még 3 százalékponttal növelni is tudta a kormánypárt, amely így 57 százalékon áll.

A Jobbik 13 százalékra esett, az MSZP stagnál a maga 11 százalékával. Mindebből nem tudott profitálni az LMP és a DK, mert ők tartják az 5-6 százalékos támogatottságukat. Ugyanez igaz, csak kisebb támogatottság mellett a Momentumra, a Liberálisokra és az Együtt–Párbeszédre is – utóbbi ráadásul időközben felbomlott.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az atv.hu-n közölt IDEA-kutatás ugyancsak a kormánypártok előretörését és a Jobbik jelentős visszaesését mérte, ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a DK előzi az MSZP-t. Az IDEA-nál a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik 15, a Demokratikus Koalíció pedig 11 százalékon áll, szemben az MSZP 10 százalékával.

Az IDEA felmérése szerint az LMP-re a biztos pártválasztók 8, az adatfelvételkor még létező Együtt-Párbeszéd választási szövetségre 5 százaléka szavazna. A Momentumot ebben a választói csoportban 2, az egyéb pártokat 8 százalékra mérték, miközben a pártot nem választók aránya 26 százalék.