Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Összejött a Macskafogó felújítására a pénz, de hiába, de igazából mégsem

Összejött a Macskafogó felújítására a pénz, de hiába, de igazából mégsem

Azután, hogy a macskafogo.hu-n a múlt héten közösségi gyűjtés indult arra, hogy elkészüljön a Macskafogó című kultikus rajzfilm digitálisan felújított változata, a film jogaival rendelkező Magyar Nemzeti Filmalap (MNA) váratlanul felmondta a felújítási szerződést a gyűjtést kezdeményező társasággal.

Arra hivatkoztak, hogy a tavaly – az azóta megszűnt – Magyar Nemzeti Digitális Archívummal megkötött szerződést nem teljesítették a gyűjtés szervezői, ezért a Macskafogó című film felújításának további feladatait a Magyar Nemzeti Filmalap saját hatáskörben, vagyis saját forrásból intézi.

Közben a hétvégén a gyűjtést szervezők elérték a céljukat, bejött ötmillió forint támogatás a felújításra, de a Magyar Nemzeti Filmalap döntése miatt teljesen fölöslegesen.

Jancsó Dávid, a gyűjtés szervezője, Jancsó Miklós fia vasárnap nyílt levelet fogalmazott meg, amit egyrészt a Magyar Nemzeti Filmalapnak, valamint a gyűjtésben segédkezőknek címzett.

Egyrészt azt írja, hogy átadják az MNA-nak az eddig elkészült anyagaikat, köztük a rögzített rendezői kommentárt a filmhez, valamint az alkotókkal felvett interjúkat, köztük az utolsó interjúval, amit a tavaly elhunyt Nepp József adott, hogy a Macskafogó-kultusz ne szenvejden csorbát a lelkes támogatók és az MNA közötti vita miatt, és el tudjon készülni egy, a rajzfilmhez valóban méltó Blu-Ray kiadás.

A gyűjtés pedig nem áll le, csak megváltozik a célja. „A Macskafogo.hu oldal az eddig és az ezután beérkező támogatásotokat – mivel így már nem kell a rajzfilm felújítási munkálatainak befejezésére fordítani – a további ugyancsak a Macskafogó számára fontos célokat fogja belőle finanszírozni. Mint például a már említett interjúk és rendezői kommentár utómunkájára és bemutatására, az alkotók támogatására, további Macskafogós relikviák felkutatására és megőrzésére, valamint a rajzfilm utóéletének további gondozására” – írta Jancsó Dávid.