Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Új miniszterelnök jelöltje van az MSZP-nek: Karácsony Gergely

Új miniszterelnök jelöltje van az MSZP-nek: Karácsony Gergely

Kitartunk a közös egyéni jelöltek, a közös országos lista és a közös miniszterelnök-jelölt mellett, ezt pedig meghallotta egy párt, aminek itt van velünk a társelnöke, Karácsony Gergely – nyitotta meg Molnár Gyula, az MSZP elnöke az eredetileg a szocialisták választási programbemutató eseményét, amely viszont végül ennél jóval többről szólt. Két órával később ugyanis gyakorlatilag közfelkiáltással,

tapsvihar közepette jelentették be, hogy a felmérések szerint legnépszerűbb ellenzéki politikus, Karácsony Gergely az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett,

és reményeik szerint nem csak az övék, hanem egy széles körű ellenzéki összefogásé is.

Mindenkinek könnyebb lenne nélküle

Karácsony Gergely és az MSZP közeledéséről hetek óta lehetett hallani. Pártja, a Párbeszéd eddig az Együttel működött együtt, s ennek a formációnak volt ő a közös miniszterelnök-jelöltje egészen péntek reggelig, amikor a szocialistákkal folytatott tárgyalások hírére az Együtt felmondottnak minősítette az együttműködést és bejelentette, hogy új jelölt után néznek. Karácsony ezután feltűnt az MSZP szombati eseményének vendéglistáján, és végül beszédet is mondott.

Nem a könnyebb utat választotta Karácsony Gergely Fotó: Halász Nóra

„Ma mindenkinek könnyebb lenne, ha nem lennék most is” – kezdte Karácsony. Mint mondta, könnyebb lenne az egyszerre szövetséges és egyszerre rivális pártoknak, „mert számolgathatnák tovább a képzeletbeli mandátumokat”, de könnyebb lenne neki is. Ám eszébe jutott egy, a Csillagok háborúja-széria Yoda mesterétől származó idézet, amelyet adventre a gyerekének adott: „Tedd azt, ami helyes, ne azt, ami könnyű.”

Karácsony szerint újra kell gondolni az ellenzéki politikusoknak, merre tovább: „A könnyebbik úton, amin eddig jártunk vagy azon, ami helyes.” Azzal egyetért – mondta –, hogy a 106 egyéni körzetben meg kell állapodni, csakhogy ez szükséges, de nem elégséges feltétele a kormányváltásnak. „A szavazók talán azért vesztették el a reményt, mert azt látjuk rajtunk is, hogy elengedtük 2018-at?” – tette fel a kérdést.

Elszántság. Fotó: Halász Nóra

„Ha vissza akarjuk hozni a reményt, akkor ahhoz közös ajánlat kell, közös lista, közös jelöltek, és közös miniszterelnök-jelölt” – mondta Karácsony, megjegyezve: most már azonban nem elég annyit mondani, mint 2014-ben, hogy leváltják a Fideszt – több kell az elmúlt 7 év kritikájánál. „Hozom a népszerűségemet, a zuglói közös sikereket, az ottani szociális modellt és a meggyőződésemet, hogy az ország többet érdemel, van támogatottsága egy szociáldemokrata programnak.”

A leggyengébb, mégis a legerősebb

„Amikor a leggyengébbnek érezzük magunkat, akkor vagyunk a legerősebbek. Elszántság. MSZP” – ez volt a teremben levetített szocialista kampányfilm mondanivalója, a színpad mögött pedig az MSZP logói mellett megjelentek az „együttműködés, jólét, elszántság, igazság” feliratok is.

Gobbi Hilda és Rajk László

Érdekesség, hogy a szocialisták rendezvényét a fővárosi Magdolna utcai gyönyőrű, art deco Vasas Székház színháztermében tartották, ahol többször fellépett Gobbi Hilda és Major Tamás, és itt tartotta a Népbíróság 1949-ben „Rajk és kémbandája bűnperének” főtárgyalását, ahol végül Rajk Lászlót halálra ítélték.

„Másfél óra szórakozást, kiváló izgalmakat és meglepetést is ígérünk” – vezette fel Molnár Gyula pártelnök a programbemutatót, majd sorra felhívta a színpadra azokat a szocialista politikusokat, akik a programajánlatot ismertették: Kunhalmi Ágnest, aki a kampány arca lesz, továbbá Hiller Istvánt, Gőgös Zoltánt, Bangóné Borbély Ildikót és Korózs Lajost.

Mindenkinek kinyitná a szívét az MSZP irányába Molnár Gyula Fotó: Halász Nóra

„Világos víziót, konkrét ajánlatot teszünk, próbálja meg mindenki kinyitni a szívét a szocialista párt irányába” – kérte Molnár, aki azt is mondta:

A változást akarók szövetségét akarjuk létrehozni, készen állunk erre, ezen fogunk dolgozni.

Eger védői – pár ezer bátor nő és férfi – megállította a hatalmas szultán seregét: mi volt a titkuk? – kérdezte Molnár, aki az egri várat is a mai demokráciához hasonlította: „Bár roskadozik most, de benne van minden, ami nekünk fontos, amit meg kell védeni.” Úgy folytatta: „Ma újra le kell győznünk a betolakodókat és az árulókat is. Ha megcsináljuk, akkor Magyarország újra erős lesz, legyőzhetetlen és nem lehet többet elárulni.”

A program: minden szinten, szinte minden

A következő két órában a szocialisták vezető politikusai a még Botka László egykori miniszterelnök-jelöltjüktől örökölt, „Tegyünk igazságot!” címmel elkészített választási program főbb pontjait ismertették. A Zoom.hu néhány napja már részletesen beszámolt a még a párt választmánya által jóvá nem hagyott programtervezet alapján az ígéretekről – ezek alapvetően nem változtak, egy-két apróbb pontosítást leszámítva.

 

Itt a program: kikiáltaná és meg is valósítaná az új, igazságos köztársaságot az MSZP

Itt a program: kikiáltaná és meg is valósítaná az új, igazságos köztársaságot az MSZP A Zoom.hu megszerezte az MSZP 2018-as választási programját, aminek Kunhalmi Ágnes lesz a kampányarca. Van ebben minden: garantált jólét, bér- és nyugdíjemelések, rezsicsökkentés, új alkotmány, elszámoltatható állam és politikusok, az oligarchák és a korrupció felszámolása, népszavazás Paks II-ről, offshore-adó és „nyugati nyitás” a külpolitikában.

A 23 szakpolitikai műhelyben mintegy százötven szakértő közreműködésével készült programról Hiller István választmányi elnök azt mondta, az igazságtétel azért fontos, mert „a Fidesz szétszakította az országot és békétlenséget hozott, miközben az egyenlőtlenségek nőnek.” Ráadásul – folytatta – ahová a Fidesz betette a lábát, ott nincs béke, se itthon, se a határon túl, se az Európai Unióban.

Hiller István erős drognak nevezte a Sorosról szóló nemzeti konzultációt Fotó: Halász Nóra

Kitért a legutóbbi nemzeti konzultációra is: szerinte a Soros elleni kampány „kábítószer, egy erős drog, hogy addig se foglalkozzunk a problémákkal.” Hiller fontos célnak azt nevezte, hogy „kikiáltjuk a IV. magyar köztársaságot, ami független, demokratikus szociális jogállam, az Európai Unió tagja, benne büszke magyarokkal, büszke európaiakkal.”

A program főbb pontjai:

  • felmondanák a Paks II-t, és népszavazást írnának ki a bővítésről, melyen a gyerekek helyett a szüleik kétszer szavazhatnának, mivel az ő jövőjükről van szó
  • lesz euró, nettó százezer forintos minimálbér és havi 15 ezer forint pluszt jelentő adó-visszatérítést az átlag alatti jövedelműeknek
  • többkulcsos adó: évi 700 ezer forint felett 10 százalék, 1 millió forint felett már 20 százalékos „szolidaritási hozzájárulás”
  • lesz fix 120 ezer forintos „13. havi nyugdíj”, a nyugdíjminimumot pedig a jelenlegi duplájára, 57 ezer forintra emelik
  • ingyenes lenne a gyógyszer a 65 év feletti krónikus betegeknek, lenne alaprezsi-kedvezmény, 40 ezer bérlakás épülne, emelnék a családi pótlék összegét
  • az EU átlagára emelnék az egészségügyre fordított állami kiadásokat, béremelést kapnának az egészségügyben dolgozók, felszámolnák a hálapénzt
  • 35 százalékos béremelést kapnának a pedagógusok is, visszaállítanák a tankötelezettség korhatárát 18 évre, erősítenék az idegennyelv-, és az informatika oktatást
  • megszűnne a KLIK, de maradna a CEU, nagyobb autonómiát kapnának az intézmények, ingyenes lenne az első diploma, és az ösztöndíjakat is emelnék 33 százalékkal
  • a vidékfejlesztésben megvalósítanák a „smart” megoldásokat, újra lenne szövetkezeti rendszer, és megvalósítanák a Duna–Tisza csatorna tervét is
  • az unióval folytatott szabadságharc helyett békében elért eredmények jellemeznék a külpolitikát, no meg a törekvés a mostaninál kevesebb ellenségre, de több szövetségesre

Kunhalmi: az emberek írták a programot

Az MSZP választási programját kampányarcként népszerűsítő Kunhalmi Ágnes felolvasta egy ápoló levelét, aki 32 éve dolgozik a szakmában, és most 60 évesen külföldre menne dolgozni, hogy megéljen. Felolvasott egy másik levelet is, amit végzős gimnazistáktól kapott azzal a kérdéssel: Bécsbe vagy Prágába menjenek tanulni, mert nem csak „ebben a reménytelen országban akarnak próbálkozni.”

Kunhalmi Ágnes lesz a párt programjának kampányarca Fotó: Halász Nóra

Kunhalmi szerint az MSZP programja ezekről az emberekről szól, „ők fogalmazták meg a programot a leveleikben, a villamoson, a metrón és a piacon, mert nem bírják elviselni azt a mérhetetlen igazságtalanságot, amit minden nap át kell élniük.” Dühösek, mert az oligarchák helikopterrel közlekednek a vadászkastélyaikba, olyan rosszak az utak, néha az országhatárig érnek az egészségügyi várólisták, és mert előbb húznak fel egy Horthy-szobrot, mint hogy normális tankönyveket adjanak a gyerekek kezébe – sorolta.

Nem csak imázsfilmet vetítettek, programfüzetet is osztogattak Fotó: Halász Nóra

A párt budapesti elnöke arról is beszélt, hogy az MSZP programja messze túlmutat a nyomorúságos igazságtalanságokon. Pártja ajánlata nem könnyű, nincsen ingyen sem, de az emberekért van – mondta, hozzátéve: az ellenzéki oldalon az MSZP az egyetlen párt, amely már kormányzott, és soha nem fordította az államot az emberekkel, pláne a szegényekkel szembe.

Molnár Gyula és Kunhalmi Ágnes Fotó: Halász Nóra

Kitért az eddig csak Gyurcsány Ferenc DK-elnök által feszegetett határon túli magyarok szavazati jogára, mondván: igazságtalan, hogy a határon túli magyarok leadhatják egy levélben a voksukat, míg azok a százezrek, akik elmentek ebből az országból, ugyanezért órákat utaznak. „Ez minket is zavar: nem kicsit, nagyon” – idézett Kunhalmi a klasszikus Gyurcsány-mondást. A szocialisták ugyanakkor nem vennék el a határon túliak szavazati jogát, hanem 1-2 parlamenti mandátum sorsát bíznák csak a külhoni választókra.

Nagy volt az öröm Fotó: Halász Nóra

A végén ismét Molnár Gyula vette át a szót, és azt mondta: 2018 az nem egy választás a sok közül, hanem az a választás, ami „hosszú időre eldönti az ország és a politikai rendszer sorsát.” Jelezte, hogy a szocialistáknak is mozgósítaniuk kell: minden szimpatizáns győzzön meg két bizonytalant, hogy menjen el szavazni, akkor a Fidesz nem nyeri meg a választást, ráadásul „ha az a kettő még ránk is szavaz, akkor a Fidesz nem csak elveszíti a választást, hanem mi nyerjük meg.”