Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mindent az unikornisról, a modernkori megváltóról

Mindent az unikornisról, a modernkori megváltóról

Az unikornis végigvágtázott a modern kori történelmen, menetszele fényévekre űzte a vetélytársakat, lassan az élet minden szeletéből kihasít magának egy darabot. Ránk néz a reggeli lattéből, kishasába búvik a gyermek elalváskor, de még az Oscar-díjátadóra is be tud szökni. De mégis, ki ez, mi ez az egyszarvú és, hogy lehet akkora ereje, hogy a világ egy tekintélyes részét az orránál fogva vezesse?

Kétféle ember létezik: aki vakon hisz az unikornisban és bármilyen elméletbe és/vagy cupcake-be bele tudja tuszkolni, és aki értetlenül bámulja embertársait, hogy hogyan képesek egy bizonytalan eredetű kitüremkedéssel milliókat megvezető szarvas-cet-ló-békáért rajongani. A két tábor talán soha nem jut egy nevezőre, mivel az unikornis egyszerre lehet tökéletes alapja egy barkácsvallásnak és trappol szét mindent, amivel jellemezni lehet.

A mitológiai lények közül többen is felérhettek volna a csúcsra, esélyes volt a kerberosz, a griffmadár, a pegazus, pláne a tökéletes tetkós sablon, a főnixmadár, ám ezek a mitikus lények lemaradtak a kegyetlen versenyben. Pedig a fanok nem is tudják, hogy mekkora katyvaszért rajongjanak: lótest, őzláb, oroszlánfarok, mindezek tetejébe egy szarv, ami nem is szarv, ráadásul egy cettől lopták. Nagyon messze vagyunk ettől:

Az unikornis egy nagyon idealisztikus ábrázolása Fotó: Pixabay.com

Ez a fajta zűrzavar már a “születésnél” tetten érhető volt. Hazájának Indiát vagy Afrikát tartják, de egyes elméletek szerint Skócia az otthona… A görög mitológia szerint Zeusz csavart szarvú hófehér lóval udvarolt Hérának, aki az unikornist később Pallasz Athénének adta, egy legenda szerint pedig nem akart Noé bárkáján a többi mezei állattal vegyülni, el is ragadta az özönvíz, de nem halt meg, Tündérföldre került.

„Legenda”, „Tündérföld” – csupa olyan szavak, amelyek erősítik az ellentábor vélekedéseit, akik szeretik a kőbe vésett mondatokat, a tényekkel megtámogatott elméleteket és úgy általában a józan észt, azok kitépik a hajukat az unikornis sztoritól. A csodaló története továbbiakban is bice-bóca lábakon állt.

Az ókori hiedelmek szerint az unikornis szarva minden méreggel szemben hatásos volt, a középkorban pedig minden magára valamit adó uralkodó birtokolt egy szarvat, némely speciálisabb darab annyit ért, mint egy kastély. Ám az a bizonyos szarv nem egy lóhoz, hanem egy tengeri emlőshöz tartozik, a szexi kinövés a narválnak az agyara. Az, hogy az unikornis ekkora pályát galoppozott be, főleg az élelmes vikingeknek köszönhető.

A narvál Fotó: Wikipedia.org

A kastélyukban terpeszkedő nagyurak elhitték, hogy a portyázó hajósok egy ismeretlen földre tévedtek, és onnan hozták a méregdrága szarvakat, nem sejtették, hogy csak a mindennapi dolgukat végezték (halásztak), majd a zsákmányról lefejtették a fogyaszthatatlan csontrészt. A narvál szarva sem szarv volt, az állat bal oldali foga nőtt meg extrém módon, a kisebb jobb oldali nem merészkedett ki a napvilágra. Már az agyar funkciója is magában foglalta az unikornis–értelmezések kettősségét: akár 30 centit is el tud hajlani, hol harcra, hol a barátság, szeretet kifejezésére használták a narválok.

Az unikornis az időszámításunk kezdete után is megragadt a képzeletben, Francesco del Cossa a 12. században innen festette meg, több gótikus faliképsorozatban is feltűnik, de korántsem volt annyira totális a jelenléte, mint manapság.

Fotó: Wikipedia.org

Evolúciója nem egy lineáris fejlődéstörténet, pár évtizednyi, századnyi szunnyadásából csak néha ébredt fel. Megmutatta magát Lewis Carroll Alice Tükörország című meseregényében, Jorge Luis Borges írásaiban, Peter S. Beagle 1968-as klasszikus fantasyjében, Az utolsó egyszarvúban vagy Rob MacGregor Indiana Jones és az unikornis öröksége című művében. És hát Voldemort is egyszarvú vért fogyaszt a Harry Potter és a bölcsek kövében.

Ezek a feldolgozások azonban még – nehéz ezt leírni – az eredeti unikornishoz álltak közelebb, a szivárványos őrület az 1970-es években kapott erőre. A vikingek után az Egyesült Államok meleg közösségét kell hibáztatni/áldani a torz cukiságok megjelenése miatt.

Az unikornis a szivárvány ívén érkezett vissza a kultúrába, az égi jelenség az LMBTQ közösségek szimbóluma lett, Gilbert Baker 1978-ban tette a meleg büszkeség egyik jelképévé. A 70-es, 80-as évek tüntetések/pride-ok szimbólumparkjába pillanatok alatt bekerült mellé az unikornis, molinókon, plakátokon, pólókon kezdett terjedni. A szivárvány a sokszínűséget jelölte, az unikornis pedig a képzeletet, közvetve a szabadságot. Innentől kezdve szinte követhetetlen az útja, lerohanta a világot, a kulturális élet próbálta tartani a zablát.

Az unikornis a póni nyomvonalán is elkezdett előre törni, fontos esemény volt 1982-ben a My Little Pony elindítása, de igazából a sorozat 2010-es 2D-s számítógépes animációs verziója óta töretlen a sikertörténete. Ehhez nagyban hozzájárult a két főszereplő unikornis, Rarity (akinek egyébként a nagylelkűség az eleme) vagy Twilight Sparkle (eleme a varázslat), az új rész jelenleg is fut, Magyarországon is. Ma már ott tartunk, hogy az unikornist még Oscar-díjra is jelöltek! Ok, majdnem, 2014-ben a Lego-kaland jutott el az jelölésig, főleg egyik főhőse, az unikornis Unikitty miatt. Minden elmond a karakterről, hogy a csapatból egyedüliként volt képes egy spin-offot kiharcolni magának, a Cartoon Network jövőre el is indítja. Ezzel még nincs vége, a BBC Go Jetters néven sugározza a diszkóimádó unikornis, UBercorn történeteit.

Épül-szépül az unikornis univerzum, tulajdonképpen kimondható: nincs az a kontextus, ahová ne lehetne beszorítani. Új mitológiát írnak az egyszarvú köré, csillámporral, cupcake-kel, szivárvánnyal, úszógumival, egyfajta pink misztériumot rajzolva az amúgy nem túl vonzó „szarvas lóhoz”. Tulajdonképpen, nem tudunk akkora levegőt venni, amivel fel tudnánk sorolni, milyen területeken jelent meg az unikornis, de azért megpróbáljuk. Kezdjük gyomorból.

Only place in Perth that you can get a unicorn latte @pourbypourfection @pourfection 🦄

Pourfection (@pourfection) által megosztott bejegyzés,

Elindult hódító útjára az unikornis latte, azóta nincs olyan kávéfajta, amelybe ne került volna bele, ma már egy haladó szellemű barista sem hagyhatja ki portfóliójából, de aki shake-et, parfét vagy palacsintát akar készíteni, annak is fel kell vennie a fonalat. A fánksütők, torta/süteménykészítők a mai napig áldják a fent említett meleg mozgalmakat, de boldogok a sajtkészítők is. Megjelent már kukoricapehelyként, pirítós-mintaként, sőt, kolbászként is, ITT megnézhet több étet is, ha bírja a gyomra.

Ha nem, bánatát alkoholba is fojthatja, a hardcore rajongók unikornis könnyel is berúghatják az estét. Akinek az unikornis létezése önmagában sok, ajánljuk, hogy szerezzen be egy unikornis-hányást, vagy esetleg egy unikornis-böffentést, hogy lássa, a hívők nem tűrik a ráció nyomasztó határait, töretlen erővel mennek előre és alkotnak.

A divatvilágban a Topshop unikornisos fejpántot, zoknit, pizsamát, de még körömlakkot is forgalomba hozott, az Asos unikornis uniformist dobott a piacra, sőt, egy férfi tangát is, a H & M is felült a hullámra, például unikornis „kosztümökkel”, de a svéd cég szarvval ellátott fejhallgatót is árul. Ezzel még koránt sincs vége, egyáltalán nincs vége (tulajdonképpen nem tudni, hol a határ).

Meglepő lett volna, hogy, ha a popsztárok nem csapnak le a jelenségre, Miley Cyrus vagy Ariana Grande is előszeretettel vedlik át unikornissá, ha úrhölgyi kedve úgy kívánja.

Miley Cyrus (jobbról a második) unikornis jelmezben, mellette jobbra Pamela Anderson küzd a bálnákért. Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

Még a böfit is meg lehet fejelni: kevés olyan szelete van a popkultúrának, ha van egyáltalán, ahol a fekáliát ilyen szimpatikusan ábrázolják, nos, az unikornisnak ez is sikerült, az egyszarvú hátsójából kipotyogó/folyó/szóródó BÁRMI egy csapásra szó szerint más színben tüntette fel az ürítést. De láttunk már szarvval rendelkező, szivárványszínű kakit is, hogy még több munkát adjunk a pszichológusoknak.

Az unikornis lehetővé teszi, hogy a kakiról egy laza mozdulattal Szilícium-völgy gazdaságáig jussunk. Az állat (?) a szárnyalás szimbóluma is, az 1 milliárd dollár értékű a start-up cégeket ma már unikornisoknak nevezik. A sportvilág is felfedezte magának, Svájcban amerikai foci-, Angliában krikettcsapat vette a nevére. Lehet a túltolást is túltolni, a hamisat megferdíteni, hírek érkeztek egy szarvval született őzről Olaszországból, valamint egy kínai nőről, akinek szarva nőtt.

Nehéz komolyan venni? Persze, ott az összekacsintás, mint egy Urhin Benedek koncert előtt: „Tudom én, hogy kamu, de attól vagyok vicces, hogy elhiszem.”

😍 #UnicornNails #Unicorn #Unicorns #UnicornLove

🦄 Mermaids And Unicorns🦄 (@mercornunimaid) által megosztott bejegyzés,

A cukiság faktor a csúcsra jár, ma már nem elég birtokolni, viselni is kell, mindegy, hogy a körmön, a hajkoronán, tetoválásként. Alapozáshoz is kitűnő, a gyerek magával viheti az iskolába, nyáron a strandra. Vagy csak teleszórhatja vele az internetet.

Ugyanolyan nehéz meghatározni, hogy mi az unikornis, minthogy mi nem. (Még ez is az?) A misztérium annyira megfoghatatlan és amorf, hogy akár egy vallás alapjaként is tekinthetünk rá. Meg is alakult az Invisible Pink Unicorn felekezet, miről később kiderült, hogy csak egy vicc.

Talán jobb is így, ahogy megszületett volna a „bibliája”, meg is szűnt volna létezni, hisz, ahogy keretek közé próbálják szorítani, kitör, és újabb területen indít támadást. Meghatározhatatlan szimbóluma egy meghatározhatatlan világnak, amibe menekülni lehet, ahol nincs lehetetlen, és, ami olyan, amilyennek az illető álmodja. Így egyszerre rajonghat érte egy négyéves kisgyerek és egy merengő harmincas. Elemi erővel rúgja el magától a földet, kell neki a szivárvány minden színe, hívószavai az álom, a szárnyalás, a szabadság vagy az erő, de az ártatlanság és a remény is – a lista az aznapi hangulat szerint bővíthető.

Valószínűleg akkor halna meg, ha valaki tényleg kőbe akarná vésni, milyen is. Földi helytartója, a narvál viszont valóban nem a legjobb napjait éli. Az utóbbi időkben annyian vadásztak rá, hogy a kihalás szélére sodródott, ráadásul azon ritka tulajdonsággal bír, hogy, ha fogságba esik, pár hónapon belül elpusztul, függetlenül attól, milyen jól bánnak vele.