Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az ország legviccesebb emberének könyve még az egészségünkre is jó hatással van

Az ország legviccesebb emberének könyve még az egészségünkre is jó hatással van

Az a helyzet, hogy Magyarország vicces hely, viszont rettenetesen szarul áll humorban: a nagy öregek túlnyomó része a rendszerváltás óta nem képes túllépni azon a vonalon, hogy vicces hangon mondanak dolgokat, a nagyjából tíz éve berobbant standup-generáció pedig pár kivételtől eltekintve arról mesél vicces sztorikat, hogy ők milyen baromi jófejek voltak, amikor megismerték őket az utcán. Vagy autóhangokat utánoznak, az a legrosszabb.

Magyarországon mostanában sokkal jobb viccforrás megnézni egy Németh Szilárd-sajtótájékoztatót, vagy kimenni focimeccsre, mint a hivatásos humor. Az évek során hosszú elemzéseket követve arra jutottam, hogy Magyarországon jelenleg egy minden elemében vicces ember él: Galla Miklós. Neki pedig most könyve is megjelent, amiben szinte csak szóviccek kaptak helyet, és bár valószínűleg nem szánt szándékkal, de megkoronázza a most 58 éves humorista pályafutását.

A Különbusz Kristóf, avagy száz csónak is egy a vége című könyvben nincs felesleges történetmesélés, csak olyan típusú szóviccek, 178 oldalon keresztül, amikből már 1-2 is elég hozzá, hogy teljesen kiborítsunk egy asztaltársaságot. Csak egy pár példa:

Ahogy ezekből a fergetegesen olcsó viccekből is lejön, Galla Miklós pár mondatba is bele tudja sűríteni a mai szemmel is nagyszerű L’art pour L’art-os tapasztalatait, az időközben szintén klasszikussá vált szólóműsorait, ráadásul gyorsan felismerte korunk igényeit azzal, hogy rettentő gyorsan, bármiféle előkészület nélkül fogyasztható az egész. Még a magyar valóságot sem kell hozzá ismerni, hiszen az abszurd humor nemzetközi, aki szereti a szóvicceket, az valószínűleg imádni fogja a könyvet. Pláne, ha Galla hangján olvassa, mert akkor aztán tényleg minden baromi vicces.

Érdemes róla szót ejteni, hogy Galla nemcsak a magyar mezőnyből emelkedik ki, hanem nemzetközi szinten is megállja a helyét: a Szigeten nem véletlenül lépett fel egyedüli magyarként angol nyelvű műsorával a standup szekcióban, és nem véletlen, hogy a piros atlétájában hónaljat mutogató humorista az első megdöbbenés után gyorsan meghódította a ki tudja, épp honnan érkezett közönséget is az angolra is átírt Dallas-főcímmel és társaival (ide kattintva megtekintheti.)

Visszatérve a könyvre, ne zárjuk ki azt a tényezőt sem, hogy a szóviccek még egészségesek is: több kutatás is kimutatta már az elmúlt években, hogy ezek a rettentően fájdalmas viccek megdolgoztatják az agyat, mivel több területet is egyszerre mozgatnak. A kutatók szerint egy szóvicc feldolgozásakor mindkét agyféltekénkben aktiválódik a szemantikai megértésért felelős terület, és ez így is marad végig, amíg a viccre gondolunk: mindkét jelentést észben tartva fogjuk fel a tartalmát. Tehát ha innen nézzük, Galla Miklós könyve nem csak vicces, fárasztó, de még jót is tesz nekünk.

Nagyon szívesen lezárnám ezt a cikket egy saját szóviccel, de mivel nem tudok olyan jókat kitalálni, mint Galla Miklós, ezért inkább az övéi egyikével tenném: