Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mégsem épül MNB-felhőkarcoló a Váci úton

Mégsem épül MNB-felhőkarcoló a Váci úton

Bár a szabályozás megengedné, a Matolcsy-alapítványok pénzét kezelő Optima Zrt. szerint sem luxuslakások, sem 90 méteres magasház nem épül a budapesti volt Csavargyár területére. A fővárosi szabályozás ettől még megengedheti a „felhőkarcolót”.

Irodák és lakások?

Még a múlt héten írtunk arról, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá tette a kormány az MNB Pallas Athéné alapítványainak vagyonát kezelő Optima Zrt. Váci úti üzletinegyed-beruházását. A volt Csavargyár területét tavaly vette meg 17 milliárd forintért az alapkezelő, ahol 150 ezer négyzetméter iroda épül majd. A kormánydöntés kapcsán írtunk arról is, hogy az Optima kezdeményezte a kerületi és a fővárosi önkormányzatnál, hogy 90 méter magas épületek is a területre kerülhessenek.

Néhány nappal később a 24.hu arról írt, az Optimára hivatkozva, hogy az irodaházak mellett 50 ezer négyzetméteren üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek, parkok is épülnek a City 2020 névre hallgató projektben, ahogy az egy új központhoz illik. Azt is írta a lap, hogy erre lehetősége lesz a beruházónak,mert az idén január 1-jén hatályba lépett XIII. kerületi építési szabályzat szerint már lehet lakást is építeni a telek Cserhalom utcára néző oldalán.

Cáfoltak mindent

Aztán a 24.hu cikke után órákon belül mindent cáfolt a beruházó. Azt írták, téves információk jelentek meg az üzleti negyeddel kapcsolatban. „A megjelent hírekkel ellentétben a tervek között nem szerepel sem lakások, sem 90 méteres magasház építése. A projekt a fővárosi és az önkormányzati szabályozási környezetnek megfelelően előkészítési folyamatban van” – állt a cég közleményében.

Visszakérdeztünk az Optimánál és a többi érintett félnél, ugyanis a jelek másra utalnak.

Egyrészt a projekt tavalyi bejelentésekor az Optima részéről hangzott el az, hogy az üzleti park mellett a területen lakások is épülnek majd. Illetve a beruházásnak az Optima honlapján jelenleg is elérhető ismertetése szerint: „Az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda várja majd az érdeklődőket, de üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek, parkok is lesznek majd, ahogy az egy új központhoz illik.” Emellett a beruházó kezdeményezte a XIII. kerületi önkormányzatnál a Fővárosi Rendezési Szabályzat (FRSZ) módosítását, annak érdekében, hogy a területen fejlesztési területen elhelyezhető épületek magassága 90 méter legyen. Ehhez műszaki dokumentáció is készült, látványtervekkel.

Fotó: Google Maps

A kerületi önkormányzat ez utóbbi tényt meg is erősítette, hogy az önkormányzat tulajdonosi, kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottsága a kéréssel egyet értett, hozzátéve, hogy a „döntés a Fővárosi Önkormányzat illetékessége.”

A Zoom.hu kérdésére fővárosi önkormányzat is megerősítette, hogy a rendezési szabályzat, valamint a településszerkezeti terv (TSZT) eseti módosítását kezdeményezte a XIII. kerület a volt Csavargyár területére.

Döntés nincs

„A módosítási eljárás a vonatkozó kormányrendelet szabályai szerint folyamatban van. Az előzetes tájékoztatási szakaszban beérkezett véleményeket a kerület vezetésének megküldtük, és jeleztük, hogy azok figyelembevételével szükséges lehet a fejlesztési elképzelések, ezt követően pedig a fővárosi településrendezési eszközök módosítását célzó kezdeményezés esetleges megfontolása, pontosítása is” – közölte a főváros, amely választ még nem kapott a megkeresésre. Így a Fővárosi Közgyűlés nem hozott olyan döntést, mely lehetővé tenné 90 méteres épület elhelyezését a területen.

A folyamatok tehát elindultak annak érdekében, hogy lakások és felhőkarcoló épüljön a területen, de úgy tűnik, az Optima változtatott a koncepción.

Akkor mi lesz itt?

„Minden projekt előkészítése kapcsán, a fejlesztő a tervezés során több lehetőséget is megvizsgál. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a projekt tervezési, előkészítési folyamatban van. Korábban a lehetőségeket soroltuk fel, hogy mi valósítható meg a területen. A tervezési fázis lényege a lehetőségek és a piaci igények felmérése, amely során alakul ki egy projekt végső koncepciója. Amint elfogadásra kerülnek a tervek, azt nyilvánosan bemutatjuk. Addig bármilyen „terv” emlegetése puszta spekuláció a sajtó részéről.

A területen építhető 90 méteres magasház, azonban nem épül 90 méteres magasház”

– válaszolta az Optima a Zoom.hu kérdésére.

Az, hogy valójában mi fog felépülni a 7,5 hektáros területen, egyelőre nem világos. AZ Optimától meglehetősen elnagyolt, konkrétumok nélküli válasz érkezett.

„A területen irodák, kereskedelmi területek, továbbá új, revitalizált közterek, parkok lesznek kialakítva. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás célja, hogy a korábban elhanyagolt, barnamezős területen egy a vállalkozói tevékenységeket ösztönző, magas környezeti minőségű, új üzleti és szolgáltató negyed, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket magába foglaló beruházási koncepció valósuljon meg.

Az építészeti együttes minden tekintetben előre mutatóan újszerű lesz, vonzó, harmonikus, zöld környezet jön létre a környék és a város lakói számára.”

Egyelőre 17 milliárd forint közpénz jellegét elveszített közpénz ment el a projektre, a többi részlet ismeretlen.

A borítóképen a 90 méteresre tervezett felhőkarcoló látható abból a műszaki dokumentációból, amelyet a Fővárosi Rendezési Szabályzat módosításához nyújtottak be.