Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt az utolsó lehetőség, hogy mindent megvegyél képregényrajongó ismerőseidnek az ünnepek előtt

Itt az utolsó lehetőség, hogy mindent megvegyél képregényrajongó ismerőseidnek az ünnepek előtt

Szombaton, december 9-én rendezik a Magyar Képregény Szövetség hagyományos év végi rendezvényét, a Hungarocomicsot, amelyen retro képregények feltámadása és remek újdonságok érkezése várható. Ezek közül szemezgettünk.

X-Men: Új Nemzedék

Az X-Men legjobb történetei még a kilencvenes években jelentek meg hazánkban, azóta csak elvétve, az utóbbi pár esztendőben a Kingpin kiadó füzeteiben kerültek a mutánsrajongók elé. Decemberre azonban a legendás Claremont féle X-Men sorozat első, igencsak vaskos kötete, az Új Nemzedék érkezik, amely majdnem kétszáz oldalnyi olvasnivaló a mutánscsapat újjáalakulásáról Rozsomákkal, Viharral, Kolosszussal, Árnyékkal és Küklopsszal.

(Képkocka kiadó, 176 oldal, 3990 forint)

Batman különszám 2017/2: Föld 1, 1. rész

A már említett Kingpintől a Hungarocomicson az idei második Batman különszámot, a Geoff Johns és Gary Frank jegyezte Föld 1-et érdemes keresni. Ez a sztori a denevérember eredettörténetét meséli el (sokadjára), viszont az évtizedek óta változatlan mellékszereplőket teljesen kifordítja önmagából, és hibátlanul meséli el, mi teszi Batmant Batmanné. Legalább annyira kőrealista sztori, mint Christopher Nolan Sötét Lovag trilógiája, látszik is, hogy a rendező sokat merített ebből a történetből. Fontos tudni, a történet a 2018/1-es különszámban, jövő februárban folytatódik majd.

(Kingpin Kiadó, 80 oldal, 1490 forint)

Incal 1. rész – A sötét Incal

A képregények nemcsak a spandexes szuperhősökről szólnak, hanem jellemzőek rájuk a sokrétű, filozofkus mélységű történetek is. Ehhez jó példa a legendás filmrendező, Alejandro Jodorowsky, aki furcsamód a soha el nem készült Dűne-adaptációjáról a legismertebb, valamint a 2012-ben elhunyt Jean Giraud Mœbius közös képregénysorozata, az Incal, amely végre magyarul is olvasható. Ebben a sci-fiben egy különös véletlen folytán John DiFool, egy magánnyomozó kezébe kerül egy relytéjes tárgy, az Incal, ami képes eldönteni az univerzum sorsát. Ezt azonban mások is meg akarják szerezni és izgalmas hajsza veszi kezdetét. Ez a magánkopó azonban nem egy szokásos noir nyomozó, hanem olyan, aki a homeokurvák nagy hódolója és az önimádó Elnök újabb és újabb klónozásáról szóló közvetítéseiének lelkes követője. Ebből is látszik, ez kifejezetten felnőtteknek szóló olvasmány furcsa szerzetekkel, sziámi-ikrekkel, rengeteg erőszakkal, meztelenséggel. Története és vizualitása ugyanakkor zseniális.

(Pesti Könyv Kiadó, 50 oldal, a rendezvényen csak 3990 forint)

Kockás 51

Visszatér a Kockás, a 80-as évek nagy klasszikusa, amely egy leheletnyi Nyugatot jelentett a szocializmusban, Pif és Herkules, Rahan, Taraó, valamint Pifu kalandjaival. A sorozat 1981-ben indult, majd többszöri átalakulás után a 90-es években szűnt meg. Főleg a francia Vaillant képregényeiből válogatott, és ezt teszi a decemberben 25 esztendő után visszatérő kiadvány is.

(68 oldal, a rendezvényen 1490 forint)

Lakatos István: Mesék az ágy alól

A Lencsilány alkotója, Lakatos István ebben a köteteben a korábban imitt-amott megjelent rövidebb képregényeit gyűjti egybe. Éppen emiatt igazán eklektikus, van benne sci-fi, dark fantasy, horror, retro-szori is: A kis gyufaáruslány, Misere Homine – Ember, irgalmazz, Fekete csönd, Vasárnap, Pryck és Gríga, BAB, Lencsilány és a Kisgömböc, A Bádogember meséje, valamint a B.E.S.T.I.A. képregények.

(Kaméleon Komix, 96 oldal, a rendezvényen 3200 forint)

Kertész Sándor: Pókember-generáció

Ez a kötet azt írja le, mit is járt be a magyar képregénykultúra az elmúlt évtizedekben. Felsejlenek benne a nyolcvanas évek Füles rejtvényújságainak, a gyermek és ifjúsági lapok, a napilapok képregényeinek emlékképei, majd a rendszerváltást követően az azokból való kiszorulás után megjelenő amerikai szuperhősök, és rajzfilmfigurák történetei. Folytatja, mi változott a számítógépes játékok és az internet megjelenését követően, eljutva a képregény-fogyasztók legújabb generációjáig, akik már a világhálón, illetve az okoskészülékeken olvassák a képes történeteket, és nem feltétlenül érzik szükségét a papír alapú magazinoknak. Ír a Pókember-generáció tagjairól, akiket tizenéves korukban az akkor újdonságnak számtó Pókember történetek ragadtak magukkal, és rabjai lettek ennek a műfajnak. Ez a könyv Kertész Sándor Comics szocialista álruhában című könyvének a folytatása.

(Kertész Sándor, 384 oldal, 6300 forint)