Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eminem őszinte gyűlölettel beszélt Donald Trumpról

Eminem őszinte gyűlölettel beszélt Donald Trumpról

Egészen különleges interjú jelent meg, stílszerűen az Interview Magazine-ban, a különlegessége pedig az, hogy Elton John készítette az interjút az egyik nagyon jó barátjával, Eminemmel.

A kötetlen beszélgetésből kiderült néhány érdekes rész Eminem karrierjéről és az élethez való hozzáállásáról, de a munkamódszereiről is.

Eminem legutóbbi nagy dobása az volt, amikor a BET Hip-hop díjátadóra elküldött egy videót, amiben a klasszikus raptől eltávolodva, a slam poetry előadókra jellemző módon tolt le egy bő négy perces szöveget, amiben végig Donald Trumpot és az intézkedéseit fikázta tűpontosan.

Ennek a szövegnek az elkészítéséről is beszélgetett a zenészcimborájával, mert ugyan úgy hangzik a szöveg, mintha ott helyben találná csak ki, valójában egy elképesztően profin összerakott előadást láthattunk a videóban.

„Ez egy olyan dolog, amiben nagyon szenvedélyes vagyok. Ha nem vagyok az, akkor nem tudom megírni, nem tudom megjátszani magam. […] Megírtam a szöveget. Az volt az eredeti terv, hogy ott leszek a BET Awardson, és a színpadon, acapella adom elő. Hazamentem még aznap, megírtam az egészet, de aztán az utolsó pillanatban megváltoztak a tervek, és végül Detroitban vettük fel az egészet. […] A Public Enemy You’re Gonna Get Yoursát szerettük volna imitálni. Nem tudom, hogy bárkinek leesett-e, de ezt a hangulatot akartuk hozni. A fő probléma az volt, hogy át tudjam adni az üzenetet, és megjegyezzem a teljes szöveget. Nehezen jegyzek meg szövegeket. Mindig új dalokat írok, úgyhogy egy-egy új szöveget megtanulni beletelik egy kis időbe” – mondta Eminem.

Azt is kifejtette, hogy fontos kiállnia a neki fontos értékekért, de ez nem jelenti azt, hogy például ne tisztelné a katonákat. Azt mondja, attól, hogy a háború fölöslegességéről rappel, az nem azt jelenti, hogy ne tisztelné az országáért harcoló alakulatok tagjait.

„Arról szól, hogy az embernek legyen meg a joga, hogy kiálljon az elnyomás ellen. Úgy értem, hogy az emberek, akik a katonaságban vannak, és akik az életüket adták ezért az országért, azok pont ezért szálltak harcba, hogy mindenki hallathassa a hangját, és felszólalhasson a hibás szarságok ellen. Nem vagyunk tiszteletlenek a katonasággal szemben, nem vagyunk tiszteletlenek a nemzeti lobogóval, nem akarunk tiszteletlenek lenni az országgal. De olyan szarságok történnek, amikre fel akarjuk hívni a figyelmet. Olyan elnökünk van, aki nem mindenkivel törődik az országunkban, nem mindannyiunk elnöke, csupán néhányunké. Pontosan tudja, mit tesz. […] És egészen addig, amíg megvan a stabil bázisa, addig mindenki mást le fogsz szarni Amerikában. De tudod, mit? Mi többen vagyunk, mint ők. Még mindig azt gondolom, hogy Amerikában a legjobb dolog élni. Ez a véleményem. De olyan problémáink vannak, amiken dolgozni kell, és amikben fejlődnünk kell” – mondta a rapper.

Az interjúban arról is beszélt, hogy mekkora hatással volt a karrierjére a példaképe, Dr Dre. Testen kívüli élményként írta le, amikor először találkozott vele mielőtt Dr Dre leszerződtette. Azóta pedig úgy tekint rá, mint a rapszakma Obi-Wan Kenobijára, akitől rengeteg nagyon fontos dolgot megtanult tőle, különösen azt, hogy merjen visszalépni.

Eminem karrierjére jellemző, hogy nem hajhássza a címlapokat, nem ad ki minden évben lemezt, viszont amikor megjelenik, akkor fontos a mondandója, és kíváncsiak rá az emberek. Ezt a tulajdonságát Dr Dretől tanulta el, de azt mondja, máshogy nem is tudná csinálni.

„Sokat tanultam Dretől. Nem tudom, hogy mantrának vagy minek lehetne hívni, de azt vallja, hogy ha nem húzódsz néha a háttérbe, akkor nem tudsz igazán hiányozni az embereknek. Tudom, hogy néhányan azt mondják, hogy ha valaki visszahúzódik, akkor irreleváns lesz, de én meg azt érzem, hogy ha nem húzódom a háttérbe, akkor besokallok magamtól. Sosem feküdt nekem, hogy nagyon a rivaldafényben legyek” – mondta.

Azt is elmesélte, hogy egy olyan ember van az életében, aki rendszeresen ellentmond neki, és azért különösen idegesítő, mert a legtöbb esetben igaza van. Ez az ember Paul Rosenberg, Eminem menedzsere.

„Minden lemez készítésénél összeveszünk. Van, amikor ugyanazt gondoljuk valamiről, de van olyan, amikor nem. Viszont általában neki van igaza. De nehéz, amikor sok időt töltesz el valamivel, hogy megírd, felvedd, jól jöjjenek ki a szavak, meglegyen a dal húzása, jó legyen hozzá az alap, mindent jól összerakj, egy hetet töltesz azzal, hogy tökéletesen szóljon, és akkor jön valaki, és lelövi az egészet. […] Nagyon idegesítő, mert ahogy mondtam, általában neki van igaza. Amikor először megmutattam neki a Not Afraidet, akkor nem igazán tetszett neki. Aztán pár nappal később volt egy beszélgetésünk, azt mondta: «Nem gondolod, hogy kéne ebbe egy átkötés?», én meg: «Annyira tudtam, hogy ezt fogod mondani!»” – mesélt Eminem a munkamódszereiről.

Eminem következő, Revival című albuma december közepén jelenik majd meg, azt mondja, ez a lemez fogja összegezni, hol tart most az életében

„Már egy éve dolgozom rajta. Tudod, hogy megy ez, csinálsz dalokat, ahogy újabbakat csinálsz, a régiek már nem tetszenek annyira, kidobod őket. Az album címe Revival lesz. Azt mutatja be, hol tartok most az életemben, de azt hiszem, ezzel a lemezzel kicsit szélesíteni akartam a hangzásomat. Mindenkinek a kedvében akarok járni néhány aprósággal” – mondta a rapper.