Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Áll a bál az új Harry Potter-film körül Johnny Depp szerződtetése miatt

Áll a bál az új Harry Potter-film körül Johnny Depp szerződtetése miatt

A tavalyi Legendás állatok és megfigyelésük Harry Potter-spinoff végén feltűnt a fehérre festett hajú Johnny Depp, ezzel előre vetítve, hogy a film folytatásában komolyabb szerep hárul majd rá. Ő alakítja Gellert Grindelwaldot, a minden idők legveszélyesebbjének tartott sötét varázslót, a Durmstrang varázslóiskola egykori növendékét.

A folytatása már készül, ha minden jól megy a 2018-as karácsonyi időszakban mutatják be Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (Legendás állatok: Grindelwald bűnei) című filmet, a stáblistában pedig valóban ott van Johnny Depp, ráadásul most már előkelő helyen, a főszereplők közül, vagyis biztos, hogy a film a Grindenwald elleni harcot fogja legalább részben feldolgozni.

A rajongóknak viszont nagyon nem tetszik, hogy Johnny Depp neve ott van a főszereplők között.

A problémát az okozza, hogy nem sokkal az első rész bemutatója után derült ki, hogy Johnny Depp valószínűleg bántalmazta a mára már volt feleségét, Amber Heardöt. A 2016 augusztusában ugyan Deppék kiadtak egy közös közleményt, amiben azt írták, hogy a sokszor heves kapcsolatuk szerelmen alapult, de nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az azt megelőző hónapokban több fénykép és videó szivárgott ki arról a sárdobálás közben, hogy Johnny Depp tombol a saját lakásában, mindent szétrúg, illetve Heardről is készültek olyan fotók, amin bántalmazás nyomai voltak láthatóak.

Fotó: Warner Bros.

A pontos igazság valószínűleg sosem fog kiderülni, hiszen megegyezéssel lezárult a pereskedés, mindenesetre Johnny Deppre ráégette a bélyeget, amin a filmkészítők ugyan túlléptek, de úgy látszik, a rajongók nem fognak egykönnyen, különösen a Harry Potter esetében.

A fiatalok millióinak borzasztó fontos könyvsorozat szerzője, J. K. Rowling csütörtökön nyilatkozatban védte meg Johnny Deppet, azután, hogy kiderült, a színész alakítja majd Grindelwaldot, nem akarják eltávolítani a sorozattól, sőt.

„Az alapján, amit a körülményekről tudunk, a filmkészítők és én nemhogy elégedettek vagyunk az eredeti szereposztásunkkal, de kifejezetten örülünk annak, hogy Johnny játssza a filmek egyik főszerepét. […] Elfogadom, hogy lesznek olyanok, akik nem lesznek elégedettek az egyik címszerep színészválasztásával. Ugyanakkor a lelkiismeretet nem tudja testület szabályozni. A fikciós világban és azon kívül is azt kell tennünk, amit jónak tartunk” – írta a honlapján Rowling.

A második rész főszereplői, bal szélen Jude Law a fiatal Albus Dumbledore-ként, a jobb szélen Johnny Depp Grindelwaldként (Fotó: Warner Bros.)

Az írónő ezzel hónapok óta tartó hallgatását törte meg, arról is írt a bejegyzésében, hogy nehéz volt nem kommunikálnia erről a hűséges rajongótáborával. Azt írja, komolyan elgondolkoztak rajta, hogy újrakasztingolják a szerepet, de végül hosszas morfondírozás után, és a Johnny Depp és Amber Heard között történtek a lehető legalaposabb megismerése után úgy döntöttek, hogy maradnak az eredeti szereposztásnál.

„Jo [J.K. Rowling – a ford.] sosem mondta, hogy probléma lenne, ha szembe mennék a véleményével. Sőt, ebben a tekintetben igazi élharcos. Úgyhogy remélem, hogy ez most sem változik meg, hogy elmondom a saját igazam, miszerint nagyon nagyon szomorú vagyok emiatt a nyilatkozat miatt” – írta például válaszul Melissa Anelli az egyik népszerű rajongói oldal, a Leaky Cauldron részéről.

„Harry Potter a bántalmazás annyi áldozatának segített. Harry Potter MAGA IS BÁNTALMAZÁS ÁLDOZATA, és több olyan rajongót blokkoltál, akik erre emlékeztettek. Őszintén remélem, hogy ezek a rajongók nem nézik majd meg a Grindelwald bűneit, mert ismerik azokat, amiket Johnny Depp követett el” – fogalmazott sokkal keményebben egy másik rajongó.

Ilyen véleményből meglepően sok akadt. „J.K. Rowling olyan karaktert hozott létre, aki ÉVEKEN ÁT volt bántalmazás áldozata. Harry Potter reményt adott az embereknek, és most egy bántalmazót kasztingolt, és azt mondja, boldog, hogy együtt dolgoznak. Ez annyira tisztességtelen, nemcsak Amberrel, de minden bántalmazott emberrel szemben is” – írta egy másik rajongó.

J.K. Rowling (Fotó: John Phillips/Getty Images)

Volt, akinek személyes élménye volt a rajongóival mindig kiemelten foglalkozó írónővel. „Hé, J.K. Rowling, emlékszel arra a levélre, amit nekem írtál, amikor 15 voltam? Explicit módon kimondtad, hogy Harry Potter világa mindig egy menedék lesz a bántalmazottaknak, mindig ott lesz, hogy megvédjen, és megnyugtasson? Na, dugd fel a seggedbe!” – akadt ki szintén egy rajongó.

Végül olyan is akadt, aki nagyon frappánsan foglalta össze azt a szerinte iszonyú cinikus álláspontot, amit Rowling az ügyben képvisel. „«A bántalmazás rossz, fel kell rá hívni a figyelmet… kivéve, ha nem tesz jót az üzletnek» Így lehet összefoglalni J.K. Rowlind Depp-nyilatkozatát” – fejtette meg egy rajongó.

Mások arra figyelmeztettek, hogy lehet, hogy a Depp és Heard közötti viszály végül kölcsönös megegyezéssel zárult, és a válás kimondása óta egyik fél sem hánytorgatta fel a történteket, de azóta eltelt egy újabb fontos év.

Ez az év pedig az volt, amikor Hollywoodot, de ezután a fél világot a politikától kezdve a teljesen hétköznapi foglalkozásokig szexbotrányok rázták meg, alapvetően kérdőjeleződött meg a férfiak hétköznapi abúzusait normálisnak elkönyvelő világkép. Nem véletlenül választotta a Time a csendet megtörő nőket az év embereinek.

„Van itt egy újdonság: Tényleg felmerült, hogy Johnny Depp helyett mást keresnek Grindelwaldnak. Jo, még mindig van időd megtenni! Nem mutat ez jól a Weinstein-ügy után. Amber Heard története számít” – írta Twitteren Norman D. Golden II színész.

Arra is emlékeztették Rowlingot, hogy Ridley Scott zokszó nélkül vágta ki Kevin Spaceyt a már elkészült legutóbbi filmjéből, néhány héttel a bemutató előtt, és forgatta újra Spacey jeleneteit Christopher Plummerrel.

Tény, hogy Spacey esetében sokkal súlyosabb dolgok kerültek elő a múltból, mint Johnny Deppnél, de az is igaz, hogy az ilyen társadalmi kérdésekben a főleg fiataloknak szóló Harry Potter-franchise is jóval érzékenyebb szokott lenni, mint egy átlagos hollywoodi produkció. Ezért akadtak ki a rajongók azon, hogy hiába a lezárult bírósági tárgyalás, és hiába mentették fel hivatalosan Johnny Deppet, Amber Heard zúzódásokkal teli arcáról azért még bejárták a képet az internetet, ahogy azok a videók sem tűntek el, amik arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy Johnny Depp a magánéletben meglehetősen erőszakos, és szívesen rúg szét bútorokat a lakásában.

(via Variety)