Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Times of Israel: a magyar követség is Jeruzsálembe költözhet

Times of Israel: a magyar követség is Jeruzsálembe költözhet

A magyarok megvétóztak egy közös uniós nyilatkozatot, mely elítélte volna Trumpot – írja a lap.

Hatalmas tiltakozási hullámot okozott Trump szerdai bejelentése, mely szerint az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, valamint, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Míg a világ nagy része ellenezte a lépést, addig a Cseh Köztársaság látszólag Trump mögé állt –írta a The Times of Israel. Az uniós ország ugyanakkor csak Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosaként (magyarán a 67-es háború előtti állapotot – a szerk.). Egyes izraeli diplomaták ugyanakkor attól tartanak, hogy ez egy hullámot indít el, melynek hatására több ország is így fog tenni, mint ahogy az oroszok idén – olvasható az Index által kiszúrt cikkben.

Csütörtökön izraeli hivatalnokok ugyanakkor bejelentették, hogy mind a csehek, mind a Fülöp-szigetek szívesen raknák át követségüket Jeruzsálembe – számol be a lap.

„Jeruzsálem azt várja, hogy Magyarország is követni fogja a lépést”

– írják.

A lap európai forrásaira hivatkozva azt is megemlíti, hogy

„Budapest szerdán megvétózott egy közös EU-s nyilatkozatot, ami elítélte volna Trump lépését”.

Ismert, Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor több témában is igen közel került a budapesti találkozásukkor. Az izraeli kormányfő gyakorlatilag szabad utat engedett a sorosozásnak és egyet értett az NGO-k megregulázásával.