Simicska Lajos felkavarja Európát

Legalábbis a Politico listájára felkerült a milliárdos, mely a 2018-as év európai politikáját meghatározó személyiségeket szedte csokorba.

Egyedüli magyarként került fel Simicska Lajos a neves politikai portál 28-as listájára, mint, aki „formálni, felrázni és felkavarni fogja Európát”. Természetesen az „oligarcha” „tinédzserkori barátjának” köszönhetően foglalhatta el a 19. helyet.

Egy oldalon

A cikk felidézi, hogy Simicska „machiavellista módszerekkel” egy olyan gazdasági és politikai gépezetet épített ki, mely alapot teremt a miniszterelnök hatalmának. A közelmúltban azonban a nyilvánosság előtt zajló vitává fajult kettejük kapcsolata, mely miatt a milliárdos a „szélsőjobboldali” Jobbikhoz sorolt, „mely a Fidesz legnagyobb versenytársa” – írják.

„Az oligarcha médiája folyamatosan üti a kormányt. Plakátcége az ország autópályáit és sugárútjait olyan üzenetekkel szórta tele: ’Ti dolgoztok – Ők lopnak’ és ’Ők a félelem – Mi a remény’”. Az írás felidézi, hogy erre válaszul a kormány belenyúlt a plakáttörvénybe, és a Jobbik finanszírozására is rászállt.

A kritikus sajtó vége?

„Budapesten sokan hiszik”, hogy Simicska olyan bombákat ejthet még le, melyek hatására a Fidesz elesik a kétharmadtól a tavaszi választásokon. „Még egy olyan rést is üthet, melynek köszönhetően a töredezett ellenzék megpróbálkozhat a kormányalakítással”.

„Ha Orbán nyer, akkor minden szem Simicskára tapad majd. Választania kell, hogy tovább harcol a kormány ellen vagy beismeri vereségét és eladja médiáját. Ha hajlik a nyomásnak, az a végét jelentheti Magyarország legjelentősebb kritikus újságírói bázisának, megnyitva az utat azelőtt, hogy Orbán tovább konszolidálhassa hatalmát” – zárul az írás.