Még mindig nem kapott kártérítést az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos családja

Még mindig nem kapott kártérítést az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos családja

A halálra vert tanár hozzátartozóinak 46 millió forint járna, de a pénzhez valószínűleg ezután sem jutnak majd hozzá.

Semekkora összeget nem kaptak nekik megítélt 46 millió forintos kártérítésből Szögi Lajos árvái és özvegye, pedig a háromgyerekes, köztiszteletben álló családapa gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig nemsokára letölthetik a büntetésüket, írja a Blikk.

2006 októberében a szabályosan közlekedő Szögi Lajos kocsija előtt átszaladt, majd az árokparton elesett egy 11 éves kislány. Amikor Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. A pedagógust két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, ­2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság.

Helme­czy László, a család jogi képviselője azt mondta a lapnak, hogy hiába kapták meg papíron a pénzt, egyelőre egy fillért sem láttak belőle. Pedig szükség lett volna a pénzre: a pedagógus özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak, a legnagyobb lány már akkor egyetemre járt, a középső később orvosnak tanult, a legkisebb pedig most középiskolás.

A kártérítés elmaradásának oka, hogy amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők vagyontalanok, ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek.

A Szögi családot évek óta az ügyvéd által létrehozott alapítvány támogatja hónapról hónapra. Szögi Lajos két kisebb lánya volt a tragédia idején a kocsiban, a legkisebbnek semmilyen konkrét emléke nincs az apja bántalmazásáról, a középső lány már gimnazista volt. A bántalmazáskor Szögi Lajos szíve állt meg és ő most orvosként szíveket gyógyít.