A NER rátette kezét a teljes készpénz-logisztikára – a GVH áldását adta rá

A NER rátette kezét a teljes készpénz-logisztikára – a GVH áldását adta rá

Az egész magyar készpénzforgalom felett kormányközeli cégek vehetik át az irányítást, ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal döntése alapján rendben volt, hogy a Garancsi István tulajdonában lévő GaranSec Zrt. megvásárolta a G4S biztonsági cégcsoport magyarországi érdekeltségeit, konkrétan a G4S Biztonságtechnikai Zrt.-t, a G4S Holding Kft.-t, és a G4S Készpénzlogisztikai Kft.-t – írta az Index. A nagy-britanniai székhelyű vállalat a felvásárlás után ki is vonul Magyarországról.

A versenyhivatal szerint a felvásárlások nem csökkentik jelentős mértékben a versenyt ezen a piacon. A magyar készpénz-szállítási piac három vezető szereplője, vagyis a G4S-csoport, az MPT Security és a TrezEx immár egyaránt kormányközeli üzletemberek befolyása alá tartozik.

A versenytársak közül kettő emelkedik ki. A Magyar Postának, illetve a takarékok világának is dolgozó, elsősorban a nyugdíjak és a sárga csekkek készpénz-igényéből profitáló MPT Security a takarékok és a posta fennhatósága alatt áll, vagyis Mészáros Lőrinc szélesebben értelmezett érdekköréhez tartozik.

Végül a bronzérmes, a kisebb piaci megbízásokért küzdő TrezEx Boris Mihály és Gubicza Ágoston alapkezelőjének irányítása alatt áll, ami az eximes tőkealap-háttér miatt politikailag Szijjártó Péter és Rogán Antal világához sorolható.