Visszaadná az MSZP a 13. havi nyugdíjat – a Fidesz megszavazza?

Visszaadná az MSZP a 13. havi nyugdíjat – a Fidesz megszavazza?

Az MSZP most visszaadná a 13. havi nyugdíjat, aminek elvonását a Fidesz azóta is bírálja, kormányon mégsem vezette vissza, pedig ígért korábban Orbán 14. havi nyugdíjat is.

Még kormányra kerülése előtt megvalósítaná egyik legfontosabb kampányígéretét az MSZP – visszaállítaná a 2009-ben megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Erről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek az MSZP-frakció. Ez az ígéret a szocialisták választási programjában is szerepel. A Zoom.hu számolt be az MSZP választási programtervezete alapján az ígéretről.

A 13. havi nyugdíj visszaadására vonatkozó ígéret az MSZP választási programtervezetében Forrás: Zoom.hu

A benyújtott törvényjavaslat ezt az ígéretet ülteti át jogszabályba „13. havi külön juttatás” címén. Ha megszavazzák, a javaslat szerint már az idén decemberben megkapná a mintegy 2,8 millió nyugdíjas az említett pluszjuttatást. Az indoklás szerint erre azért lenne szükség, mert „Magyarországon közel százezer embernek a nyugdíja alig vagy épphogy eléri az 50000 forintot és az idősek több mint fele kevesebb, mint 100 ezer forintot kap havonta az államtól.” Nekik jelentős összeg lenne az évi plusz 120 ezer – tavaly ennyi volt az öregségi nyugdíjak átlagos összege.

Itt a fix 120 ezres 13. havi

Különbség, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor minden nyugdíjas saját egyhavi ellátása összegét kapta meg pluszban decemberben, most egy maximált, 120 ezer forintos összegről van szó. A szocialisták szerint ez az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását szolgálná.

Így az átlagnyugdíj alattiak több mint egyhavi pluszt kapnának, de a magasabb ellátással bíróknak is jutna pénz, ha nem is egész havi.

Kérdés, hogy az erősen kampányízű ígéret – Magyarországon a lakosság 28 százaléka részesül nyugdíjban vagy különböző nyugdíj jellegű ellátásban, azaz csaknem 3 millió szavazóról van szó – beváltásában partner lesz-e a Fidesz.

Nem támogatták Paks miatt

Érdekesség, hogy az MSZP már próbálkozott a 13. havi nyugdíj visszaadásával. Májusban Botka László – akkor mint az MSZP miniszterelnök-jelöltje – jelentette be ezt a szándékát. Párttársa, Korózs Lajos az Országgyűlés népjóléti bizottsága alelnökeként módosító javaslatot is benyújtott erről még májusban a 2018-as költségvetéshez, ám a kormánypártok már a bizottságban sem támogatták azt, arra hivatkozva: ennek „finanszírozása veszélyeztetné” a Miniszterelnökség működését és a Paks II. beruházást.

Meghozta a postás a nyugdíjat MTI Fotó: Varga György

Amikor pedig a javaslat lesöprése miatt az MSZP a kormánypártokat bírálta, a Fidesz azzal utasította vissza a felháborodásukat, hogy „a szocialisták hiteltelenek, amikor azt mondják, a Fidesz leszavazta a 13. havi nyugdíj bevezetését, mivel pont az MSZP vette el ezt a juttatást a nyugdíjasoktól”. A két állítás között ok-okozati összefüggést hiába keresünk, mindenesetre ahogyan a Fideszben, úgy a nyugdíjasok egy részében is tüske a 2009-es döntés, amellyel megszüntették ezt az ellátást.

Jó példa erre a nagygéci Bözsi néni, akinél az idén májusban Orbán Viktor disznókat látogatott:

Miért és kik vették el a 13. havit?

Ugyan a fenti videóban Bözsi néni Gyurcsány Ferencet okolja a pluszjuttatás elvételéért, a helyzet ennél bonyolultabb. Hogy mi vezetett idáig, érdemes kicsit visszamenni.

A 13. havi nyugdíjjal először a 2002-es kampányban Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje próbált voksokat szerezni.

Hatalomra kerülve ezt az MSZP-SZDSZ kormány egy 2003. februári döntésével be is vezette. Érdekesség, hogy a ma is aktív kormánypárti politikusok közül nem szavazta meg a törvényjavaslatot például Semjén Zsolt, Harrach Péter, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Fónagy János, Tállai András és Farkas Flórián sem – igaz, a kampányban felelőtlenségnek is nevezte a Fidesz Medgyessy ötletét, mondván: nincs rá fedezet.

A gazdasági helyzet miatt már Gyurcsány alatt visszanyestek a 13. havi nyugdíjból Fotó: Halász Nóra

A plusz ellátást megtartotta a későbbi Gyurcsány-kabinet is. Így 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjuk 100 százalékát megkapták, ami viszont évente több mint 200 milliárd forint többletkiadást jelentett a költségvetésnek. Ekkor szólt közbe a válság: 2008 végére a magyar gazdaság olyan állapotba került, hogy a juttatás fenntarthatatlannak, kigazdálkodhatatlannak bizonyult. A válság miatt a Gyurcsány-kormánynak át kellett dolgoznia a 2009-es költségvetést: visszanyestek a 13. havi nyugdíjból, bár nem szüntették meg. Csak maximálták a plusz juttatás összegét 80 ezer forintban, és nem kapták többé az előrehozott öregségi nyugdíjasok.

Fotó: MTVA/Bizományosi – Jászai Csaba

Később már ez sem volt tartható: 2009 márciusában még a Gyurcsány-kormány tett javaslatot a 13. havi nyugdíj teljes kivezetésére, ám közben a kormány megbukott, miniszterelnök lemondott, és áprilisban Bajnai Gordon alakított szakértői kormányt. A végrehajtás már az ő feladata volt.

Az Országgyűlés 2009 májusában fogadta el a 13. havi nyugdíj 2009 július 1-jei megszüntetését

azzal az indoklással, hogy jelen gazdasági helyzetben „a 13. havi nyugdíj a jövőben nyugdíjba vonuló generációk számára, mint ígéret nem tartható fenn”.

A Fidesz ígért 14. havit is, de semmi

A szavazói közt az MSZP-hez hasonlóan jelentős számú nyugdíjast tudó Fidesz megtehette volna, hogy kormányra kerülve, 2010 után a gazdaság stabilizálódására hivatkozva visszaadja az elvett juttatást, de nem tette. Pedig előzőleg, a 2006-os kampányban Orbán Viktor még egy 14. havi pluszellátás bevezetését is megígérte.

Orbán Viktor már a 2006-os kampányban megígérte a 14. havi nyugdíjat is MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kampányban, 2006 februárjában – ellenzékben, önálló képviselői indítványként – be is nyújtották erről a törvényjavaslatukat, éppúgy, mint most a 13. havi visszaadásáról szólót az MSZP. A 14. havi juttatásról szóló, akkor ellenzéki fideszes indítványt azonban az akkori kormánypárti képviselők tartották felelőtlennek – többségi döntésükkel a költségvetési bizottság nem is engedte a javaslatot az Országgyűlés elé tárgyalásra.

Varga Mihály szerint „gyakorlatilag sikerült” visszaadni a 13. havi nyugdíjat (Fotó: MTI)

Hiába szerzett aztán 2010-ben a Fidesz kétharmados parlamenti többséget, addigra elfeledkezett a 14. havi nyugdíjra tett ígéretéről, de még a 13. havi nyugdíjat sem adta vissza. Pontosabban mégis – legalábbis Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint, aki nemrég azt mondta, „gyakorlatilag sikerült visszaadni a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj összegét” azzal, hogy 2011 és 2016 között az idősek juttatásai átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, az infláció viszont összesen 12 százalék körül mozgott, vagyis a nyugdíjak vásárlóereje mintegy tíz százalékkal javult.