Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Leváltották a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét

Leváltották a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét

Polt Péter legfőbb ügyész nem indokolta Ihász  Sándor váratlan menesztését.

Indoklás nélkül visszavonta Ihász Sándor fővárosi fellebbviteli főügyész vezetői kinevezését Polt Péter legfőbb ügyész – értesült a Zoom.hu. A döntést csak az Ügyészségi Közlönyben tették közzé.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséget megbízott fellebbviteli főügyészként Medveczky Gábor vezeti.

Ihász leváltásának okáról a Legfőbb Ügyészségen senki nem akart nyilatkozni. Csak annyit közöltek, hogy a volt főügyész szabadságon van, a későbbiekben pedig beosztott ügyészként dolgozik majd tovább a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségen.

Olyan szóbeszédet is hallani azonban, hogy az egyik Budapesthez közeli megyei főügyészségen folytatja pályáját.

Ihász leváltása ügyészségi berkekben nem okozott meglepetést. Állítólag az elmúlt években mind több jogi, jogértelmezési vitája volt a Legfőbb Ügyészség szakfőosztályaival. Forrásaink szerint Ihász leváltásának politikai színezetű indokai is lehettek.

Menesztésének valódi oka valószínűleg soha nem derül ki. Az indoklás nélküli menesztés intézményét épp azért foglalták törvényben, hogy bárki, bármikor felállítható legyen hivatalából. Ha nem kell indokolni a döntést, a menesztettek sem perelhetnek, ha úgy érzik, valótlan indokokkal mozdították el őket hivatalukból. Ugyanez a gyakorlat a közigazgatásban, a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, mindenütt.

Ihász Sándor MTI Fotó:

Ihász és a Kulcsár-ügy

Korábban a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályvezetőjeként Ihász Sándor vezényelte le a Kulcsár Attila nevével fémjelzett K&H ügyet. A később brókerbotrányként is emlegetett bűntény központi figuráját, a bank brókercégének vezetőjévé kinevezett, de ahhoz a munkához semmiféle szakirányú képesítéssel, még csak érettségivel sem rendelkező Kulcsár Attilát 20 milliárdos sikkasztással és számos más bűncselekménnyel gyanúsították meg 2003-ban.

Miután az ügyben szocialista politikusokhoz közel álló személyek is érintettek voltak, az akkori ellenzék kormánybuktatásra próbálta felhasználni az esetet. Kulcsár maga is ráérzett arra, hogy a kormány által irányított rendőrség és az ügyészség között komoly koncepcionális nézeteltérés van az ügy megítélését illetően, ezért kitálalt az ügyészségen.

A vallomásáról készült videófelvétel, amely inkább emlékeztet egy baráti csevejre, mint az addigi legsúlyosabb pénzügyi bűncselekmény fő gyanúsított kihallgatására. A felvétel miatt sokan akkor tényként kezelték, hogy Kulcsár lepaktált az ügyészséggel (ahogy a bank akkori, azóta elhunyt elnöke is) és a vádhatóság (valamint hátterében a Fidesz) számára kedvező vallomást tettek, cserébe az ügy végén majd futni hagyják őket, vagy legalábbis jóval enyhébb büntetést kapnak, mint megérdemelnének. Nem ez történt. Kulcsárt közel 14 évvel a botrány kirobbanása után, megismételt eljárásban öt év szabadságvesztésre ítélték.

Ihász 2012 nyaráig vezette a Fővárosi Főügyészségen, majd kinevezték fővárosi fellebbviteli főügyésznek. Előléptetését sok kollégája akkor úgy értékelte, hogy Ihászt udvariasan és intelligensen félreállították.