Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így karácsonyoznak a magyarok – elégedetten, de egyre többen külföldön

Így karácsonyoznak a magyarok – elégedetten, de egyre többen külföldön
  • Anyagi szempontból változatlan, vagy inkább nehezebb karácsonyra számítanak a magyarok, ám mégis próbálnak örülni az anyagi lehetőségeiknek.
  • A külföldi munkavállalás miatt egyre több helyen csonka lesz a család az ünnepek alatt is.

Talán nem meglepő, a lakosság jelentős része az „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér”-elvet próbálja a karácsonyi bevásárláskor is alkalmazni – derül ki a Policy Agenda karácsonyi felméréséből, amit a Zoom.hu számára készített. A felmérés 2017. november 20-26. között készült ezer fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel. A válaszadók 72 százaléka havi jövedelmeiből, további 21 százaléka pedig év közbeni megtakarításaiból próbálja megoldani az ünnepi extra költségeket, míg hitelt a legritkább esetben vesznek fel erre a célra.

Településtípus alapján nincsen jelentős különbség a válaszolók között. A kis- és középvárosokban, valamint a községekben lakók kevésbé tudnak családi, baráti segítséget kérni, ott mindössze 1 százalék ez a réteg, miközben a megyei jogú városokban, a fővárosban 4 százalék számíthat a rokonságra ebben a kérdésben. Regionálisan nézve az látszik, hogy az egyik legrosszabb helyzetű régió Észak-Magyarország, ott a válaszadók 80 százaléka saját fizetésére kénytelen szorítkozni, alig vannak, akik családi vagy pénzintézeti „támogatással” oldanák meg a karácsonyt.

 

Arra a kérdésre, hogy az idei vagy a tavalyi karácsony könnyebb-e anyagi szempontból, a válaszadók 15 százaléka mondta azt, hogy az idei. A válaszadók 58 százaléka, tehát az abszolút többség nem érzékel változást, míg az emberek negyede (26 százalék) inkább rosszabb év végét vár.

A jobbikosoknak legnehezebb karácsonykor

Ha pártszimpátia alapján nézzük, akkor a Fidesz szavazóinak 19 százaléka vár nehezebb év végét, mint a tavalyi volt, s 2 százalékuk könnyebbet. A jobbikos szavazók a legpesszimistábbak, mivel 39 százalékuk szerint rosszabb lesz az idei év. Érdekesség, hogy azok, akik nem tudják, vagy nem akarják megmondani, kire szavaznának, azok 26 százaléka elégedetlenebb a jelenlegi helyzetével, 60 százalékuk nem vár változást, és 10 százalék az, aki jobbnak érzi. Ez lényegében megegyező arány a teljes lakosság véleményével. A bal-liberális tábor esetében 6 százalék az elégedettek, 65 százalék a változást nem érzők, míg 28 százalék a rosszabb helyzetet érzők/várók aránya.

Településtípusok alapján azt lehet mondani, hogy a fővárosiak a legpesszimistábbak, 31 százalékuk látja rosszabbnak a mostani évet, mint a tavalyit. Míg a legoptimistábbak (23 százalékkal) a vidéki városok lakosai.

Ehhez kapcsolódó kérdés volt, amikor arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire elégedettek az emberek azzal az anyagi forrással, amit a karácsony kapcsán el tudnak költeni.

A válaszadók 65 százaléka, tehát az abszolút többség elégedett, 31 százalékuk elégedetlen, míg 4 százalék nem tudta eldönteni.

Egyre több család szakad karácsonykor is

Ünnepek közeledtekor felvetődik a kérdés, hogy mennyire szakítja szét a családokat a nagyszámú külföldön dolgozó magyar. Pontosabban az a földrajzi távolság, amely megnehezíti a személyes kapcsolattartást. Nagyon meglepő, hogy

a válaszadók 21 százaléka mondta azt, van olyan családtagja, aki külföldön dolgozik, és emiatt nem tud vele találkozni idén karácsonykor.

Érdekes módon leginkább ez az élethelyzet a városiakat (megyei jogú városokban és vidéki városokban lakókat) érinti, ott 25 százalékos arány jött ki. Regionálisan az Észak-Alföld és a Dél-Alföld régiók érintettek leginkább (25 százalék), míg legkevésbé a Közép-Magyarország és a Nyugat-Dunántúl (18 százalék).

Ebben a kérdésben elvileg nem releváns szempont a pártszimpátia. Nem véletlen, hogy még a Fidesz szavazóinak 18 százaléka is arról számolt be, hogy a külföldre való elvándorlás az ő családjukban is érezteti hatását. Ha tömbösítjük a szavazókat, akkor azt kapjuk, hogy a Jobbik-szavazók 26 százalékát érinti ez a probléma, míg a baloldali-liberális pártok szavazóinak 27 százalékát. Még a bizonytalanok és a rejtőzködők között is 20 százalék válaszolt erre a kérdésre igennel.