Amikor nem egy ember volt az év embere

Amikor nem egy ember volt az év embere

A TIME magazin az idei év embere választásán a csendet megtörő nőknek ítélte oda a címet, azoknak, akik megtörték a hallgatást, és a kiállásuknak köszönhetően megkezdődhetett a minden szakmában előforduló szexuális zaklatási kultúra felszámolása.

Nem ez az első alkalom, hogy a patinás magazin patinás díját nem egy konkrét embernek ítélik oda. Ezeket gyűjtöttük most össze. A díjat 1927 óta ítélik oda, ezalatt a 90 év alatt számos alkalommal kapta egy-egy csoport, igaz, az utóbbi harminc évben kicsit felpörgött a csoportoknak odaítélt elismerés.

1950

Az amerikai harcosok kapták ebben az évben az év embere címet. Azok előtt a katonák előtt tisztelgett így a lap, akik az 1950-ben kezdődött, három éven át tartó koreai háborúban vettek részt.

1956

Az ’56-os forradalomban résztvevő magyar szabadságharcosok híre az egész világot bejárta. A szovjet elnyomás ellen fellázadó lakosság annyira megihlette a TIME magazin döntöbizottságának tagjait, hogy ebben az évben a magyarok kapták az elismerést.

1960

Az amerikai tudósok kapták meg a címet. Nem úgy általában, hanem viszonylag konkrét csoportjuk: George Beadle, Charles Draper, John Enders, Donald A. Glaser, Joshua Lederberg, Willard Libby, Linus Pauling, Edward Purcell, Isidor Rabi, Emilio Segrè, William Shockley, Charles Townes, James Van Allen and Robert Woodward. Ennek a címnek is van magyar vonatkozása, Teller Ede is a díjazottak között volt.

1966

Az örökösök kapták az elismerést. Egészen pontosan a 25 évesnél fiatalabb generáció tagjai egytől egyig. Ez akkoriban a háború után született, úgynevezett baby boomer generáció tagjait jelentette.

1968

Nem kellett sokat várni a következő csoportos kiemelésre. Egy évvel a Holdra szállás előtt az első sikeres holdkerülést bemutató Apollo-8 misszió tagjait válaszotta az év embereinek a magazin, név szerint William Anderst, Frank Bormant és Jim Lovellt.

1969

Némileg meglepő lehet, hogy zsinórban kétszer volt egymás után csoportos elismerés. Ráadásul nem a Holdra szálló asztronauták kapták a címet, hanem az USA középső részén élők, akikre csendes többségként is szoktak hivatkozni. Ez valójában egy gesztus volt a TIME részéről. A csendes többség fogalmát Richad Nixon elnök dobta be 1969 novemberében utalva arra a néptömegre, amelyik az USA középső részén él, és nem vett rész a vietnami háború elleni tiltakozásban, amelyik csak csendben tette a dolgát, nem vett részt a hippi ellenforradalomban sem, valamint Nixon szerint ezt a réteget nyomta el a médiában egy sokkal hangosabb, lázadó kisebbség. Ennek a kijelentésnek szól a TIME jelölése. Ezután egyébként Nixon kétszer is megkapta a magazintól az év embere címet, zsinórban.

1975

Ebben az évben az amerikai nők kapták az elismerést, egészen pontosan a feminista mozgalom kiemelkedő alakjai: Susan Brownmiller, Kathleen Byerly, Alison Cheek, Jill Conway, Betty Ford, Ella Grasso, Carla Hills, Barbara Jordan, Billie Jean King, Carol Sutton, Susie Sharp és Addie Wyatt.

1982

Ez az év igazán különleges volt, ugyanis nem is hogy nem egy konkrét személy, de még csak nem is személy kapta a díjat, hanem a komputer mint olyan. A 80-as évek elején indult el a digitális robbanás, ennek az évtizednek az elejére lettek először otthoni felhasználásra is elérhető áron a számítógépek, ami aztán alapjaiban változtatta meg a világot néhány évtized alatt.

1988

Újabb nagyon különleges év. Ekkor ugyanis a Föld kapta a címet, egészen pontosan a veszélyben lévő bolygó. Így kívánták felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, ami akkoriban még igencsak gyerekcipőben járt.

1993

A békekötők kapták a díjat. Ebben az évben fogadták el az oslói megállapodást, ami kimondta, hogy a Gázai övezet és Ciszjordánia egy része felett Palesztináé az ellenőrzés. Ez volt az első alkalom, hogy izraeli és palesztin vezetők valamiféle egyezményre jutottak egymással. Az aláírók Jichák Rabin és Jasszer Arafat voltak, ők kapták a díjat. Illetve mellettük F.W. de Klerk és Nelson Mandela. De Klerk volt Dél-Afrika elnöke, Nelson Mandela emberjogi harcost 1990-ben engedték ki a börtönből, ezután együtt dolgoztak azon, hogy leépítsék a dél-afrikai apartheidet.

2002

Ebben az évben a veszélyre figyelmezetőket díjazták. Egészen pontosan az amerikai energetikai óriáscég, az Enron korrupciós botrányát kirobbantó könyvelőket és FBI-alkalmazottakat ismerte el a lap. Név szerint Cynthia Coopert, Coleen Rowleyt és Sherron Watkinst.

2003

Ismét az amerikai katonák kapták a díjat. Több mint ötven évvel az első ilyen elismerés után ezúttal az iraki háborúban harcoló alakulatok előtt tisztelgett a TIME.

2005

A jó szamaritánusok voltak a díjazottak. Azok a hírességek, akik a jelentős vagyonukat felhasználva azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék a világot. Név szerint Bonóról, Bill és Melinda Gatesről van szó.

2006

Ebben az évben ön is megkapta az elismerést. Egészen pontosan abban az esetben, ha hozott már létre bármilyen tartalmat az interneten. A TIME 2006-ban a bloggereket és minden olyan személyt ismert el, akik hozzájárulnak ahhoz, ahogyan az interneten elérhető tartalmak alakulnak.

2011

A tüntető. Ebben az évben minden olyan embert év emberének választott a lap, akik részt vettek az arab tavaszban, a közel-keleti diktatúrák megdöntésére irányuló sokszor véres és polgárháborúkban torkolló megmozdulásokban.

2014

Az ebola ellen harcolókat ismerte el a lap három évvel ezelőtt. A díjat azok az orvosok és egészségügyi szakemberek kapták, akik a 2014-ben kitört ebolajárvány megfékezésén dolgoztak. Dr. Jerry Brown, Dr. Kent Brantly, Ella Watson-Stryker, Foday Gallah, Salome Karwah és Dr. Pardis Sabeti kapták név szerint az elismerést, illetve még néhányan, akiket a járványról és a cím odaítéléséről szóló TIME-cikk felemlegetett.