Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nincs valódi béremelés az egészségügyi szakdolgozóknál

Nincs valódi béremelés az egészségügyi szakdolgozóknál

Hiába a 12 százalékos béremelés, semmit sem nőtt az egészségügyi szakdolgozók fizetése. Még így is kiegészítés kell ahhoz, hogy 50 ezer ember elérje a szakmunkás minimálbér szintjét.

A napokban kapták meg az első fizetésüket az egészségügyi dolgozók azóta, hogy 12 százalékos béremelés történt az ágazatban. A szakdolgozók különösebben nem lepődtek meg azon, hogy valójában ugyanannyi pénzt kapnak, mint eddig. Arra viszont többen igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy senki ne dőljön be a kormány trükkjének.

Játék a számokkal

Az történt ugyanis, hogy 2016-ban minden egészségügyi szakdolgozónak 137 ezer forintos garantált illetményt állapítottak meg. Ez azonban annyira kevés pénz, hogy fel kellett emelni a szakmai bérminimum szintjéig, ez idén január óta 161 ezer forint. A mostani, 12 százalékos emelés azt jelenti, hogy 154 ezer forint lett az alapbér, így ahhoz, hogy 161 ezerre kússzon fel a szám, a 24 helyett már csak 7 ezer forintot kell hozzácsapni a kormánynak. Így azok a dolgozók, akiknek a fizetése eddig sem érte el a bérminumot, pontosan annyit visznek haza, mint eddig. A Facebookon több dolgozó is közzétette a fizetési papírjának egy-egy részletét. Egyikükkel sikerült beszélnünk, elmondta, hogy nem érte meglepetés, de az minden kollégáját zavarja, hogy a kormány úgy kommunikál, mintha emelték volna a bérüket.

161 ezer egyenlő 161 ezer. Fotó: Zoom.hu

„A valódi probléma, hogy két év alatt elavultak az egészségügyi bértábla tételei, mivel elkezdték megemelni a szakmai bérminimumot. Ugyanúgy szakmai minimálbért kap egy egészségügyi szakdolgozó, mint tíz évvel ezelőtt, tehát az a sok teher, ami egy ilyen munkával jár, nincs megbecsülve” – mondta a Zoom.hu-nak a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

50 ezren a bérminimum alatt

Soós Adrianna hozzátette, a körülbelül 100 ezer egészségügyi dolgozóból mintegy 30 ezer az orvos. A többi 70 ezer ember 70 százaléka, tehát körülbelül 50 ezer ember a szakmai bérminimumot keresi. Ők a szakdolgozók és a gazdasági, illetve műszaki háttérben tevékenykedők. Mint mondta, a szakszervezet a kezdetektől fogva hangsúlyozta, ez a bér nem elég ahhoz, hogy megállítsa az ágazatra jellemző elvándorlást, még mindig nagyon kevés ahhoz képest, amennyit külföldön lehet keresni. Hangsúlyozta, nem az a cél, hogy pontosan annyit vigyenek haza a kollégák, mint Németországban, de ennél jóval nagyobb anyagi megbecsülésre lenne szükség. Az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók fizetése ugyanis még mindig lemarad a többi állami foglalkoztatottéhoz képest. Az elnök hangsúlyozta, az orvosok helyzete valamennyit javulni látszik, de ők sem tudják, hogy jövőre tovább emelkedik-e a bérük. A szakdolgozók számára viszont tíz éve nem emelték a pótlékokat, a keresetük pedig kevesebb, mint a Tesco-dolgozóké.

Soós Adrianna: nagyobb emelés kellene. Forrás: TV2

Ráadásul egy húsz éves gyakorlattal rendelkező szakdolgozó ugyanannyit keres, mint egy kezdő. Mint mondta, a különleges körülményeket sem fizetik meg. Ha ez így marad, akkor szerinte az a kevés ember is elhagyja az országot, aki még az ágazatban maradt. A kormány egyébként jövő évre is ígért fizetésemelést, novembertől nyolc százalékot. A szakdolgozók legjobb esetben is csak az addigra megnövelt, 181 ezres szakmai bérminimumot kapják majd.