Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már rég vége a nemzeti konzultációnak, mégis nő a válaszok száma

Már rég vége a nemzeti konzultációnak, mégis nő a válaszok száma

Kezd olyan lenni a “Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáció válaszainak száma, mint a nyári vizes világbajnokság költségvetése: már régen vége az eseménynek, a számok mégis nőnek.

Két napon belül kétszer is “minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációjának” kiáltották ki hivatalosan a “Soros-tervről” szóló nemzeti levélpropagandát, ám mindkét alkalommal más-más számot mondtak arról, hogy mennyien vettek részt az amúgy már négy napja, december elsején pénteken lezárult kormányzati akcióban.

Gyűltek a válaszok, hűvös halomba MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, először Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója állt ki vasárnap azzal, hogy “a pénteki összesítés szerint 2 301 463-an vettek részt” a nemzeti konzultációban, amely ezzel “minden eddigi rekordot felülmúlt”. A Fidesz honlapján most is elérhető cikk szerint a 2,3 millióból 175 ezren az interneten töltötték ki a kérdőívet, a többség – vagyis 2126463 ember – levélben válaszolt.

Kedden délután aztán már Kovács Zoltán kormányszóvivő állt ki azzal, hogy “minden idők legsikeresebb konzultációja zárult le az előző héten”, mert 2 332 755 kérdőív érkezett vissza, amelyek közül 2 154 264-et nyomtatott formában, további 178 491-et pedig az interneten töltöttek ki. Kovács bejelentésekor a postától származó végleges adatokra hivatkozott.

A két bejelentés közötti különbség alig több, mint 48 óra és 31292 válasz.

Felmerül a kérdés, mi magyarázhatja a harmincezernél is nagyobb eltérést. Láthatóan nem az internetes válaszok száma, hiszen abban alig 3500 a differencia. Persze az is érdekes, hogy ha december elsején lezárták a nemzeti konzultációt, akkor hogyan nőhetett az amúgy technikailag percre pontosan mérhető internetes válaszok száma, főleg úgy, hogy a hétvégén már nem is működött a nemzetikonzultacio.kormany.hu aloldal, tehát fizikailag sem lehetett már újabb szavazatot leadni.

A plakáton egy állampolgári vélemény, amit nem számoltak bele egyik bejelentéskor sem Fotó: Halász Nóra

Elképzelhető, hogy a vasárnapi bejelentéskor a pénteki összesítésbe nem számolták bele a péntekig feladott, de csak a hétvégén a postán beérkező válaszokat, amiket keddre összesítettek. Ez esetben az történt, hogy vasárnap kiállt a Fidesz a nem végleges eredményekkel, hogy megköszönje a résztvevőknek, majd két nappal később a kormány képviselője is kiállt egy másik számmal, hogy még egyszer elmondhassák: minden korábbi rekord megdőlt.

Amúgy sem ellenőrizhető a szám

Azzal, hogy két napon belül két különböző számot hallanak az emberek, a kormányzati szándék ellenére csak gyengül a nemzeti konzultáció hitelességébe vetett hit, amit amúgy is rombol az a tény, hogy a kormány vagy a Fidesz, sőt akár az állami tulajdonú Magyar Posta által közölt “hivatalos” számok ellenőrizhetetlenek.

A kormányzati nemzeti konzultáció levelei a postaládában Fotó: Zoom.hu

Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, nemcsak, hogy az internetes szavazófelület volt egy vicc, mivel

ugyanarról az IP-címről akár nem létező emberek nem létező e-mail címeivel annyi választ küldhetett be bárki, amennyit nem szégyellt,

de a hitelességet az sem növeli, hogy a hivatalos adatok független forrásból nem ellenőrizhetők.

A Zoom.hu írta meg: a konzultáció hajrájában hitelt adjon a majd’ kétmillió válaszról szóló bejelentésének, a kormány napra lebontva közzétette a visszaküldött válaszok számát. Csakhogy ezek közt voltak meglepő kilengések is:

volt olyan nap, amikor 323 ezernél is több válaszlevél érkezett.