Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Brüsszelnek sikerült rákényszeríteni 13 milliárd eurót Írországra

Brüsszelnek sikerült rákényszeríteni 13 milliárd eurót Írországra

Az Apple és Írország megállapodtak arról, hogyan fizeti ki a techmulti azt a 13 milliárd eurót, amivel az Európai Bizottság szerint tartozik a szigetországnak. A megállapodás értelmében az Apple 2018 első negyedévében kezd fizetni egy zárolt számlára – közölte Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter Brüsszelben.

13 milliárd euró (15,46 milliárd dollár) nem nagy érvágás az Apple-nek, a cég augusztusi jelentése szerint 261,5 milliárd dollár tartaléka volt, 15 milliárd ennek 5,9 százaléka.

Az Európai Bizottság még 2016-ban döntött úgy, hogy Írország tiltott állami támogatásban részesítette az Apple-t, utóbbinak ezért 13 milliárd euró adót kell visszamenőlegesen kifizetnie Írországnak. A döntést mind Írország, mind az Apple megtámadta, az Európai Bizottság az ügyet ezért az Európai Bíróság elé vitte. Amíg az eljárás ott le nem zárul, Írország nem nyúl az Apple által befizetett pénzhez.

Írország és az Apple még a 90-es években kötöttek adómegállapodást, aminek következményeképp az Apple alig fizetett adót Dublinnak. Ez az Európai Bíróság szerint azért különösen problémás, mert az Apple európai bevételei jelentős részét ír leányaiban könyvelte el, így egész Európában minimalizálta az adóját.

Dublinnak egyébként nem csak az Apple-lel volt ilyen megállapodása, és több olyan adózási módszert alkalmazott, amivel multik minimalizálni tudták az adójukat. Írország gyakorlatilag hatalmas adókedvezményekkel csábított magához számos nagy céget és rengeteg tőkét.

(Guardian, Quartz)