Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem fogják a pécsi civilek Soros pénzéből befolyásolni a választásokat

Nem fogják a pécsi civilek Soros pénzéből befolyásolni a választásokat
  • 2017. december 4., 15:59

A Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivője a Zoom.hu kérdésére kifejtette, nem kívánják befolyásolni az országgyűlési választásokat. Csontos Csaba ezt a Fidesz kommunikációs vezetője mai nyilatkozata kapcsán reagálta, melyben Hidvégi Balázs azt mondta: Soros György az általa támogatott civil szervezeteken keresztül kívánja befolyásolni az ország sorsát meghatározó választásokat.

Az ügy előzménye, hogy a Soros-féle Open Society Foundations (OSF) 130 millió forintos támogatást nyújtott a pécsi az Emberség Erejével Alapítványnak.

Csontos Csaba, a OSF szóvivője a Zoom.hu-nak hosszasan vázolta, azért választották az Emberség Erejével Alapítványt, mert az tisztában van a helyi emberek problémáival, „valódi humanitárius eszme vezényli őket”.

A vidéken élő szegény embereket kívánjuk így segíteni – tette hozzá, kiemelve, hogy alapfilozófiájuk: politikai pártokat nem támogatnak és a jövőben sem fognak.

„Visszautasítom a gyanúsítást, soha senkinek a Nyílt Társadalom Alapítványnál meg sem fordult a fejében, hogy befolyásolja a választásokat”

– mondta el.

Csontos Csaba megismételte, hogy a 130 millió forintot további kisebb csoportokhoz fog eljutni, melyek látják a helyi szegények problémáit. Kérdésünkre azt is kijelentette, hogy csak helyiekre költik a pénzt, bevándorlókról szó sincsen.

A pécsi alapítványtól is megkérdeztük, mit szólnak Hídvéghi Balázs nyilatkozatához. Ezt írták:

„A pécsi Emberség Erejével Alapítvány a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal együttműködésben, a Regionális Közösségi Központok program keretében alapította meg a kezdeményezés dél-dunántúli régiós irodáját.

A támogatási összeget az Emberség Erejével Alapítvány az együttműködési megállapodás értelmében a saját működési költségeinek fedezésén túl nagyobb részt az Erősödő Civil Közösségek nyertes pályázóinak támogatására fordítja, mintegy 100 millió forintos nagyságrendben.

Hangsúlyozzuk, hogy az Emberség Erejével Alapítvány nem végez pártpolitikai tevékenységet, ahogy aktuálpolitikai csatározásokban sem vesz részt.

Az Erősödő Civil Közösségek célja a baranyai, tolnai és somogyi közösségek segítése a saját maguk által azonosított helyi problémáik megoldásában. Cél továbbá az emberek és szerveződések közötti bizalom, kapcsolat és együttműködés erősítése, a közösségek, civil szervezetek autonómiájának szélesítése, a civilek láthatóvá tétele, az állampolgári- és demokratikus öntudat fejlesztése.”