Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megint szarvasok vágtattak közúton

Megint szarvasok vágtattak közúton

A rudli ezúttal Majsnál táncolt át az aszfalton.

Ismét szarvascsordát filmeztek le, ezúttal a Baranya megyei Majsnál. A Bama.hu beszámolója szerint a falu határától mintegy kétszáz méterre egy dombtetőn kapta lencsevégre egy férfi, ahogy az úton átvágtat több száz szarvas. A felvételt fel is töltötte a közösségi portáljára. A szerencsés észlelő a lap érdeklődésére elmondta, nagyjából egy perc húsz másodpercig tartott a vonulás, de ő csak 39 másodpercet tudott rögzíteni.

Szakemberek szerint két fő ok állhat a jelenség mögött. Az egyik alapvető probléma, hogy a természetes élőhelyeiről a gímszarvas mára szinte teljesen kiszorult. Ha ráadásul zavarják is a példányokat (akár legális vagy illegális favágással), akkor az erdő helyett a szántókra kényszerülnek. Ezeken a helyeken nagyobb csapatokban állva, kihasználva a síkvidéket, messzire ellátva előbb vehetik észre a közelgő fenyegetést.

Az életéért rohanó, akár 50km/h sebességgel futó rémült szarvas a társaiban bízva követi azokat bárhová.