Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meggyilkolták a volt jemeni elnököt

Meggyilkolták a volt jemeni elnököt

A húszi lázadókkal vívott harcoknak esett áldozatul.

A képviselők elmondása szerint Szálehet a párt főtitkárával, Jasszer el-Avadival együtt gyilkolták meg. Egy neve elhallgatását kérő húszi tisztségviselő az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a síita lázadók tüzet nyitottak a volt elnököt szállító konvojra egy, a fővárostól délkeletre található ellenőrzőpontnál. A GPC egyik forrása szerint Szálehet a várostól délkeletre található Szanhan falunál ölték meg, ahol a volt államfő rezidenciája is található.

Az al-Arabíja pánarab televízió korábban közölte, hogy a húszi lázadók megostromolták és felrobbantották a volt jemeni elnök rezidenciáját. A GPC illetékese szerint azonban Száleh nem a robbanás következtében lelte halálát, hanem egy orvlövész lőtte le. Az al-Arabíja a párt több másik forrását idézve közölte, hogy a volt elnököt a fején találta a lövedék. Arról, hogy a volt jemeni államfő hol tartózkodott a robbanás alatt, egyik forrás sem számolt be. A húszik bejelentették, hogy az incidens után visszaállították az ellenőrzést a jemeni főváros felett.

Az Irán támogatását élvező lázadók beszámolója szerint egy rakétahajtású gránáttal megállították a volt elnök páncélozott járművét, majd a járműből kiszálló Szálehet agyonlőtték.

A síita lázadók később egy videofelvételt tettek közzé, amelyen egy húszi lázadókból álló tömeg látható, amint Szálehnek egy színes pokrócba csavart holttestét felemeli a földről és egy pick-up teherautóra helyezi. A volt elnök tágra nyílt szemekkel, súlyos tarkósérüléssel látható, vérfoltos inggel öltönye alatt.

Korábban a jemeni belügyminisztérium rádiója, amely a húszik ellenőrzése alatt áll, közölte, hogy Szálehet a húszi fegyveresek megölték, akik a robbantás után benyomultak a rezidenciába.

Radfan ad-Dubaisz, a GPC egyik vezetője akkor azonban a dubaji székhelyű televíziónak nyilatkozva cáfolta az erről szóló híreket, kijelentve, hogy Száleh életben van, és személyesen irányítja a húszik ellen harcoló csapatait.

Az al-Arabíja közben híradásában idézte Ahmed Obeid bin Daghr jemeni miniszterelnököt, aki szerint Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő általános amnesztiát hirdet mindenkinek, aki megszakítja kapcsolatait a síita húszikkal.

A jemeni vezetéshez közeli egyik forrás az AFP francia hírügynökségnek elmondta, az államfő arra utasította Ali Mohszem al-Ahmar alelnököt, hogy indítson offenzívát a fővárosban tartózkodó húszik ellen. Az offenzíva az “Arab Szanaa” fedőnevet kapta.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció – amely 2015 márciusa óta légierejével segíti Hádi csapatait a jemeni polgárháborúban – már két napja légicsapásokat mér a húszik szanaai állásaira. A koalíció figyelmeztette a szanaai lakosokat, hogy kerüljék el a húszik állásaihoz közeli helyeket.

A jemeni lázadó frakciók és a Szálehhez hű erők között múlt szerdán egy mecset használatba vétele körüli vita miatt belharcok törtek ki. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfőn az al-Kuvait, al-Dzsumhúríja és az-Zavra szanaai kórházak adatai alapján közölte: a harcokban eddig legalább 125 ember meghalt és 238 megsebesült.

Száleh halála előtt nem sokkal hivatalosan is bejelentette, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszi lázadókkal népellenes cselekedeteik, illetve amiatt, hogy Irán politikai akaratát hajtják végre.

A húszi lázadás és az arab tavasz következtében 2011-ben megbuktatott volt elnök és a hozzá hű erők korábban összefogtak, hogy elüldözzék Száleh utódját, a nemzetközileg elismert Hádit és kormányát. A lázadók sikerrel is jártak 2014-ben, Hádi pedig Szaúd-Arábiába menekült. Rijád a húszik iráni támogatását látva 2015 márciusában az általa vezetett arab koalícióval beavatkozott a jemeni polgárháborúba.

A lázadók jelenleg a közel-keleti ország északkeleti, míg a kormányerők a délnyugati részeit ellenőrzik.

(MTI)