Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb érintettek szólaltak meg az irodalmi kiadó zaklatási ügyében

Újabb érintettek szólaltak meg az irodalmi kiadó zaklatási ügyében
  • Follinus Anna költő egy interjúban számolt be arról, hogy egy kiadót vezető házaspár éveken át kényszerítette szexuális együttlétre
  • Bár Follinus nem mondta ki az elkövetők nevét, a közösségi médiában sokan megnevezték őket
  • A Stádium Kiadót vezető házaspár, Kárpáti Kamil és Lőkös Margit a kiadó honlapján tagadott mindent
  • A hétvégén a Szépírók Társasága közölte, hogy olyan fórumok létrehozását kezdeményezték, amelyek alkalmasak lehetnek a hasonló esetek megelőzésére, feltárására és kezelésére
  • Mostanra két újabb érintett szólalt meg az ügyben

Follinus Anna története nem zaklatásról, hanem a bántalmazás szinte minden olyan formájáról szól, amelynek a csúcsa a szexuális kihasználás. Amikor a vele szemben elkövetett ilyen bántalmazások elkezdődtek, a költő még csupán 16 éves volt, gyerek. Az elkövetők ekkor 71, illetve 49 évesek voltak. Az ő szemszögükből ezt a pszichológia efebofíliának nevezi, ami azt jelenti, hogy tartósan és erősen 15-19 éves korú fiatalokhoz vonzódnak szexuálisan, ők maguk azonban jóval idősebbek ennél a kornál.

Fontos rögzíteni azt is, hogy Follinus Anna esetében szó sincs beleegyezésről.

Újabb érintettek szólaltak meg

„A férfi első szexuális közeledését határozottan elutasítottam” – mondta Follinus Anna az interjúban, de sem a férfit, sem a feleségét nem nevezte meg, azonban mivel sok információt elmondott róluk, könnyen beazonosíthatóvá váltak, s így az elkövetőket a közösségi média nyilvánosságát használva sokan meg is nevezték.

Kárpáti Kamil és Lőkös Margit, a Stádium Kiadó vezetői erre reagáltak akkor, amikor a kiadó honlapján tették közzé, hogy a „jogállamiság maradékait is fölemésztő” vádak hamisak.

Aztán az ATV Híradójában szólalt meg egy neve elhallgatását kérő érintett, aki szintén költő. Arról számolt be, hogy a házaspár olyan gyerekeket gyűjtött maga köré, akiknek családi háttere rossz volt, sőt több közülük félárva. Velük pedig aztán a szexualitásról egy olyan irodában kezdett el beszélgetni a házaspár férfi tagja, aminek a falain pornográf képek voltak.

A Dróton pedig Hajdrák Tímea fotóművész mondta el saját történetét: őt is 16-17 éves korában környékezte meg a házaspár. A gyermekeknek szóló Gorgó Irodalmi Színpadot Lőkös Margit vitte, férje és ő itt szemelte ki maguknak Tímeát. Egy alkalommal aztán Kárpáti Kamil felhívta a lányt a lakásukra. „Akkor mondta meg, hogy barátság férfi és nő között nem létezik, és hogy szexet vár tőlem. Nemet mondtam” – áll az interjúban.

Hajdrák Tímea története húsz évvel korábbi, mint Follinus Annáé: előbbi 1980 környékére, utóbbi pedig 2000 környékére tehető a számok alapján.

Szervezkednek az írószervezetek

Jó jel, hogy a Szépírók Társasága kiadott egy közleményt, amelyben együttérzésüket fejezik ki Follinus Annával, és azt írják, hogy kezdeményezték olyan fórumok létrehozását, amelyek alkalmasak lehetnek a hasonló esetek megelőzésére, feltárására és kezelésére.

Egyelőre a Fiatal Írók Szövetségével és a József Attila Körrel zajlanak erről egyeztetések, de Gács Anna, a Szépírók Társaságának elnöke telefonon azt mondta, hogy más művészeti ág szervezeteivel is felvették már a kapcsolatot. Hozzátette: az egyeztetés már a Follinus Anna-interjú előtt elkezdődött.

A Fiatal Írók Szövetségének társelnöke, Antal Nikolett szintén telefonon azt mondta, hogy már ők is egyeztetnek a Szépírók Társaságával, de addig nem tud konkrétumokkal szolgálni, amíg nem végeztek a tárgyalásokkal.

Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke pedig ugyanezt válaszolta a telefonhívásra, az elnök azonban hozzátette, hogy a JAK szintén kiad majd az ügyben egy közleményt.