Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Soros-alapítvány szóvivője: büszkén vállaljuk, hogy fontos időszakban támogattuk a Fidesz alapítóit

A Soros-alapítvány szóvivője: büszkén vállaljuk, hogy fontos időszakban támogattuk a Fidesz alapítóit

Csontos Csaba szerint Soros György és Orbán Viktor 2010-ben találkoztak utoljára.

„Nem szégyelljük, hanem büszkén vállaljuk, hogy Soros György fontos időszakban olyan embereknek juttatott ösztöndíjat, akik a szabadságért és a demokráciáért álltak ki” – utalt Orbán Viktor oxfordi ösztöndíjára a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations – OSF) budapesti szóvivője. Csontos Csaba az ATV Egyenes beszéd című műsorában hozzátette: a jelenlegi magyar miniszterelnöknek és Soros Györgynek korábban kifejezetten jó kapcsolata volt, Soros látott valamit a Fidesz-alapító fiatalokban.

Csontos elmondta: Soros és Orbán 2010-ben találkoztak utoljára, amikor magyar nyelven tárgyaltak. A magyar származású milliárdos akkor két dolog miatt volt Magyarországon és ezek közül csak egyik volt a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak szánt 1 millió dollár. A Nyílt Társadalom Alapítvány Balog Zoltánnal közösen egy roma felzárkóztatási stratégiát is készített, amiről szintén tárgyaltak.

A szóvivő szerint egyébként az alapprobléma az, hogy Soros és Orbán nem ugyanazt gondolja a világról. Csontos reagált a miniszterelnök vádjaira is, aki pénteki rádióinterjújában azt állította, hogy az alapítvány pártszerűen működik.

„Nem tudom, ezt honnan vette, hiszen ő tudja a legjobban, hogyan működik egy párt” – tette hozzá.

Ahogy azt a Zoom.hu is megírta, Soros György pénteken három videóüzenetet tett közzé a Nyílt Társadalom Alapítvány honlapján.

„A kapcsolatunk megromlott, mert ő megromlott, nagyon megváltozott” – mondta Soros Orbánról, aki annak idején szerinte kétségkívül segített a demokrácia kiépítésében, de “azóta átalakította a demokráciát egy demokrata ellenes rendszerre, és mostanra egy maffiaországot teremtett.”

Soros kifejtette: úgy érzi, “a rendszer most jobban elnyomja az embereket, mint az orosz megszállás alatt.”