Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kiemelt beruházásként építhet felhőkarcolót az MNB-alapítványok vagyonkezelője

Kiemelt beruházásként építhet felhőkarcolót az MNB-alapítványok vagyonkezelője

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Váci úti irodaház-beruházást.

Még tavaly jelentette be az MNB alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt., hogy 17 milliárd forintért megvette a volt Csavargyár területét a budapesti Váci úton.

A három telket magában foglaló, a Rákospatak, a Váci út, a Csavargyár utca és a Cserhalom utca határolta területet a Soinginvest Zrt.-től és a Redimmocorp Zrt.-től vette meg az Optima.

Fotó: Google Maps

A bejelentéskor is elhangzott, hogy – számolva a Brexit hatásaival – a közel hét és fél hektáros telken több mint 200 ezer négyzetméteren épülhet iroda, kereskedelmi terület, valamint lakásokat is felhúzhatnak. Az MNB-alapítványok arra számítanak, hogy a 2018-2019-re tehető brit kilépés miatt ide tudnak csábítani pénzügyi profilú cégeket, illetve azok központjait.

Tavaly szeptemberben azonban az nem hangzott el, hogy a Váci úton egy 90 méter magas toronyház is megépül a beruházás részeként – ez abból a műszaki dokumentációból derült ki, amelyet a Fővárosi Rendezési Szabályzat (FRSZ) módosításához nyújtottak be.

Fotó: budapest.hu

A projekt neve City 2020 üzleti negyed lesz, a 90 méter magas beépítéshez hozzájárult idén márciusban a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonosi, kerületfejlesztési és lakásgazdálkodási bizottsága.

Most a kormány is lépett, és csütörtöki határozatában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította „a Budapest XIII. kerület, Váci út 160–168. szám alatti ingatlanon, a volt csavargyár és erőmű területén megvalósítandó barnamezős beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket”.

Fotó: Google Maps

Ez azt jelenti, hogy a közigazgatási hatósági ügyekben szakhatósági eljárásokra vonatkozó ügyintézési határidő (ha jogszabály rövidebbet nem állapít meg, valamint a környezetvédelmi és természetvédelmi szakhatóság eljárása kivételével) nyolc nap. A közigazgatási hatósági ügyekben hozott elsőfokú határozat elleni fellebbezést legfeljebb tíz napon belül el kell bírálni, illetve az ezekben hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

A beruházás összegéről, finanszírozásának részleteiről és pontos határidejéről többet egyelőre nem lehet tudni.