Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lázár János bizalmasa milliárdokért felügyeli a közbeszerzéseket

Lázár János bizalmasa milliárdokért felügyeli a közbeszerzéseket

Eredetileg egy kis hódmezővásárhelyi cégként indult az Ész-Ker Kft., amely Lázár János felemelkedésével robbantott és a közbeszerzési tenderek szakmai tanácsadójaként ma már milliárdos megbízásokat kap a Miniszterelnökségtől. De Kárpáti Péter György rendezvényszervező vállalkozását is nagyon kedveli a Lázár-féle tárca.

Igazi magyar sikertörténet Kárpáti Péter Györgyé és cégeié, hiszen alig néhány év leforgása alatt az egyik legsikeresebb magyar tanácsadó vállalkozássá nőtte ki magát Ész-Ker Kft. (újabban Ész-Ker Zrt.) nevű vállalkozása – legalábbis, ha a megbízások értékét nézzük. Ha pedig a megbízók listáját, akkor az Ész-Ker gyakorlatilag a Miniszterelnökség közbeszerzési tanácsadócégévé vált. Különösen érdekes a történet abból a szempontból, hogy Kárpáti korábban szinte kizárólag a vendéglátás környékén tevékenykedett, majd egyszer csak átnyergelt a közbeszerzésekkel foglalkozó tanácsadási szektorba.

Minden Hódmezővásárhelyen kezdődött

Az Ész-Ker egyik első nagy dobása még Hódmezővásárhelyen történt 2007-ben, amikor 129,6 millió forintért kötött szerződést közbeszerzési és energetikai tanácsadói szolgáltatások nyújtására a Lázár János által vezetett várossal. Ezt 2010-ben megfejelte egy 288 milliós összegű szerződéssel. Ezután a CEU Consulting Kft.-vel (amely a Rubik-kockáról írt tanulmányt az MNV-nek nettó 21,9 millió forintért) dolgoztak egy projekten, ahol 62 millió forintot számláztak azért, hogy kiválásszak, melyik cég ír részletes megvalósíthatósági tanulmányt egy mindössze 420 méteres siófoki elkerülő útszakaszról. (Ez később 1,9 milliárdos költségével minden idők egyik legdrágább fajlagos költségű útszakasza lett.)

Érdemes újra megemlíteni, hogy nem a megvalósíthatósági tanulmány került ennyibe, hanem pusztán a tanulmány írójának kiválasztása! Az már csak hab a tortán, hogy az építkezést végül a Simicska-féle Közgép vitte el…

Önkormányzati modell minisztériumi szintre emelve

2013-ra már olyan jól ment a cégnek, hogy – nettó 511 millió forintos árbevétel mellett – 150 millió forint osztalékot tudott fizetni a tulajdonosoknak. 2014-ben és 2015-ben pedig már 350-350 milliós osztalékot fizetett ki úgy, hogy utóbbi évben további 330 millió forintos eredménytartalékot is tudott képezni a 670 milliós adózott eredményéből. Az eddigi rekordot a 2016-os év hozta a 400 milliós osztalékkal és 140 milliós eredménytartalékkal.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezen kivételes számok annak is köszönhetőek, hogy a Lázár vezette tárca a hódmezővásárhelyi önkormányzati modellt eddigre átültette minisztériumi szintre és nem hagyta megbízás nélkül Kárpáti cégét. Bemelegítésként az Ész-Ker 2015 augusztusában egy gyorsított eljárásban egyedüli indulóként elnyerte a Miniszterelnökség beszerzői szerződését 60 millió forint értékben egy évre, amelyet később egy évvel hosszabbítottak. Két év után idén augusztusban Lázár tárcája úgy jutotta újabb megbízáshoz az Ész-Kert, hogy a kiírt eljárás valójában csak színjáték volt, mivel megint egyedül indult a pályázaton, de a szerződés összege ekkor már 120 millió volt.

A legnagyobb dobások

Az igazán zsíros falatok 2016-ban estek le az Ész-Ker és annak tulajdonosának asztalára. A mai napig ez volt a legsikeresebb éve Kárpátinak, mivel az Ész-Ker Kft. a KFF-2016 konzorcium tagjaként (a másik az ugyancsak miniszterelnökségi kedvenc SBGK Ügyvédi Iroda volt) elnyerte a tárca uniós pénzek felhasználásával lefolytatott közbeszerzési eljárások felügyeletét segítő tanácsadói szerződést. Május 11-én a Miniszterelnökség szerződést is kötött a nyertessel és a megbízás teljes keretösszege 4,8 milliárd forint volt. A kiírás szerint a három részből álló szerződés 2020. december 31-ig lesz érvényben.

Ugyancsak az Ész-Ker Kft. az egyik nyertese az uniós támogatási csapok kinyitását követően most elinduló, 420 milliárd forintos összértékű szennyvízelvezetési, hulladékgazdálkodási, ivóvízminőség javító építőipari tenderek lebonyolításához kapcsolódó közbeszerzési tanácsadásra vonatkozó keretmegállapodásnak, amelyeta Nemzeti Fejlesztési Programiroda írt ki 5 milliárd forint értékben. Érdekesség, hogy az Ész-Ker így egyszerre lett központi lebonyolítója és felügyelője is az uniós pénzeket felhasználó eljárásoknak. Hogy ehhez mit szól majd az Európai Unió, az nagy kérdés.

Kárpáti Péter György cégeinek székhelye Forrás: Google Street View

De nemcsak olyan eljárásokat ellenőriz az Ész-Ker, amelyekben uniós pénzeket használnak fel. A KÖF 2016 konzorcium tagjaként (párja újfent az SBGK volt) egy gyorsított eljárásban egyedüli indulóként elnyerte a Miniszterelnökség állami költségvetési finanszírozású közbeszerzési eljárások felügyeletét segítő 840 milliós tanácsadói szerződését is. A Miniszterelnökséggel a szerződést 2016. június 16-án írták alá és opcionálisan 2017. március 31-ig szólt. A szerződés lejártával indított újabb tenderen pedig idén februárban újra az Ész-Ker konzorciuma nyert, csak ezúttal a szerződéses érték 4995 millió forint lett és 4 évre szól.

És hogy teljes legyen a kép, az uniós és állami pénzeket felhasználó közbeszerzések mellett az Ész-Ker (szintén az SBGK-val) segíti a Miniszterelnökség Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap valamint az Európai Tengerügyi és Halászati Alap forrásaiból származó pénzek felhasználásával lefolytatott közbeszerzési eljárások felügyeletét is egy 2188 millió forint értékű tanácsadói szerződés keretében 2016. december 05-e óta. Továbbá 2017. augusztzs 11-től az EFOP támogatások felhasználásával indult közbeszerzési eljárásokat is ellenőrzi 480 millióért.

Osztalék az egekben, biztató jövő

A fentiek alapján látható, hogy csak a Miniszterelnökségtől az elmúlt egy évben összesen nettó 13,5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseket az Ész-Ker konzorciumi tagként – és ehhez jön még a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 5 milliárdja. Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt szerződéses értékek nettó értékek, ezek áfával növelt összértéke eléri a 23,5 milliárd forintot. Így nem túl könnyelmű kijelentés, hogy a korábbi 400 milliós osztalékát nem hogy megduplázhatja, hanem akár meg is négyszerezheti az Ész-Ker tulajdonosaként Kárpáti Péter a következő években.

Ráadásul már körvonalazódnak a további növekedési lehetőségek: a HVG írt arról, hogy Kárpátiék még nagyobb lépésben gondolkoznak, mivel a közeljövőben valamennyi magyar állami és önkormányzati közbeszerzés dokumentumai egyetlen cég, a NEKSZT Kft. informatikai rendszerén fognak átfutni. „Nagy meglepetésre” a NEKSZT élére Lázár János javaslatára azt a Csányi Istvánt nevezték ki, aki tavaly óta a közbeszerzéseket felügyelő helyettes államtitkár volt, de ami igazán érdekes, hogy Csányi korábban – éppen a korábban említett nagy tanácsadói tenderek előkészítése során – az Ész-Ker szakmai vezetője volt…

Csányi István, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkáraként MTI Fotó: Bruzák Noémi

Mindeközben Kárpáti másik cége is hasít: a New 4 Szolgáltató Kft. nyerte a közelmúltban a Miniszterelnökség rendezvényszervezésre kiírt 230 millió forintos közbeszerzését. A keretösszegből a cégnek maximum 150 eseményt kell rendeznie idén szeptembertől 2018 végéig. Eseménynek számít egy sajtótájékoztató vagy állófogadás is, ahol a catering mindössze egy-egy kávé vagy egy tál pogácsa felszolgálását jelenti. Ez a szerződés sem előzmény nélküli, mivel a Miniszterelnökség 2016-ban összesen három alkalommal kötött a Miniszterelnökség egy-egy 17,5 és 18 millió forint közötti szerződést a New 4-gyel.

Régi idők ügyei

Kárpáti Péter György a kisebb összegű üzletet sem veti meg, hiszen jó pár évvel ezelőtt cége egyik informatikai rendszerét sikerült eladnia 21,6 millió forintért az Ész-Ker Kft. szellemi termékeként a hódmezővásárhelyi és 7,9 millió forintért az érdi önkormányzat számára. De jóval korábban is voltak gyanús ügyletei: a Millenáris-botránnyal összefüggésben zajló nyomozás derítette ki, hogy a 2000-es évek elején, amikor még a dél-csendes-óceáni szigetvilágban található Vanuatuban bejegyzett GlobeTrotters Ltd. volt a ma New Five Company Kft.-nek nevezett cégének a tulajdonosa, a vállalkozás által importált félmillió szóróajándéknak szánt óra behozatali ára (kb. 250 forint/db) és vásárlási ára (805 forint/db) közötti összegből mintegy 200 milliós tiszta hasznot tehetett zsebre.