Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A halálhajó beleharap a Népligetbe, avagy betonpornó a Fradi-stadionnál

A halálhajó beleharap a Népligetbe, avagy betonpornó a Fradi-stadionnál

A Magyar Telekom dolgozói már nagyon várják, hogy beköltözhessenek a cég új gigaszékházába. A vállalat kérdőíven kéri ki a véleményüket arról, milyen legyen az új munkahelyük, amit nagyon sokan töltenek ki – mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a Zoom.hu-nak a szerkezetkész állapotot elért épület bejárásán.

Szem előtt képzavartartva a közhellyé szilárdult, mindenféle vita elhárítását célzó verbális manővert, miszerint ízlésekről nem nyitunk vitát: a Telekom félkész székháza messziről meglehetősen ronda, úgy fest a Hungária körút és az Üllői út szegletében, mint egy partra vetett, bár rendkívül impozáns hajóroncs, ami beleharapna a Népligetbe, ha nem lenne partra vetődve. A látványtervek alapján teljesen kész állapotában is úgy fog kinézni, mint egy Népligetbe harapás előtti pillanatban partra vetődött hajó, csak nem lesz roncsszerű.

Az irodaházat a Market építi a TIBA Építész Stúdió tervei alapján a WING ingatlancégnek, ami 15 évre adta bérbe a Magyar Telekomnak. Az épület fontosabb paraméterei:

  • 39 m magas, 12 szintes (3 szint mélygarázs + földszint + 8 emelet),
  • Bruttó alapterülete 100 000 négyzetméter, bérbeadható területe 58 000 négyzetméter, az épület önmagában a budapesti irodapiac majd 2 százaléka,
  • 80 000 köbméter beton van benne (ennyi elegendő lenne 60 kilométer kétsávos autóút építéséhez),
  • 10 000 tonna betonacél van benne (ez 55 darab üres Boeing 747-es súlya),
  • Lesz benne egy 300 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont,
  • Lesz benne két étterem 2 600 adagos konyhával, egy kávézó,
  • Lesz benne fitneszközpont 700 négyzetméternyi fitneszteremmel és futópályával a tetőteraszon.

Közelebbről már jobb a helyzet, a hajó orrának alsó része hiányzik, a felső szinteket 22 méter magas, de karcsú oszlopok tartják, az egész konstrukció nagyon szépen kinyitja a teret. Christopher Mattheisen kapitány vezérigazgató irodája egyébként a hajó orrában lesz, a legfelső szinten, pompás kilátással a Népligetre, a Planetárium kupolájára és a Szöglet nevű kocsmára vendéglátó-ipari egységre.

Az épület oldalai nem egyenesek, törések, beharapások vannak bennük. Ezektől még inkább úgy tűnik, mintha a hajó roncs lenne, vagy legalábbis némileg viharvert. Bár nélkülük meg úgy nézne ki, mint egy üveg-cipősdoboz (de nem úgy, mint egy üvegcipős-doboz). A beharapásoknál belül pihenőterek lesznek az épületben dolgozóknak – mondta el a bejáráson Schőmer Norbert, a WING irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese –, ezeken a pontokon a járókelők benézhetnek majd, és csorgathatják a nyálukat, milyen jó dolguk van a telekomosoknak.

Az alábbi képre tessék kattintani, galéria van mögötte a félkész épületről:

Fotó: Veres Viktor

És a négyezer majdan az épületben dolgozó telekomosnak jó dolga lesz, ez már most, az épület betoncsontváz-állapotában látszik. A hajó lukas orr-részével, a három tágas belső udvarral (2 000 négyzetméter kert, 300 négyzetméter tó, ha elkészülnek) és a 14 focipályányi homlokzati üveggel (ha már a Fradi-stadionnál járunk) belülről az épület minden, csak nem nyomasztó. Kivéve, ha valaki nem befelé, az udvarokra, hanem kifelé, a Hungáriára vagy az Üllőire pillant, amik ugye menetrendszerűen többsávos, hevesen tülkölő parkolóvá csomósodnák.

A tülkölés a benn dolgozókat persze csak akkor fenyegeti, ha kinyitják az ablakokat, amik a környezettudatosság jegyében prímán szigetelnek, és lekapcsolják a légkondit, ha valaki kinyitja őket. A külső homlokzat kész elemekből áll, ezeket egyszerűbb beszerelni, sokkal kevesebb helyben végzendő munka kell hozzájuk, ami a munkaerőhiányos építőiparban jó megoldás – mondta Schőmer Norbert. A lépcsők is készen érkeztek az épületbe, hasonló okokból. Az épület teljesen környezetbarát lesz, például a meleg levegőt nem csak úgy kifújja majd, hanem egy hőcserélőn keresztül előbb felmelegíti vele azt a levegőt, amit beszív.

Ilyen lesz az irodaház, ha kész lesz, kattintásra galéria nyílik:

Forrás: Magyar Telekom

Szintén a környezettudatosság jegyében a hajó vízvonala alatti mélygarázsban lesz 50 darab elektromosautó-töltő, 344 bicikliparkoló, 15 öltöző-zuhanyzó. A parkoló 200 méter hosszú, 1 350 autó fér el benne.