Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Veszélyben a gépi kávé és kóla – csúszik az étel-és italautomaták online bekötése

Veszélyben a gépi kávé és kóla – csúszik az étel-és italautomaták online bekötése

Pénteken már mind a 28 ezer automatának olyan felügyeleti egységgel kellene működnie, amely a NAV felé is mutatja a forgalmat, de a határidő előtt néhány nappal a Magyar Posta még mindig csak a gépek tesztelésénél tart.

A döntéshozók rájöttek, hogy a december 1-ei határidő nem tartható. A felügyeleti szolgáltatásra kijelölt Magyar Posta állítólag rendelt valamilyen egységeket, de valószínűleg még nem érkeztek meg a szerkezetek. Szerelőik sincsenek, akik elvégeznék a feladatot – mondta a Zoom.hu-nak a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke.

Kifogyóban. Egyre több automata tűnhet el. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

28 ezer gép sorsa

Szöllősi Balázst azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy egy nemzetgazdasági tárca által jegyzett rendelet szerint péntektől az ország 28 ezer étel-és italautomatájában olyan felügyeleti egységnek kellene működnie, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára online mutatja a berendezéseken átmenő forgalmat. Az érdekképviselet elnöke hozzátette, a Magyar Posta a határidő lejárta előtt egy hónappal írta alá a szerződést az egységeket beszállító céggel, már ekkor biztosra vehető volt, hogy nem kezdenek majd működni. Szöllősi szerint a beszereléshez hónapokra lenne szükség, de ilyen egységet még senki sem látott senki a piaci szereplők közül. Pedig a rendelet szerint, amelyik automatába nem kerül ilyen szerkezet, azt le kellene állítani. Ezért eddig félő volt, hogy több ezer automatát is kivonhatnak a forgalomból.

„Arra kértem a tárcát, hogy tolja ki a határidőt jövő júliusig, szinte biztos vagyok benne, hogy megfogadják, ha nem, az az iparág végét jelentené”

– mondta az elnök.

Duplájára nőhet a kávé ára

Az automatás vállalkozók egyébként egységenként 120 ezer forint támogatást kérhettek a tárcától. A pénzt a felügyeleti szolgáltatónak kijelölt posta kapná meg, és ő vonná le a vállalkozók díjából. Az automatás szakma a pályázat menetéről mem tud semmit, még a nyáron kellett mindenkinek regisztrálni a postánál, de azóta sem kaptak értesítést a pénzekről. A posta szerepét a piac a mai napig sem érti, mert semmilyen, még csak hasonló feladatot sem látott el az állami cég. Nyáron mégis őket jelölte ki a tárca, pedig több, releváns szakmai háttérrel rendelkező vállalkozó is jelenetkezett.

Hiába lesz majd meg egyezer a 120 ezer forint a bekötésre, mert szakmabeliek számításai szerint egy gép fenntartása akár 12 ezer forintba is kerülhet havonta az egység beszerelése után. A rendszer működtetése szervizzel és más járulékos költségekkel együtt így arányaiban jóval magasabb, mint a hasonló elven alapuló, például a kereskedelemben használt online kasszáké. A vállalkozók szerint egy, havonta 20-30 ezer forintos bevételt hozó gépet így nem éri majd meg üzemeltetni. Ezért több ezer gép így is kikerül majd a forgalomból, egy kávé ára akár a duplájára is nőhet. Ez leginkább a kiskeresetű, gyárakban, üzemi egységekben dolgozó embereket érinti majd rosszul, akik közül sokan használják a kávégépeket.

A kiskeresetűek járhatnak rosszul. MTI Fotó: Czika László

Felsejlik Rogán Antal is

Az automatából kinyerhető pénzek a jól ismert üzleti körök figyelmét sem kerülték el. A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a francia hátterű Sagemcom Magyarország 2,4 milliárd helyett 3,9 milliárdért telepíti majd az automata felügyeleti egységeket. A lap Közbeszerzési Értesítőből vette észre még november elején, hogy a cég alvállalkozókat is igénybe vesz, köztük a Rogán Antal propagandaminiszter elektronikus aláírási szabadalmát is jegyző MobilSign Kft.-t. A cég egyetlen tulajdonosa pedig Kertész Balázs belvárosi ügyvéd, Rogán Antal egyik legfőbb bizalmasának egykori felesége, Pozsgai Petra. Ennek a másik érdekessége, hogy a Magyar Postának az automata felügyeleti informatikai rendszerének kialakításához egy tanúsítványra volt szüksége, amelyet a Rogán Antal feltalálótársaihoz köthető Hunguard Kft. adott ki. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa Csík Balázs, a MobilSign Kft. ügyvezetője is.

Kerestük a tárcát és a Magyar Postát is a témával kapcsolatban. Szerettük volna tudni, hogy valóban kitolják –e a határidőt, illetve, hogy áll a tesztidőszak, és milyen költségei adódhatnak még a vállalkozóknak. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.