Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Senkinek sem kellett a 23 darab MiG-29-es

Senkinek sem kellett a 23 darab MiG-29-es

Nem fizette be senki az árverési biztosítékot, így eredménytelen lett az árverés, amit a levitézlett MiG-29-esekre és a hozzá tartozó rakétákra hirdettek meg.

Október végén írt először az Index róla, hogy a Magyar Honvédség 23, szolgálatból végleg kivont MiG-29-esére lehet hamarosan licitálni. A 2011-ben végleg leállított vadászrepülők közül pályafutásuk végén csak négy volt üzemképes, akkor úgy tűnt, hogy azokat gyorsan megveszi valamelyik szomszédos ország.

Ez nem történt meg, így most 23 vadászgépet, 20 hajtóművet, 293 tartozékot, köztük a rakétákat, valamint 1251 tétel alkatrészt és egy ellenőrző berendezést, blokkokat és generátort bocsátott elektronikus árverésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).

A kikiáltási ár 4,8 milliárd forint volt, ami azt jelentette, hogy árverési biztosítékként 1,21 milliárd forintot kellett letenni.

A vevőnek azonban több feltételnek is meg kellett felelnie, így például hadiipari tevékenységi engedéllyel kell rendelkeznie. Emellett írásbeli nyilatkozatot kellett tennie, hogy a gépek felhasználása a mindenkori nemzetközi, illetve uniós szankciós rendelkezések maradéktalan betartásával történik. Azt is vállalnia kellett, hogy az adásvételi szerződés csak akkor lép hatályba, ha ahhoz Oroszország egyetértő nyilatkozatot ad ki, mivel a magyar és az orosz kormány közötti 2002-es megállapodás szerint a vadászgépek értékesítése kizárólag Moszkva előzetes engedélyével történhet meg.

A további csavar az, hogy az EU szankciói miatt Oroszországba sem adhatóak el, és nem értékesíthetőek tovább a MiG-ek.

Megkerestük az MNV-t az ügylettel kapcsolatban és kiderült, eredménytelen lett az eljárás.

„Az árverésen való részvétel feltételeként meghatározott árverési biztosíték befizetésére megállapított határidő (2017. november 10.) eredménytelenül telt le, árverező részéről árverési biztosíték befizetésére nem került sor, ezért az árverés eredménytelenül zárul” – közölte az állami vagyonkezelő.

Az MNV kérdésünkre azt is elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztériummal folytatott egyeztetést követően döntenek a haditechnikai eszközök további hasznosításáról.

Pedig jelentős volt az árcsökkenés, mert 2011-ben még nyolc gépért és hajtóműveikért 3,5 milliárd forintot, míg a húsz hajtóműért 630 millió forintot két minimálárként az MNV és a Honvédelmi Minisztérium ajánlata.

A vadászgépek szolgálati helye Kecskemét volt, borítóképünkön, a Google Maps műholdfelvételén az látszik, ahogy a szabadban tárolják a repülőket.