Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán: Az INA a horvátoké, ha elég pénzt adnak érte

Orbán: Az INA a horvátoké, ha elég pénzt adnak érte

Úgy tűnik, közel a megállapodás horvát és a magyar miniszterelnök között, eladjuk az INA-t, ha megfizetik. 

Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, így minél előbb le lehessen zárni a két ország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel. Orbán Viktor szerint ez egy üzleti ügy, nem tekinthető kormányzati kérdésnek, de támogatja, hogy minél előbb megoldás szülessen. Ha a horvát kormány a jövőben nem szeretné látni Horvátországban a Mol-t, akkor Magyarország kész méltányos alkut kötni, és visszaadni az INA-ban birtokolt részesedést. De a megállapodásnak “méltányosnak kell lennie, és azt kívánom, hogy gyorsan, amint lehet, megköttessen, és akkor minden szinten helyreállhatnak a kapcsolatok” – mondta a kormányfő.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta, elégedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom mértékével, megemlítette, hogy az idén félmillió magyar turista nyaralt a horvát tengerparton. Szavai szerint lépéseket tesznek a két ország közötti közlekedési lehetőségek előremozdításában, valamint az energetikai együttműködés bővítésében, amely magába foglalja a kétirányú gázszállítás megteremtését. Az INA-val kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar állam hajlandó támogatni a horvát kormány azon törekvéseit, hogy visszavásárolja az INA részesedését a Moltól. A politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét – szögezte le a horvát kormányfő. (MTI)