Így is, úgy is marhaság – A civilek szerint öngól lenne az ételosztás betiltása

Így is, úgy is marhaság – A civilek szerint öngól lenne az ételosztás betiltása

Sem az Ételt az életért, sem a Budapest Bike Maffia nem tud az ételosztások szabályozó miniszteri rendelet módosításáról, amit az Emmi is cáfolt.

A Népszava cikke szerint az Emmi dolgozik azon a tervezeten, amely gyakorlatilag ellehetetlenítené a civil szervezetek ételosztási lehetőségeit. Minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írták: „ennek lényege, hogy csak önkormányzati, állami és egyházi szervezeteknek adnának területfoglalási engedélyt, hogy rászorulóknak, például hajléktalanoknak szervezzenek rendszeres vagy alkalmi ételosztásokat”. A cikkben egy névtelen civil szervezet is megszólal – melynek területfoglalási engedélyét állítólag megvonták –, hogy biztosan szúrja a hatalom szemét a sok sorban álló szegény, és így nem lehet a sorosozásra koncentrálni.

Lesz ételosztás a Blahán

A krisnások által üzemeltetett Ételt az életért közhasznú alapítvány a Zoom-nak elmondta, őket nem keresték meg kormányzati szereplők egyezetés céljából. Hozzátették: a Városligetben a napi ételosztásra van területfoglalási engedélyük, de annak visszavonásáról sem esett szó. Sőt a gyakran politikai eszközzé váló karácsonyi, Blaha Lujza téri ételosztást sem tiltották még be, és készülnek rá.

„Az egész egy marhaság. Karácsony előtt ilyet belengetni a legnagyobb öngól lenne” – kommentálta a Zoom.hu megkeresésére Havasi Zoltán. A Budapest Bike Maffia alapítója aktuálpolitikai érdekeket lát a felröppent hírek mögött. Hozzátette, akkor is marhaság lenne, ha valóban lenne ilyen tervezet, hiszen „az embereken való segítést nem lehet betiltani”.

A tárca később közleményben cáfolta a sajtóhíreket az ételosztás lehetőségeinek csökkentéséről. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón úgy reagált: a képviselőcsoport nem foglalkozott ilyen tervezettel.