Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Évi százmilliónkba kerülnek az álláshalmozó kormánybiztosok

Évi százmilliónkba kerülnek az álláshalmozó kormánybiztosok

Vitorlázás, kisvasút és forradalomügyi kormánybiztos is van – sokan csak összehangolnak, koordinálnak havi egymillió forintértért. Régebben még az évszámoknak és a téli felkészülésnek is volt kormányzati felelőse.  Szijjártó Péter egyszemélyben három posztot is betölt.

Sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele” – ígérte a nemzeti együttműködés rendszeréről még 2010-ben Orbán Viktor. A kormányfő szavainak azonban ellentmond a bürokrácia felduzzasztása, ami akár a közvetlen környezetében is tetten érhető: jelenleg 14 kormánybiztos segíti a miniszterelnök munkáját. A posztot betöltők listáját és alkalmazásuk költségeit a Zoom.hu közérdekű adatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől.

Schmidt Mária a kakukktojás

Válaszul egy 13 fős kormánybiztosi listát kaptunk, ám az nem teljesen fedi a kormány honlapján elérhető névsort. A tájékoztatás szerint csak ők tartoznak a Miniszterelnökség állományába, így elképzelhető, hogy a kormány honlapján az ’56-os emlékév kormánybiztosaként szereplő Schmidt Mária – a Terror Háza múzeum igazgatója – formailag a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozik.

Orbán Viktor és Schmidt Mária Fotó: Veres Viktor

Az is lehet, hogy a nyáron lezárult emlékévnek már nincs szüksége kormánybiztosra, ám a 2015-ben pontos határidő nélkül kinevezett Schmidt megbízatásának megszűnéséről nem találtunk információt a Magyar Közlönyben. A kormány honlapján tizennötödikként még feltüntetik a kormánybiztosok közt Mészáros Józsefet, de nála szerepel, hogy a Magyar Államkincstár átalakítására vonatkozó megbízása november 1-jén véget ért.

105 millióba kerülnek egy évre

A Miniszterelnökségtől kapott lista alapján kiszámolható, hogy összesen évi 105 millió forintba kerülnek az adófizetőknek a kormánybiztosok. Ez csak a havi bruttó fizetésekből adódik össze, és pénzügyi szempontból teljesen mindegy, hogy Schmidt Mária kormánybiztos-e még, mivel a kinevezéséről szóló kormányhatározat rögzítette, hogy „díjazás nélkül” látja el a feladatát.

Andy Vajna ingyen dolgozik az államnak, a kenyérre valót a kaszinóiból szedi össze MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kormánybiztosok főszabályként államtitkári díjazást kapnak munkájukért. Ez havi bruttó 997 ezer 200 forintot jelent. Kivéve azoknál, akik díjazás nélkül, ingyen látják el feladatukat. Ilyen például az Andrew G. Vajna néven szereplő Andy Vajna, aki a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Vajnának aligha hiányzik az évi néhány millió forint, hiszen kaszinói után csak 2016-ban 4,7 milliárd forint osztalékot vett ki.

Van, aki az államtitkári illetménynél kevesebbet kap. Ilyen Héjj Dávid, a Lázár János egykori helyettes államtitkára – neki most is helyettes államtitkári pénzzel, havi bruttó 748 ezer forinttal kell beérnie. Ő volt Századvég-elemzőként most egy jelentős EU-s közigazgatási pénzkeret elköltéséért felel a Közigazgatási és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program kormánybiztosaként.

Két helyről is kapnak pénzt

A kormánybiztosok között legkevesebbet kereső Héjj Dávidot anyagilag azért kárpótolhatja, hogy emellett miniszterelnöki biztos is. E munkakörében a „társadalmi és kormányzati egyeztetések koordinálása” a feladata, amiért már majdnem miniszteri szintű fizetést, havi bruttó 1,25 millió forintot vesz fel, miközben ellátja kormánybiztosi feladatát is az említett bruttó 748 ezer forintért.

Szintén csak két helyről vesz fel fizetést Homolya Róbert, de három munkakört tölt be egyszerre.

Amellett, hogy a fejlesztési tárca közlekedéspolitikai államtitkára, a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztos is – ez már két államtitkári fizetés. Plusz miniszterelnöki biztosként „az M4 projekt lezárásáért és az elektronikus közbeszerzés bevezetéséért” is felel, ám ezért már nem kap díjazást.

Szijjártó egyszemélyben három kormánybiztos

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kormánytagsága mellett három kormánybiztos munkáját is elvégzi: ő a magyar-kínai és a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatokért felelős biztos, továbbá idén július vége óta Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért is ő felel.

Szijjártó Péter jól bírja a tempót: miniszter és három kormánybiztos egyszerre Fotó: Lakatos Péter / MTI

Alighanem ez már sok volt neki, hiszen nem sokkal később saját tárcáján belül ugyanerre a feladatra miniszteri biztost is kinevezett Varju Krisztina Dóra személyében. Mindenesetre Szijjártó egyik kormánybiztosi megbízatásáért sem vesz fel pénzt a miniszteri fizetése – havi bruttó 1,3 millió forint – mellett.

Fürjes megküzdött a vizes vb-vel is

Felveszi viszont a fizetését – havi bruttó 997 ezer 200 forintot – az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős Fürjes Balázs, aki a nyári vizes vb rendezését is koordinálta. Ha másról nem, arról emlékezni fogunk rá, hogy a Dagály Úszóarénáról ő árulta el, hogy annak eredeti terve „csak blöff volt”, mert „villámgyorsan kellett egy látványterv.”

A vizes-vb leglátványosabb száma az óriás toronyugrás volt a Batthyány téren Fotó: MTI

Az eredetileg 30 milliárdosra saccolt, végül 130 – egyes számítások szerint 170 – milliárdba került vizes vb-ről szintén Fürjes mondta, hogy akár kétszer ennyibe is kerülhetett volna a világverseny, így végül is nem lett drága. Fürjes felelt egyébként a végül – a népszavazás lehetőségétől megijedt kormány hatására – visszavont 2024-es budapesti olimpiai rendezésért is egy rövid ideig.

Összehangolnak és koordinálnak

A különböző kétoldalú kapcsolatokat koordináló Szijjártó Péter mellett több olyan kormánybiztos is van, aki koordinál és összehangol. Ilyen Farkas Sándor, aki 1998 óta fideszes parlamenti képviselő, korábban a mezdőgazdasági bizottság elnöki posztját is betöltötte, most pedig a Mezőhegyesi Állam Ménesbirtok újjászervezését koordináló kormánybiztos – havi csaknem egymillióért.

Külön kormánybiztosa van Kárpátaljának: Grezsa István „a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős” kormánybiztos. Havi bruttó egymilliós fizetése mellett Lázár miniszteri biztosaként „a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért” is felel, de ezért plusz pénzt nem kap.

Volt és aktív államtitkár, ex szóvivő

A kormánybiztosok között találunk volt és jelenlegi államtitkárt is. Palkovics László – most Balog Zoltán erőforrástárcájánál a köz- és a felsőoktatásért egyaránt felelős államtitkár – a vezető nélküli, valamint az elektromos járművek fejlesztését, és az abban való magyar részvételt koordinálja.

Palkovics László oktatási államtitkár az önvezető és elektromos autókhoz is ért MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az országos pedagógus-tiltakozások idején történt, tavaly év elejei leváltásig éppen a köznevelésért felelős államtitkár volt Czunyiné Bertalan Judit, aki ezzel együtt meg is kapta „a digitális oktatás tartalomfejlesztéséért felelős” kormánybiztosi posztot. Van vitorlázás-, kerékpározás-, aktív kikapcsolódás- és kisvasútügyi kormánybiztos is: Révész Máriusz, a Fidesz egykori szóvivője.

A postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felel kormánybiztosként Bártfai-Mager Andrea, aki ezen a poszton az exminiszter Németh Lászlónét váltotta, korábban pedig dolgozott a Postabanknál és a Versenyhivatalnál, majd legutóbb a jegybank monetáris tanácsának volt a tagja.

Bajnainak csak négy biztosa volt

A Orbán-kormány gyakran hivatkozik a takarékos állam szlogenre, és legalább ilyen gyakran „elmúltnyolcévezik”. Nézzük, mennyi kormánybiztosa volt az „elmúltnyolcév” szocialista-liberális kormányai közül az utolsónak:

a mostani, tucatnál több biztossal szemben Bajnai kabinetjében 2009-ben négy ilyen poszt létezett.

Bajnai idején Veres János egykori MSZP-s pénzügyminiszter a keleti piacokért felelt, a szintén ős MSZP-s Baja Ferenc volt az infokommunikációs kormánybiztos, míg az MSZP-alapító Suchman Tamás egykori privatizációs miniszternek a kiemelt fejlesztésekért felelt. Egyvalaki nem volt pártkáder: a helyközi közösségi közlekedés átalakításáért felelős Antali Károly kormánybiztos.

Még a Gyurcsány-kormányokban is kevesebb kormánybiztos volt, mint most MTI Fotó: Komka Péter

Még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején is kevesebb volt a kormánybiztos, mint most, pedig Gyurcsány kormányaiban tíz kormánybiztos dolgozott. Az első Orbán-kormány idején kilenc, a Horn-, és az Antall-kormányban pedig hét-hét. Több kormánybiztos nem érte el a célját: nem rendeztünk világkiállítást 1996-ban, és nem oldottuk meg a Nagymarosi Vízlépcső ügyét sem.

A legviccesebb megbízatás a most Orbán belbiztonsági főtanácsadójaként dolgozó Bakondi Györgyé lehetett, aki egy ideig „a téli felkészülésért” felelt kormánybiztosként. Szabó Zsolt a Horn-kormány idején a borsodi acélipar reorganizációjáért felelt, de arra jutott: a veszteséges kohászat nem tartható fenn. Mojzes Imre pedig az ezredfordulón, az Orbány-kormány alatt évszámkezelési kormánybiztos volt.