Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Túltolt X-Faktor: szerinted milyen érzés, Bence?

Túltolt X-Faktor: szerinted milyen érzés, Bence?

És nemzetközivéééé lett, avagy óceánjárók bárjaitól a nyálfolyatásba ojtott píszláv-értékeléseken át a színpadi ló hiányáig, de legalább Istenes a fedélzeten. Kritika.

Hálás köszönettel tartozom Istenes Bencének, hogy már az X-Faktor-finálé nyitóperceiben elindíttatta velem a „Milyen érzés volt?”-számlálót; ha nem így tesz, aléltan lefejelem a dohányzóasztalt a három és negyedórásra húzott adás második reklámszünete tájékán. Fel-felkapva billenő burám szépen striguláztam hát, miközben – már csak az élethosszig tartó tanulás és a szakmai kíváncsiság jegyében is –

tisztességesen jegyzeteltem a közösségimédia-sztár velőig hatoló, aprólékosan kimunkált kérdéseit:

„Milyen volt ezt hallani?”

„Milyen érzés volt?”

„Milyen érzés itt lenni?”

„Milyen volt elénekelni a dalt?”

„Milyen volt Alexszel együtt énekelni?”

„Milyen volt a közös munka Lacival?”

„Milyen volt együtt, Roland?”

„Mit érzel most?”

„Milyen élményekkel gazdagodtatok itt?”

„Mit éreztek?”

Speciel tévénézésileg még így is jobban jártunk azzal, hogy az RTL Klub a Celeb vagyok, ments ki innen! miatt dzsungelbe evakuált Kiss Ramónát visszacserélte a show korábbi műsorvezetőjére, amennyiben az ország Ramijának bakijai és minden mondata után megejtett kínos mikrofonba nevetései jelentősen rontották a felhasználói élmény minőségét a hardcore X-fogyasztók körében. Ellenben – túl a milyenérzéseken – időnként becsületes perfomanszokat is láttunk a spórolás jegyében díszletet és színpadi ötletet nélkülöző döntőben, de a produkciók a tekintetben a legkevésbé se okozhattak meglepetést, hogy profi énekesek is feltűntek a show-ban (szint: óceánjáró hajók bárjaitól fölfelé).

Kellett is a lendítés; például magam bő esztendeje, a könnyű kézzel kivégzett Lapban szeretett nagymamám rántott csirkéje, az Örömóda és az Easy Bond ragasztóhab vonatkozásában leltem meg az ásítós konklúziót. Hogy aztán az idén Pion kolléga néhány könnycsepp és röhögés között szavalóversennyé lényegítse át a Faktort, leginkább Kiss Ramóna énekteljesítményét ítélve jónak, jóllehet ő műsorvezető. Kisvártatva pedig Fekő kolléga értelmezte akként a tényállást, hogy az RTL Klubnál valaki megint nagyon berúghatott, ha csaknem 4 órásra nyújt olyan élő show-t, amelyben emberek kicsit rosszabbul eléneklik mások dalait.

Ez a mostani széria is kicsi, steril, de a miénk – akartam írni, ám rájöttem, hogy amíg az előbbi két megállapítás úgy-ahogy állna, az utóbbi alig: a finalisták egyike, Serena Rigacci speciel olasz tinédzser, aki egyébként is megjárt már néhány külföldi tehetségkutatót; miként túlnyomó többségében Ricco és Claudia se kis hazánkban vezette elő tudását, sőt.

Duójuk Klaudia Farkašová és Richard Šarközi néven a második helyen végzett a 2014-es, közös cseh, szlovák X-Factorban.

Claudia, Ricco, Laci: a győztes csapat Fotó: RTL Klub

Amiből – vö. az előző mondatból – azért ne azt a következtetést tessenek már levonni, hogy a magyar kormánypropaganda az én agyamat is átmosta. Kivált, mert nevezettek valóban úgy jöttek Magyarországra, hogy tiszteletben tartották a törvényeinket csak énekelni szeretnének, miközben ezt a tevékenységet valóban előremutatóan (Rigacci) és professzionálisan (Riccóék) végezték; s akkor nyugodtan idevehetjük a harmadik döntőst, Gulyás Rolandot is, aki amúgy folyamatosan terpeszben énekelt, azt az érzetet keltve, akárha a mindennapokban lóval közlekedne, s a paripa az énekszámok alatt is rendkívül hiányozna neki.

Akárhogyan is, a szombat esti slágeréneklésekből olykor valóban szép előadások születtek, miközben a mentorok is igyekeztek – versenyzőikkel közös – duettekkel elősegíteni az óhajtott sikert. Mondjuk az nehezen volt értelmezhető, hogy ByeAlex a Serena Rigaccival tolt Az én rózsám c. örökbecsű alatt miért a „két lépés előre, kettő hátra” koreográfiát követte,

mintha a produkció előtt váratlanul kataton állapotba került vén bokszoló lett volna, de legalább a szintén gondolkodásra késztető „Serena slepp, hu, Serena slepp, hu” közlések se adtak nyomatékot az előadásnak.

ByeAlex mentségére legyen mondva, hogy feltehetően nagyon izgult, s szóviccből is csak egyet vezetett elő (én kérek elnézést): „Ott van a szeren a Serena.” S bár Radics Gigi – köszönöm, uram, hogy ő nem tréfált – és Gulyás Roland üzembiztosan lehozta a Vadonatúj érzést (álomízű érzés, ugye, továbbá értelmezze már ezt a szövegrészt is valaki: „Váratlan ünnep, nyújtja a glóriát”), a legjobb mutatvány az ének mellett prímán basszusgitározó Gáspár Lacié volt: Riccóval és Claudiával vastapsra ragadtatta a publikumot az És mégis forog a Földdel.

Jó, a vastaps állandó volt a totál szétnyúlt show alatt; még akkor is ebben kellett kitörniük a nézőknek, amikor a dzsungelből bejelentkező Kiss Ramóna a celebek felszereléseit szemléltetve éppen ezt a mérhetetlenül információgazdag, sztendápos ünneplésre okot adó bejelentést tette: „És itt vannak az ágyak és a ládák!” Ennél kínosabbak már csak a nyálversenybe ojtott píszláv-mentorértékelések voltak (a győztese Radics Gigié: „Köszönöm, hogy átélhettem veletek ezt a csodát!”), emellett egy fiatal, fura táncmozdulatokat lejtő tánccsapatból mikrofonnal a kezében előlépő lány okozott erős fejtörést a konyhából visszaérkezve, fejvakargatós ezmegkiez-ezmegmiez alapon, de kiderült, ő nem más, mint Opitz Barbi, az X-Faktor 2016-os győztese és teltházas Aréna-koncertek szereplője.

Három éve második hely a közös cseh, szlovák X-Factorban, most siker a magyarországi verzióban Fotó: RTL Klub

Ja, a 2017-es első helyezett az élőben is lemezminőségben éneklő Ricco és Claudia lett – 2. Rigacci, 3. Gulyás –, ekként biztos, hogy ők meg a 2018-as döntőben lépnek majd fel.

Bence, szerinted milyen érzés lesz?