Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
A magyar irodalmi életet is elérte a szexuális zaklatási botrány

Follinus Anna Gérecz Attila- és Junior Prima-díjas költő számolt be a Díványnak arról, hogy négy éven át zaklatta őt egy kiadót vezető házaspár.

A költő 16 évesen került kapcsolatba a házaspár férfi tagjával, akire mestereként tekintett, és aki aztán feleségével együtt kihasználta Follinus Anna érzelmi és szellemi kiszolgáltatottságát. Több külföldi útra vitték magukkal a fiatal lányt, és igyekeztek elzárni a külvilágtól is.

„Rövid időn belül értésemre adták, hogy támogatásukat csak és kizárólag akkor nyerhetem el, ha teljes valómban alárendelem magam akaratuknak. Amikor a férfi első szexuális közeledését határozottan elutasítottam, megkezdődött a magas szintű manipuláció. Nem szabad elfelejteni, hogy a bántalmazás kifinomultsága egyenes arányban áll a bántalmazó intellektusával. Prűdnek nevezett, majd figyelem- és szeretetmegvonást alkalmazott, ami akkori állapotomban a legjobb fegyvernek bizonyult, mert a már jól ismert, elviselhetetlen vákuumba lökött vissza. Elkövetőim mindent megtettek, hogy alternatív valóságukat kiterjesszék rám, melyben torz vágyaikat a szeretettel azonosították, míg a külvilág esetleges értetlenségét kispolgárinak titulálták” – mondta Follinus Anna a Díványnak.

Elmondása szerint nem kis mértékben nehezítette az események felismerését, hogy a házaspár nemcsak őt zárta el a külvilágtól, hanem ők maguk is rendkívül elzárkózva éltek, és élnek mind a mai napig. Follinus Annát számtalanszor kényszerítették szexuális együttlétre, amelyben a házaspár mindkét tagja aktívan részt vett.

S hogy a költő miként tudott szabadulni láthatatlan börtönéből, arról így beszélt: „Az én szabadulásomat négy év után végül egy olyan személyhez fűződő szerelem eredményezte, akivel nem akartak vagy mertek szembeszállni. Viszont a láthatatlan falak masszív voltát igazolja, hogy további tíz évig megmaradt egy szakmai kapcsolat, amikor munkámmal a kiadó működéséhez hozzájárultam.”

Mindezt versben dolgozta fel, azt itt tudják elolvasni.

Follinus Anna életútjából könnyen beazonosítható az interjúban nem nevesített házaspár.