Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Felújítaná lakását? – Erre figyeljen!

Felújítaná lakását? – Erre figyeljen!

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a megtakarításokat nehéz megfelelő hozammal parkoltatni, ám bizonyos esetekben jó választás lehet a lakástakarékpénztárak szolgáltatásainak igénybevétele.

A lakástakarékok előnye, hogy a megtakarításokra jár az állami támogatás, ráadásul a befektetések államilag garantáltak. Okosan felhasználva az állami támogatást a jelenlegi 0 százalék közeli kamatkörnyezetben impozáns, a 10 százalékot meghaladó éves hozamot is elérhetünk. Az állam a befizetéseket 30 százalékkal egészíti ki, ám a támogatás évente nem lehet több 72 ezernél. A lakástakarékok vonzerejét ez az évi 72 ezer forint adja, a befizetett összeg ugyanúgy (nem) kamatozik mint bármelyik bankbetétben. Az előnyök között említhető még, hogy a lakástakarékokban szerzett kamatjövedelmet nem terhelik adók, mint a bankbetéteket, illetve minden más befektetést.

Az árnyoldalak között érdemes megemlíteni a célhoz kötöttséget, a megtakarításokat csak ingatlannal kapcsolatos ügyletekre lehet felhasználni, igaz ezekre viszonylag széles körben. Lehet szó vásárlásról vagy építésről, vagy akár lakáscseréről, de a lakás-takarékpénztári megtakarítások felhasználhatóak lakáshitelek előtörlesztéséhez is. Érdemes lehet az ingatlantulajdonosoknak is a lakástakarékot választani, ha felújításra spórolnak – mégpedig 5-10 évenként minden lakás vagy ház esetében erre sort kell keríteni. Buktató lehet az indulásnál a magas költség, erre érdemes odafigyelni.

Viszonylag széles körben lehet felhasználni a megtakarításokat

A BankRáció.hu elemzése szerint 46-49 hónapos futamidő esetén 1,2-1,3 millió forint gyűlhet össze állami támogatással együtt egy számlán, ami, lássuk be, egy lakásvásárláshoz meglehetősen kevés. Ennek ellenére, ha valaki lakásvárlást tervez, érdemes a lakás-takarékpénztárak után járó állami támogatást igénybe venni, ugyanis azt a hitelfelvétellel össze lehet kapcsolni – így már kisebb összegű hitelfelvételre lesz szükség. Ám egy 1,2-1,3 millió forintos összeg viszont pont megfelelő büdzsé már egy nagyobb lakás felújításához is – igazából erre a célra a legmegfelelőbb ez a konstrukció. A lakásfelújítások esetében minden számlával tételesen el kell számolni, már ami az anyagköltséget illeti. A szolgáltatások elszámolásánál egyes pénztárak rugalmasságot mutatnak, a munkavégzésről nem minden esetben kérnek számlát, ebben a kérdésben érdemes a felhasználás előtt előre tájékozódni.

Figyelni kell a díjakra

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakás-takarékpénztári konstrukciók szabályozása elég kötött, ez megkönnyíti a választást, ám azért lehetnek különbségek az ajánlatok között. Elsősorban a szerződéskötési díjban lehetnek eltérések, márpedig a lakástakarékok történetében volt példa több 10 ezer forintos, akár 60-80 ezer forintos díjra is, ami az éves állami támogatást akár teljes egészében elviheti – fogalmazott a szakember. Az adatok nem légből kapottak, ma is lehet találni olyan pénzügyi szolgáltatót, amely ingyenesen nyit számlát, ugyanakkor más szolgáltatók akár 36 ezer forintot is elkérnek számlanyitáskor.

A szolgáltatók egyre inkább arra próbálják rávenni a szülőket, hogy gyerekeik számára minél korábban kezdjenek el lakáscélokra takarékoskodni, egyes szolgáltatók ezt ingyenes számlanyitással honorálják. A Fundamenta Lakáskassza Zrt. felmérése szerint az előtakarékoskodási kedv növekedése mögött az áll, hogy a fiatal felnőttek egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe, ha az első saját lakás megszerzéséről van szó. A lakás-takarékpénztár kutatása szerint a huszonévesek több mint fele, a harmincasoknak csaknem egyharmada élvezi a mamahotel vendégszeretetét, az elköltözésben pedig nagyon számítanak a család segítségére, ezért kezdenek a szülők egyre korábban félretenni gyermekeik jövőjére. A lakás-takarékpénztár adatai alapján ügyfeleik 2014 vége óta több mint 250 milliárd forint értékben indítottak 14 év alatti gyerekeiknek lakáscélú megtakarítást.