Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Értékes ingatlanok eladásával mentenék meg az önkormányzati céget Pécsett

Értékes ingatlanok eladásával mentenék meg az önkormányzati céget Pécsett

Nagyon kell strapálnia magát a városnak a kormányzati segítségért.

Miután a Bőrklinika értékesítése kudarcba fulladt, újabb nagy értékű ingatlanon próbál túladni a pécsi önkormányzat, most egy 2011 óta üresen álló középiskolai kollégiumot vernek dobra. Az árverési felhívás szerint 964 millió forintot szeretnének kapni az épületért, amely december 19-én kerülhet kalapács alá. Mellette még két beépítetlen, jó helyen fekvő ingatlantól is szabadulna a város, egyenként körülbelül 100 millió forintért.

Adódna a magyarázat, hogy a város a 7,5 milliárdos hiányát próbálja csökkenteni az ingatlanértékesítésből, de egy előterjesztésből kiderül, hogy valójában a városi mamutcégnek, a Biokom Kft-nek a hiányát kellene az ingatalaneladásból fedezni. Ez a cég felel többek között a városüzemeltetési feladatokért, a hulladékgazdálkodásért és tavaly óta a helyi tömegközlekedésért is. A hosszú éveken nyereséges céget némileg megfektette, hogy miután megkapta a gondokkal küzdő Tüke Buszt a nyakába, még a hulladékgazdálkodásból származó bevételeiről is le kellett mondania egy állami cég javára.

Az előterjesztésből kiderül, hogy majd 1,2 milliárd forintra tehető a cég hiánya. Erre találták ki, hogy eladják a fenti ingatlanokat, bár nagy kérdés mennyire gondolják ezt komolyan, mert a Puskin téri kollégium eladásából származó bevétel 2012 óta ott figyel a bevételi oldalon a város költségvetésében. Persze, nem kellett különösképpen aggódnia az önkormányzatnak az ingatlaneladás sikertelensége miatt, hiszen eddig minden év végén menetrendszerűen érkezett minimum 1 milliárd forint állami segítség.

Igyekezniük kellett a segítségért

Városházi forrásunk szerint idén is az kormánytól várja az önkormányzat a segítséget, nem véletlen, hogy sorra jelennek meg az árverési felhívások a város honlapján. A helyzet annyiban változott az elmúlt évekhez képest, hogy idén a sorozatos botrányok miatt már jobban strapálniuk kell magukat Páváéknak. Úgy tudjuk, hogy megszületett a megegyezés, idén is megkapja a kormánytól a város az egymilliárdos segélyt. Ha sikerülne túladni a kollégiumon, az már csak a hab lenne a tortán.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az eddigi árverések hogy sikerültek, annyi biztos, a Bőrklinikát nem sikerült eladni, a többi ingatlan liciteljárásaival kapcsolatban kerestük a pécsi önkormányzatot, amint megkapjuk a válaszukat, frissítjük a cikkünket.