Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mindenki Kósa Lajost hiányolta Pécsről

Mindenki Kósa Lajost hiányolta Pécsről

Az ötpártira tervezett fórumon négy párt vitázott – vagy inkább csak egyetértett – az önkormányzati rendszer sötét jövőjéről.

Négypártira sikerült fórumot tartott a Magyar Liberális Párt alapítványa csütörtökön Pécsen. A “Merre tart az önkormányzati rendszer Magyarországon? című rendezvényen a fideszes Kósa Lajos nem jelent meg, és ez a tény felülírt mindent, így Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke; Molnár Gyula, az MSZP elnöke; Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője és Gerstmár Ferenc, az LMP belügyi kabinetének vezetője magára maradt a kérdéseivel és a találgatásaival.

A fórum alaptétele az volt, ha a Fidesz-KDNP ismét megnyeri a választásokat, akkor a 2000 főnél kevesebb lélekszámú településeken megszünteti az önkormányzatiságot: nem lesz önkormányzati választás, eltűnik a hagyományos értelemben vett képviselőtestület és a polgármester. Erre reflektálva csak nüansznyi különbségek fordultak elő az álláspontokban, a decentralizáció ellen lépett a verbális barikádra vállvetve jobbikos az MSZP-ssel, LMP-s a liberálissal. Véleménykülönbség az önkormányzatok finanszírozásának a rendbetételénél sem akadt, a források elosztását kellene szerintük átalakítani a jelenlegi kegyosztás helyett. Abban is egyetértettek, amit Molnár Gyula mondott, ha megszűnik az önrendelkezés a falvakban (ebből van Baranyában több száz), akkor ezzel aláírják a halálos ítéletüket. A központosításokkal eltűntek az iskolák, az orvosi rendelők és a posták, ha már hivatal se lesz, akkor vége lesz mindennek – tette hozzá.

Hegedüs Lórántné még tovább ment, mert ő összesen 200 megmaradó települési önkormányzatról tud és a kormány a járásközpontokból képzeli el a falvak irányítását. Ilyenkor hiányzott Kósa Lajos legjobban, mert így mindenki elmondta, hogy ez nagyon rossz irány, de senki nem akadt, aki cáfolta vagy megerősítette volna a kormány szándékát. Egyébként Fodor Gábor írta be az igazolt hiányzást a tárca nélküli miniszter ellenőrzőjébe, mert elmondta, hogy egy előterjesztés miatt hiányzik, amit előrehoztak és neki most arra kell koncentrálnia.

A pártok programjaiban sem voltak túl nagy eltérések, mind a 3200 településen megtartanák az önrendelkezés jogát, a Jobbik képviselője tovább ment, a pártja a megyéket tenné meg régióknak, ami az EU-s pályázatok miatt lenne fontos. Molnár Gyula erre bemondta a 64 vármegyét, de a poén után a régiók mellett tette le a voksát.

Több település polgármestere is megjelent, hogy kérdéseket tegyen fel Kósa Lajosnak, de a fideszes politikus távollétében végül csak az egybegyűlteknek tudták elmondani, milyen napi problémákkal küzdenek.