Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végtelen történet – megint drágább lett a vizes vébé

Végtelen történet – megint drágább lett a vizes vébé

A Hajós Alfréd uszoda felújítása 100 millió forinttal drágább lett. Nem a tervezett légkezelőket építették be, ezért a tetőszerkezethez is hozzá kellett nyúlni, ami egyébként néhány hete beázott.

Komolyan, az ember már nem is legyint, csupán sztoikus közönnyel veszi tudomásul azokat a „jelentéseket”, amelyek szerint ismét drágul a nyári, immár lassan fél éve zárult budapesti vizes világbajnokság. Ezúttal mintegy 100 millió az áremelkedés, amely most a Hajós Alfréd és Széchy Tamás uszoda felújításával, egészen pontosan előbbi munkálataival köthető össze. Az Európai Uniós közbeszerzési lapban fellelhető friss módosítás szerint az korszerűsítési munkák összege a korábbi 2,8 milliárd forintról kicsivel 2,9 milliárd forint fölé kúszik – szúrta ki a Zoom.hu.

Az indoklás szerint az áremelkedést az okozza, hogy a felújítási munkálatok keretében a Hajós Alfréd uszodában megtörtént nyílászáró-csere, ezen túl a megfelelő körülmények biztosítása miatt a tervezettől eltérő légkezelő berendezéseket építettek be. Az elképzeltektől való eltérő eszközök használata viszont azt eredményezte, hogy a tető szerkezetében is változtatásokat igényelt. „Az érintett tetőszakasz átépítése, illetve felújítása műszaki szempontból nem választható el a légkezelő berendezés cseréjétől, azt azzal egy időben szükséges elvégezni” – írják. Ezen feladatok befejezése a téli időszak előtt „feltétlenül indokolt”, ez pedig így az említett áremelkedést okozza. A beruházást egyébként az Épkar Zrt. végezte. A Hajós Alfréd építész és olimpiai bajnok által 1930-ban tervezett épület műemlék védettség alatt áll, így az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal előírásait szigorúan be kellett tartani.

A jelek szerint a korszerűsítés hányattatott sorsú. Arról a november elején az mfor.hu számolt be, hogy a egy ideig használhatatlan volt a Hajós Alfréd uszoda fedett nagymedencéje a tető beázása miatt. E miatt több edzést is törölni kellett. A lap információi szerint a nemrég felújított épületben újabb elektromos készüléket, egy légbefúvót helyeztek be. Ezeknek a munkáknak a következménye lett a tetőszerkezet beázása.