Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy svájci falu 53 ezer fontot is fizetne azért, hogy odaköltözzön

Egy svájci falu 53 ezer fontot is fizetne azért, hogy odaköltözzön

A festői Albinen falucskában már csak 240 ember él, az iskolát is bezárták. Az önkormányzat előtt hever a tervezet: pénzt adnának azért, hogy odaköltözzenek az emberek.

Ha november 30-án megszavazza a helyi képviselőtestület, akkor akár 53 ezer fontot, nagyjából 18,7 millió forintot is kaphatnának azok a családok, akik úgy döntenek, hogy beköltöznek a folyamatosan csökkenő lélekszámú, a fiatalok elvándorlásával küzdő svájci falucskába, Albinenbe.

A Metro beszámolója szerint egy igazán gyönyörű, csendes hegyi falucskáról van szó, ahol egy fiatalokból álló csoport kezdeményezte a helyi vezetésnél a faluba való vissza- vagy beköltözés finanszírozását. A tervezet szerint magánszemélyek, párok és családok számára nyújtanának fix pénzügyi támogatást, amely minden olyan 45 évesnél fiatalabb ember számára járna, aki lakást szeretne építeni, vásárolni vagy felújítani a faluban.

Egy magánszemély 18,992 fontot kapna, és minden gyermek után 7,597 fontot fizetnek. Ez azt jelenti, hogy egy pár, akinek két gyermeke van, 53.188 fonthoz jutna, ha úgy döntenek, hogy oda költöznek.

Persze mindezért cserébe kötelezettségeket kell vállalni: a beköltözést követően tíz évig nem lehet elköltözni a faluból, és nagyjából a kapott támogatás háromszorosának megfelelő összeggel kell befektetni helyi ingatlan építésébe, felújításába, ami természetesen a saját lakhatáshoz amúgy is kell.

Mindez tehát és végül is nagyjából azt jelenti, hogy Albinen falucska a helyi ingatlanvásárlás, építkezés vagy felújítás költségének negyedét átvállalja.