Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Béketárgyalási küldöttségről tanácskozik a szíriai ellenzék

A szaúd-arábiai Rijádban kezdtek tárgyalásokat szerdán a szíriai ellenzék főbb szervezetei, hogy megpróbáljanak közös álláspontot kialakítani a 2011 óta dúló szíriai belháború befejezésének érdekében. A tanácskozás fő célja, hogy egységes küldöttségről állapodjanak meg, amely a november 28-án Genfben, az ENSZ égisze alatt tartandó újabb béketárgyalási fordulón képviseli majd az ellenzéket.

A tanácskozáson részt vett az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja is. Staffan de Mistura a genfi folyamat újraindítása szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a rijádi konferenciát, és közölte, hogy csütörtökön Oroszországba utazik.

Oroszországban már szerdán tartottak egy másik találkozót Szíriáról, az orosz, az iráni és a török államfő részvételével, akik – mint Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte – megállapodtak abban, hogy a szíriai felek következő “kongresszusát” Szocsiban rendezik.

Erre a kezdeményezésre a Rijádban összegyűlt 140 ellenzéki egyelőre nem reagált. A szíriai külügyminisztérium viszont jelezte, hogy támogatja a felvetést.

A rijádi tanácskozást az elmúlt években a szíriai lázadókat támogató Szaúd-Arábia külügyminisztériuma hívta össze.

Hádi al-Bahra, a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet egyik vezetője kijelentette, hogy a tanácskozás résztvevői “egyetlen küldöttséget állítanak össze a genfi tárgyalásokra”.

A feszültségeket jelzi, hogy hétfőn váratlanul lemondott tisztségéről Rijád Hidzsáb, aki a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékéhez tartozó fegyveres és politikai csoportok egy részét tömörítő, Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottságot (HNC) vezeti. A HNC egy nevének elhallgatását kérő vezetője az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy “több olyan személyiséget eltávolítottak, aki határozottan elutasítja, hogy Bassár el-Aszad elnök szerepet játsszon Szíria jövőjében”. Ugyanez az illetékes szaúdi, illetve orosz nyomásgyakorlásról is beszélt.
Sok ellenzéki vezető írta alá a rijádi tanácskozás résztvevőihez intézett levelet, amelyben emlékeztettek “bizonyos alapvető elvekre”, így “Aszad és bandájának távozására”.

(via MTI)