Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Washington hasonlóan látja a fehérorosz és a magyar média helyzetét

Washington hasonlóan látja a fehérorosz és a magyar média helyzetét

Nemrég derült ki, hogy az amerikai külügyminisztérium jövőre összesen 700 ezer dollárral (187 millió forinttal) támogatná a független vidéki sajtót Magyarországon. A pályázati kiírást – amit a 444.hu vett észre először – az amerikai külügyminisztériumon belül működő demokrácia és emberi jogok hivatala tette közzé. A cél pedig az, hogy „javítsák a magyar állampolgárok hozzáférését objektív információkhoz hazai és nemzetközi témákban.

Azonban korántsem példa nélküli, hogy az amerikai külügyminisztérium a független médiát támogatja, igaz, Európán belül eddig ez nem sok országgal esett meg. A Zoom.hu összesítéséből (amely az amerikai külügy honlapján található adatok alapján készült) kiderül, hogy idén augusztusban járt le például a jelentkezési határidő a balti államok független sajtója számára: a litván, a lett és az észt médiának összesen 3 millió dollárt szánt Washington.

Hasonló programot hirdettek 2014-ben Moldovában, és természetesen az oroszok sem maradhattak ki a szórásból.

A magyar pályázathoz nagyon hasonlót írtak ki Fehéroroszország számára tavaly. Az ottani helyi sajtót összesen 520 ezer dollárral támogatták, de hogy ki kapta a pénzt, arról nem található információ. A fehérorosz pályázatot a kiírás szerint azért hirdették meg, hogy „javítsák a helyi és orosz nyelvű média minőségét, a nyilvánosság hozzáférését a megbízható és elfogulatlan hírekhez, valamint a független lapok digitális biztonságát.

Fehéroroszországban a program része az is, hogy fiataloknak segítenek újságíró képzésre járni, valamint országszerte sok helyi intézménynek – kórházaknak, iskoláknak, könyvtáraknak – előfizetnek független újságokra.

Politikailag kényes

A washingtoni külügyminisztérium azt maga is elismeri, hogy a hasonló pályázatok sokszor politikailag kényesek lehetnek, erre a honlapján talált ismertetőben is felhívja a figyelmet. Ezért valószínűleg azon sem lepődtek meg, ahogy a magyar külügyminisztérium reagált a magyar médiával kapcsolatos pályázati kiírásra. Szijjártó Péter tárcája először csak annyit írt: szokatlan a lépés, tanulmányozzák a szándékot és a célt. Néhány nappal később végül kiderült: a külügy bekérette az amerikai kormány ideiglenes budapesti ügyvivőjét, David Kostelancikot.

David Kostelancik októberben élesen bírálta a magyar sajtószabadság helyzetét. Fotó: Veres Viktor

Lapunk megkeresésére az amerikai külügyminisztérium tisztségviselője elmondta: az Egyesült Államok jelenleg több mint 100 országban támogatja a demokráciát és az emberi jogokat programjain keresztül.

“Az egész világon támogatjuk a szólás- és sajtószabadságot, és ez alól Magyarország sem kivétel” – tette hozzá.

Válaszukban azt is kiemelték, hogy Washington nemcsak nyilvánosan, hanem magánbeszélgetéseken is többször kifejezte aggodalmait a magyarországi sajtószabadság helyzete miatt. Mint írták, a pályázat segítségével egy olyan partnert keresnek Magyarországon, aki segít az újságírókat és a leendő újságírókat megtanítani arra,

hogyan gyakorolják hivatásukat úgy, hogy ne befolyásolják őket politikai nézeteik.

A pályázati kiírás előtt mindössze néhány héttel az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője az eddiginél is élesebben bírálta a magyar sajtószabadság helyzetét. David Kostelancik a Magyar Újságírók Országos Szövetségének konferenciáján aggasztónak nevezte, hogy Magyarországon egyre fogy a független és ellenzéki médiumok száma, és olyan kihívásokkal kell szembenézniük a hirdetési piacon, melyekkel a kormányzati médiumoknak nem. Ráadásul folyamat nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel szembesülnek.

 

Gyerekkatonáktól a rabszolgaságig

Jelenleg a magyar pályázattal együtt 13 felhívás található az amerikai külügyminisztériumon belül működő demokrácia és emberi jogok hivatalának honlapján, köztük olyan célokat is támogatnának, mint a tádzsikisztáni emberi jogok elősegítése, jemeni gyerekkatonák toborzásának megakadályozása, vagy éppen a nyugat-afrikai rabszolgaság elleni harc.