Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meglepő helyről kapnak sok pénzt a magyarok

Meglepő helyről kapnak sok pénzt a magyarok

Egyre népszerűbb a pénzküldő szolgáltatás, meglepő módon viszont nem az angliai magyarok küldik haza a legtöbb pénzt.

Nehéz megbecsülni a külföldön dolgozó magyarok számát több száz ezer emberről lehet szó. Eddig úgy tudtuk, hogy a ez elsődleges célország Nagy-Britannia. Aez lehet, hogy így van, ám a MoneyGram nemzetközi személyközi pénzküldő szolgáltató adataibő az derül ki, hogy a Németországban dolgozók gyakrabban avagy több pénzt küldenek haza, mint nagy-britanniai társaik. A magánszemélyek közötti nemzetközi készpénz átutalás és fogadás sokáig drága mulatság volt, hiszen a számláról számlára történő banki átutalások során, nagyságrendtől és devizanemtől függően, az összeg 10-20 százalékát is felszámolta a pénzintézet utalási, kezelési és átváltási költségként. A pénzküldő szolgáltatások esetében ezzel szemben jóval olcsóbban lehet ezt megtenni.

A MoneyGram rendszerén keresztül,idén az első kilenc hónapban több tízezer Magyarországra irányuló, vagy innen induló tranzakció valósult meg, ami azt mutatja.

A Magyarországra irányuló pénzküldések során, a felhasználók tranzakciónként átlagosan 92.355 forintot, vagy 527 eurót, vagy 733 dollárt küldtek haza családtagjaiknak.

A tranzakciók 17 százalékát Németországból, 11 százalékát az Egyesült Királyságból, 10,5 százalékát az Egyesült Államokból, 6 százalékát Olaszországból, 5 százalékát pedig Ausztriából indították Magyarországra, de a 10 legjelentősebb küldő ország között szerepel még Hollandia, Románia, Franciaország és Svájc is – derült ki a MoneyGram nemzetközi személyközi pénzküldő szolgáltató partnere a Corner Group, több mint 1.000 magyar vonatkozású tranzakció adatait vizsgáló elemzéséből.

Jelentősen nőtt a Magyarországról közvetlenül külföldre küldött összegek értéke és a tranzakciók száma is. A magyar magánszemélyek által, külföldön élő családtagjaiknak vagy ismerőseiknek küldött összegek értéke pedig tranzakciónként, átlagosan 102.159 forint, vagy 681 euró, vagy 853 dollár volt. Az elküldött pénzösszegek 7,8 százalékát Romániában, 5 százalékát pedig Ukrajnában vették át a címzettek.