Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Betiltanák a dohányzást a francia filmekben

Betiltanák a dohányzást a francia filmekben

A francia egészségügyi miniszter nem engedné a füstölgést a francia alkotásokban, így is harcolva a dohányzás visszaszorításáért.

Az eddigi leszokásra felhívó és biztató kampányok nem jártak sikerrel, ezért Agnes Buzyn miniszter most azzal próbálkozik, hogy a fiatalokat a közösségi médiában is megcélozzák az üzenettel, illetve, hogy a filmekben se lehessen látni cigarettázó embereket.

Egy francia szenátor adatai szerint a filmek több mint háromnegyed részében ma is rágyújtanak, ezzel is propagálva a cigarettázást, nem tudván azt, hogy a dohányzás évente 75 ezer francia halálát okozza.

“Nem értem, hogy miért fontos a cigaretta a francia filmben?”

– vetette fel Buzyn, aki a filmiparért is felelős kulturális tárcával is konzultál a lehetséges lépésekről.

A miniszter elmondta, a következő három évben egy pakli cigaretta árát a jelenlegi 6,50 euróról (2000 forintról) fokozatosan 10 euróra (3100 forintra) növelik.

A kezdeményezés részleti még nem ismertek, nem tudni például, hogy a füstmentesség csak a francia filmekre vagy a külföldi sorozatokra is vonatkozik-e, illetve, hogy a filmarchívumokat is érinti-e majd a rendelkezés.

(MTI)