Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jövő áprilisban durván megugrik a magyar államadósság

Jövő áprilisban durván megugrik a magyar államadósság

A magyar kormány több éven át vitatta azt teljesen evidens tényt, hogy a száz százalékban állami tulajdonban lévő Eximbank Zrt. adósságát be kell-e számítani az államadósságba. A magyar kormány ezt nem tette eddig, így a kimutatott államadósság a ténylegesnél több száz, közel ezer milliárd forinttal kisebb.

A KSH – mint a magyar kormány statisztikai képviselője most levélben jelezte az Eurostat felé, hogy elfogadja a szakmai érveket és a következő uniós jelentésbe – amely 2018 április 20-a környékén esedékes – már beszámolják a Eximbank adósságait az államadósságba, illesztve visszamenőleg átírják az adatokat – írta a Portfólió.

Ennek nem kívánt következménye az lesz, hogy kiderül 2013 és 2015 között gyakorlatilag nem csökkent az államadósság. Az adatok publikálásának időpontja azért érdekes, mert így az már várhatóan nem lesz téma a 2018 áprilisában várható választás kampányában.