Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt a lista a 106 egyéni jelöltről – a DK Bokrost, az MSZP Fodort viszi a hátán

Itt a lista a 106 egyéni jelöltről – a DK Bokrost, az MSZP Fodort viszi a hátán

Tízből hat helyen a Magyar Szocialista Párt (MSZP), négy helyen a Demokratikus Koalíció (DK) állíthatna saját- vagy „vendégjelöltet” az egyéni körzetekben a választáson, a 106 körzetet ennek alapján osztanák fel 62:44 arányban.

 • Ma újabb tárgyalás lesz, és bár egyetértés van a legfontosabb dolgokban, a megegyezés még késik
 • A 106 fős listán helyet kap az Együtt-PM szövetség, és akár az LMP két társelnöke ellen sem indul senki
 • A Liberális párt elnökét az MSZP, a Moma vezetőjét pedig a DK feladata a Parlamentbe juttatni
 • A DK és az MSZP között még három választókerület elosztásáról van vita, a többi nagyjából rendben
 • A szocialisták szerint Gyurcsány Ferenc időhúzásra játszik, és maga alá gyűrné volt pártját
 • A DK-sok viszont azt akarják, hogy a tárgyalásokat nyissák ki az Együtt-PM-mel három oldalúvá

A 106 egyéni körzetet 62-44 arányban osztaná fel az MSZP és a DK (Fotó: Zoom.hu)

A Zoom.hu birtokába jutott lista a két párt között másfél hónapja – Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének visszalépése után – megindult egyeztetések gyakorlatilag végleges állapotát tükrözik. Ma újabb tárgyalási fordulót tartanak, de egymás tenyerébe még aligha csapnak.

Fodor, Bokros, Juhász és a többiek

A 106 körzet felosztása tehát arányaiban készen van, és látszólag csak arra vár, hogy jóváhagyják a felek. Ennek azonban egyelőre gátja, hogy a DK azt szeretné, ha bevonnák a tárgyalásba az Együtt-PM-et is.

https://zoom.hu/2017/10/04/felmelegitik-az-egyutt-pm-szovetseget-a-2018-as-valasztasokra

Ám a szocialisták azzal érvelnek: természetesen az Együtt-PM – továbbá a Liberálisok és a Moma is – része az egyezségnek, de az MSZP azt szeretné, ha mielőbb megegyeznének a DK-val, majd a felosztott kvótájából ki-ki „továbbadna” az ellenzéki partnereknek.

A listán a 62:44-es leosztáson belül kapnának helyet a kisebb ellenzéki pártok jelöltjei is.

Ráadásul – a Zoom.hu információi szerint – már abban is meg van az elvi egyetértés az MSZP és a DK között, hogy ki, melyik partner számára biztosítja az egyéni indulás lehetőségét a saját rovására. Úgy tudjuk, a 106 fős listán mintegy nyolc egyéni hely jutna például az Együtt-PM szövetségnek. A helyeket pedig fele-fele arányban biztosítaná saját kvótája terhére az MSZP és a DK.

Fodor Gábor Parlamentbe juttatása az MSZP feladata lesz – egyéniben vagy országos listán (MTI Fotó: Marjai János)

Az MSZP-nek kellene „bevinni a hátán” az Országgyűlésbe a Liberálisokat, vagyis Fodor Gábor pártelnököt. Gyurcsány Ferenc pártjára pedig hasonló feladat hárulna Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (Moma) vezetőjének szerepeltetésével. Persze elképzelhető azt is, hogy a pártok nem valamelyik egyéni jelöltjük rovására, hanem mondjuk saját országos listájukon – esetleg ha lesz, akkor a közös MSZP-DK országos listán – adnak biztos mandátumot jelentő helyet nekik.

Az LMP-nek is tennének gesztusokat

Sőt, a Zoom.hu értesülései szerint mindkét párt hajlandó lenne „helyet adni” – vagyis saját jelöltet nem indítani – néhány LMP-s győzelemmel kecsegtető körzetben. Ilyen lehet Pest megye 2-es választókerülete, ahol 2014-hez hasonlóan várhatóan egyéniben ismét Szél Bernadett, a LMP miniszterelnök-jelöltje indul. Ez, a Budakeszi központú választókerület jelen állás szerint az MSZP-é. Ugyancsak tárgyalási alap lehet az LMP-vel a lista szerint szintén MSZP-s területnek számító Tolna megye 1-es választókerülete, Szekszárd, ahol Hadházy Ákos LMP-társelnök indul várhatóan egyéniben.

Mindent vagy semmit?

Adódik a kérdés: ha egyetértés van arról, milyen arányban osztja meg a 106 egyéni jelöltet az MSZP és a DK, ráadásul a felek egyetértenek abban is, hogy melyikük, hány további választókerületről hajlandó lemondani a további partnerek javára, miért nem állnak már ki, és jelentik be a nagy ellenzéki összefogást, amire mindkét párt szavazóinak jelentős többsége meglehetősen régóta vár?

Szürkével kiemelve a DK-nak ajánlott, vagy még kérdőjeles választókerületek (Fotó: Zoom.hu)

Bár a válasz egyszerűnek látszik, a helyzet bonyolultabb. Az egyeztetések folyamatát ismerő szocialista forrásaink szerint jelenleg nem az MSZP-n múlik a megállapodás kihirdetése. Tudniillik – mint említették – „a tárgyalássorozat során elmentünk a falig, roppant gáláns, a DK valódi társadalmi támogatottságánál nagylelkűbb ajánlatot tettünk partnerüknek a megállapodás és a kormányváltás érdekében”. Ennek alátámasztására felhozták:

„Odaadtunk a DK-nak olyan hagyományosan MSZP-s városokat is, mint Salgótarján és Dunaújváros”.

Belementek a szocialisták abba is, hogy a DK minden megyei jogú városban, ahol legalább két választókerület van, automatikusan kapjon belőlük egyet. Ezek után a szocialisták nem értik, hogy a DK-sok miért nem csapnak a tenyerükbe. Úgy érzik, amíg Molnár Csaba ügyvezető alelnök fölöttébb konstruktívan és a végleges megállapodás szándékával tárgyal, addig közvetlen fölöttese, Gyurcsány Ferenc pártelnök késlelteti a megállapodást. „Aligha azért, hogy ennél a leosztásnál még jobbat kialkudhasson, csak élvezi, hogy sürget minket az idő” – mondta forrásunk, hozzátéve: „Azt sem tudom kizárni, hogy Feri – kibekkelve Botka László miniszterelnök-jelöltségét is – úgy érzi, most van itt a pillanat, amikor az általa elhagyott MSZP fölé nőhet.”

Fotó: Zoom.hu

A tárgyalásokra rálátó DK-s forrásunk viszont azt állítja: azért nincs megállapodás a 106 körzet 62:44-es vagy bármilyen leosztásáról, mert számukra elvi kérdés, hogy a tárgyalásokba vonják be legalább a jelentősebb támogatottsággal bíró Együtt-PM szövetséget. Mint mondta:

„Nem elegáns, ha mi ketten elosztjuk a körzeteket, majd morzsákat dobálunk a kisebb partnereknek”

A DK rá akarja venni a szocialistákat, hogy „nyissák ki” a tárgyalásokat az Együtt-PM felé, legyen háromoldalú megállapodás. A Gyurcsány-párt álláspontja egyébként az, hogy a tárgyalások „jó hangulatban, normális mederben folynak”, és biztosak benne, hogy lesz megállapodás. Az MSZP-sek közül viszont sokan éppen az elvi egyetértés miatt csak „időhúzásnak” tartják a DK követelését.

Vannak még kérdőjeles körzetek

Az MSZP ajánlatát képező 62:44-es elosztáson belül azért ha nem is sok, de akad még néhány kérdőjeles körzet. Információink szerint az egyik ilyen Budapest 11-es választókerülete. Itt az MSZP Horváth Imrét indítaná, aki 2014 őszén – a Kiss Péter halála miatt kiírt időközi választáson – hatalmas fölénnyel, a szavazatok több mint 50 százalékát begyűjtve verte meg a Fidesz jelöltjét. Ebben a körzetben indítaná viszont a DK saját alelnökét, Varju Lászlót.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője Baranya megye 1-es körzetében indulna (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Szintén kérdőjeles még Baranya megye 1-es választókerülete, ahol az MSZP a párt frakcióvezetőjét, Tóth Bertalant indítaná: erről a pozícióról érthetően nem szívesen mondanának le a szocialisták, miközben korántsem kizárt, hogy – részben a Gyurcsány támogatta Bokros „ajánlásával”, részben a többi ellenzéki párt támogatásával – a most független Mellár Tamás is megméretné magát itt. Kérdéses Borsod megye 1-es választókerületének sorsa is, ahol a szocialisták dr. Simon Gábort indítanák, viszont a DK Debreczeni József közírónak, DK-alelnöknek juttatná a körzetet. Viszont minden további nélkül

átengedi az MSZP Budapest 5-ös körzetét a DK-s Oláh Lajosnak, ahogy a 12-es választókerületben is átadnák a helyet a sikeres XV. kerületi DK-s polgármesternek, Hajdu Lászlónak.

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára, valamint Molnár Gyula a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Néhány választókerület és indulója a Zoom.hu birtokába került lista alapján:

 • Borsod 1 (Miskolc1) – dr. Simon Gábor (MSZP) vagy Debreczeni József (DK)
 • Budapest 5 (VI.-VII. ker.) – Oláh Lajos (DK)
 • Budapest 9 (X. ker) – Burány Sándor (MSZP)
 • Budapest 12 (XV. ker) – Hajdu László (DK)
 • Budapest 15 (XVIII. ker) – Kunhalmi Ágnes (MSZP)
 • Budapest 16 (XX. ker) – Hiller István (MSZP)
 • Budapest 18 (XXII. ker) – Molnár Gyula (MSZP)
 • Fejér 3 (Bicske) – Dr. Bourgla Ossamah (MSZP)
 • Fejér 4 (Dunaújváros) – DK-s
 • Hajdú-Bihar 1 (Debrecen1) – Gurmai Zita (MSZP)
 • Hajdú-Bihar 2 (Debrecen2) – DK-s
 • Heves 1 (Eger) – Korózs Lajos (MSZP)
 • Komárom-Esztergom 2 (Esztergom) – DK-s (várhatóan Vadai Ágnes)
 • Nógrád 1 (Salgótarján) – DK-s
 • Pest 1 (Érd) – Tóbiás József (MSZP)
 • Pest 2 (Budakeszi) – Bárány Balázs (MSZP)
 • Pest 3 (Szentendre) – DK-s
 • Pest 5 (Dunakeszi) – DK-s
 • Tolna 1 (Szekszárd) – Harangozó Tamás (MSZP)
 • Tolna 3 (Paks) – Heringes Anita (MSZP)
 • Veszprém 1 (Veszprém) – Mesterházy Attila (MSZP)
 • Veszprém 4 (Pápa) – Gőgös Zoltán (MSZP)
 • Zala 2 (Keszthely) – DK-s