Böngészhetők a neten a leginkább gyerek- és szülőbarát kórházak

Böngészhetők a neten a leginkább gyerek- és szülőbarát kórházak

Szinte minden magyar szülő fontosnak tartja, hogy gyermeke mellett maradhasson a kórházban, ha arra szükség van – derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kutatásából. A 18-59 éves korosztály körében készült, 1000 fős reprezentatív kutatás kimutatta: a felnőtt lakosság 85%-a gondolja úgy, hogy a szülő, ha úgy akarja, akár folyamatosan a kórházba került gyermeke mellett maradhasson. 81% szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri.

A válaszadók emellett az orvostól kapott alapos tájékoztatást és a megfelelő higiénés körülményeket tartották kiemelten fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása esetén.

A Társaság a Szabadságjogokért három éve indította Gyerekkel vagyok kampányát, melyben azt hangsúlyozza, hogy ez nemcsak igénye, hanem a törvény által garantált joga is a szülőknek. Idén decemberben Ünnepek a kórházban névvel indítottak akciót, amelynek során a kórházban tartózkodó gyermekek és szüleik ajándékcsomagot kapnak.

A tisztaság és a tájékoztatás a legfontosabb

A kutatásban nyolc felsorolt szempontot is értékeltek a megkérdezettek, aszerint, hogy mennyire tartják fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása alatt. A grafikonon is látható, hogy a szempontok közül az intézményben lévő higiénés körülményeket és a megfelelő tájékoztatást tekintik a legfontosabbnak. De az összes többi szempont is fontos vagy nagyon fontos a válaszadók több mint 85%-a számára: a korszerű eszközök és a kíméletes eljárások alkalmazása, a gyermekre szabott, gyerekbarát környezet, a gyermekjátékok jelenléte. Emellett az is, hogy olyan körülmények legyenek a kórházban, amelyek segítik a szülő bent tartózkodását, tehát hogy kulturált körülmények között tölthessék a kísérők a gyermekük mellett az éjszakát. A kutatásból kiderül, hogy a kisgyermeket nevelő szülők számára mindezek még inkább fontosak.

Forrás: Társaság a szabadságjogokért

Mindenki véleményét várják

A TASZ 2017 őszén feltérképezte a gyermekellátást végző kórházakat, hogy kiderüljön, melyek a leginkább gyerek- és szülőbarát intézmények. A megújult oldal a tasz.hu/gyerekkelvagyok címen érhető el. Az oldal hiánypótló, hiszen az összes, gyermekeket ellátó magyarországi kórház saját adatlappal jelenik meg rajta, amelyen hasznos információk mellett (látogatási idő, útvonaltervezés, osztályok telefonszáma, stb.), a gyermekbarát szempontok alapján kialakított értékelés is szerepel. Valamint a szülőknek is lehetőségük van az általuk megismert kórházról értékelést adni, a jó és rossz tapasztalataikat megosztani.

A TASZ szerint különösen örömteli, hogy egyre több helyen oldják meg, hogy a szülő kulturált körülmények között maradhasson a gyermekével a kórházban. Azt tapasztalták, hogy a kórházak egyre inkább odafigyelnek arra, hogy gyerek- és szülőbarát ellátást nyújtsanak. A sok jó példa mellett azért persze még jócskán vannak olyan intézmények, amelyeknek van mit javítaniuk a jelenlegi ellátáson. A legtöbb esetben a megfelelő tájékoztatás hiányzik, illetve több kórházban különböző feltételekhez kötik a szülő bent tartózkodását. Máshol csak költségtérítés ellenében maradhat a szülő a gyermeke mellett.

A körülményektől függetlenül is, egy gyermek kórházba kerülése drámai esemény, különösen, ha az ünnepekre esik a kórházi tartózkodás. Ezért a TASZ idén decemberben ajándékcsomaggal könnyíti meg a kórházban tartózkodó gyerekek és szüleik éjszakáit.