Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha összetörik a szíved, olyan veszélyes lehet, mintha infarktust kapnál

Ha összetörik a szíved, olyan veszélyes lehet, mintha infarktust kapnál

Legalább annyi kárt tud okozni az ember ketyegőjének a hirtelen fellépő érzelmi stressz, mint az infarktus – derítették ki brit tudósok. A Daily Mail cikke szerint körülbelül 3000, úgynevezett “összetört szív szindrómában” vagy más néven takutsubóban szenvedő beteg él Nagy-Britanniában.

Az állapot akkor lép fel, amikor valamilyen esemény által kiváltott lelki trauma bénítja vagy legyengíti, doformálja a szívizomzatot. Az orvosok eddig azt hitték, hogy ez a stádium ideiglenes és idővel gyógyul, ám az aberdeeni egyetem kutatói nemrég kimutatták, hogy a hatás hosszú távú és állandó.

A tudósok 37 páciens adatait követték figyelemmel két éven keresztül többi közt MRI vizsgálatokkal, és azt tapasztalták, hogy a stressz okozta károsodás jóval az kiváltó esemény után is fennáll. Több beteg krónikus fáradtságra, erőnléthiányra panaszkodott még azok után is, hogy az orvosok gyógyultnak minősítették őket. A kutatók a szívinfarktus utáni kezelésre felírt gyógyszereket javasolták nekik.

A kutatásaink azt mutatják, hogy a takutsubót hasonló odafigyeléssel kell kezelni, mint a többi szívbetegséget.

– jelentette ki Dana Dawson a kutatás egyik vezetője.

A nőket gyakrabban érinti – az első ízben japánban diagnosztizált – szindróma, mint a férfiakat és nagyon valószínű, hogy sokkal többen szenvednek benne, mint azt a fenti szám mutatja. Jeremy Pearson professzor, a brit szívalapítvány társigazgatója szerint a takutsubo életet veszélyeztető betegség, és ennek megfelelően is kell foglalkozni vele.