Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Feloszlatták a legerősebb ellenzéki pártot Kambodzsában

A kambodzsai legfelsőbb bíróság csütörtökön feloszlatta az ellenzéki Párt Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP) nevű tömörülést, a Hun Sen kormányfő vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) legfőbb riválisát. A miniszterelnök ezt követően közleményt adott ki, leszögezve, hogy a 2018-as választásokat menetrend szerint megtartják, a CNRP mandátumait kormánypárti tömörülések politikusai között osztják szét.

A törvényszék 118 személyt öt évre eltiltott a politikai tevékenységtől.

Az ellenzéki pártot a belügyminisztérium feljelentése alapján azzal vádolták, hogy külföldi hatalmakkal szövetkezve államcsínyre készült. A tömörülés ezt tagadta, és nem is képviseltette magát a csütörtöki tárgyaláson. A legfelsőbb bíróságot vezető Dith Munty a kormánypárt állandó bizottságának tagja és Hun Sen régi bizalmasa.

A legfelsőbb bíróság épületét több tucat rendőr őrizte, de az ítélet után sem volt jele annak, hogy tüntetés készülődne.

“A bíróságok szerepével való visszaélés komoly veszélyt jelent az emberi jogokra és a képviseleti demokráciára nézve” – figyelmeztetett Kingsley Abbot, a Jogászok Nemzetközi Bizottsága nevű genfi szervezet munkatársa.

Sam Rainsy, az ellenzék száműzetésben élő, korábbi vezetője washingtoni közleményében még az ítélethirdetés előtt azt írta: ha fel is oszlatják a pártot, “nem szűnik meg létezni a kambodzsai nép szívében és gondolataiban, valamint a nemzetközi közösség szemében”. Rainsy szerint a kormány lépése azt jelzi, hogy a CPP “már nem is törődik azzal, hogy fenntartsa a demokrácia látszatát”.

Jövőre parlamenti választásokat tartanak Kambodzsában. Megfigyelők szerint a választások közeledtével hónapok óta fokozódik a kormányzati nyomás a másként gondolkodókon. A CNRP elnökét, Kem Sokhát szeptember elején árulás miatt letartóztatták. A párt volt az egyetlen esélyes, amely esetleg véget vethetett volna Hun Sen 1985 óta tartó kormányzásának, azonban parlamenti képviselőinek több mint fele elhagyta az országot a börtöntől tartva.

Egy magas rangú diplomata szerint ez lesz az első alkalom 1993, azaz az első szabad választások óta, hogy Kambodzsa valódi, hiteles politikai ellenzék nélkül marad. A 2013-as választásokon a CNRP 55 mandátumot szerzett a 123 fős parlamentben, míg a CPP 68-at.

(via MTI)