„Én, a hatgyerekes cigányasszony, egyetemre?”

„Én, a hatgyerekes cigányasszony, egyetemre?”

A díjazottak között van olyan pedagógus, aki különleges, személyre szabott módszerekkel fejleszti tanulóit, mert nem a problémákban, hanem a gyerekben hisz. Elismertek olyan orvost, aki kis beteg szívek mellett egész családokat gyógyít jelenlétével és olyan segítő szakmában dolgozó nőket, akik a daganatos betegek lelkét is gyógyítják a hosszúra nyúlt kezelések alatt. Díjazott lett az az ápolónő, aki munkája mellett hiánypótló blogot ír, hogy ezen keresztül adjon erőt pályatársainak és ösztönözze a fiatalokat, hogy ezt a hivatást válasszák. Aranyanyuk lettek olyan tanárok és szociális területen dolgozók, akik minden pillanatban azon dolgoznak, hogy a hátránnyal induló, kisiklott sorsú gyerekeknek valódi eszközöket adjanak a kezükbe, amivel ki tudnak törni a lehetetlen helyzetükből, és elhiszik magukról, hogy érdemesek lehetnek egy jobb életre.

A szociális területen dolgozó nők kategóriájában a zsűri díját a 30 éves Lacziné Somogyi Tímea Anna kapta, aki hat gyerek után döntött úgy, hogy diplomát szerez. Ma már hétgyerekes diplomás nő, ahogyan ő fogalmaz: “olyan szociológus, aki cigánynak született”. Lánya születése után először befejezte a félbehagyott gimnáziumot, majd jelentkezett szociológia szakra. Legnagyobb döbbenetére felvették, elvégezte.

Alelnöke a Védőháló Karitatív Egyesületnek, amely támogatja a krízishelyzetbe került családokat. Létrehozta és működteti a Pancsinello Játszóházat, ahol a nagyon szegény, nélkülöző iskoláskorú gyerekek élményeket szerezhetnek, olyan élethelyzeteket “játszanak el”, melyekben megtapasztalhatják, hogy nem csak a verekedés, kiabálás, agresszív viselkedés lehet a reakció az őket ért sérelmekre.

A díj alapítói – a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író – immár 7. éve kutatnak fel és mutatnak be olyan nőket, akik mindannyiunk számára példaképekké válhatnak munkájuk és emberségük miatt egyaránt. Ők azok az orvosok, pedagógusok, egészségügyi és szociális területen dolgozó nők, akik ritkán vannak rivaldafényben, mégis a háttérben végzett, nélkülözhetetlen munkájukkal talán a legtöbbet teszik a társadalom egészéért. A Ridikül Magazin különdíjával együtt idén is kilencen vehették át a díjat november 16-án, a nők megbecsülésének ünnepén.

A különdíjakkal együtt az elmúlt hét év során összesen 55-en vehették át a Richter Aranyanyu Díjat munkájuk méltó elismeréseként.

A díjazottak teljes listáját elolvashatja itt!